Kokie 6 dalykai labiausiai sendina mūsų veido odą?

Veido oda – viso organizmo sveikatos atspindys. Būtent iš jos būklės dažniausiai spėjamas asmens amžius. Jei savo oda rūpinamės, galime atrodyti kur kas jaunesni, nei esame iš tikrųjų. Ir priešingai, jeigu jai visai neskiriame dėmesio, piktnaudžiaujame žalingais įpročiais ir numojame į jos išvaizdą ranka, tuomet galime atrodyti ne keliais, o net dešimčia metų vyresni. Kokie 6 dalykai ar įpročiai labiausiai sendina mūsų veido odą?

Ilgalaikis rūkymas

Tikriausiai nenustebote pamatę šį įprotį labiausiai veido odą sendinančių dalykų sąraše. Kai rūko jaunuoliai, jie dar nemato ilgalaikės rūkymo žalos. Mat tikroji rūkymo žala pradeda ryškėti tik po 20-30 metų. Taigi 40-50 metų sulaukęs asmuo iš karto atrodo vyresnis, nei yra iš tikrųjų. Negana to, rūkymas kenkia ir plaučiams – lėtinės obstrukcinės plaučių ligos simptomai paprastai pradeda ryškėti po kelių ilgalaikio rūkymo dešimtmečių.

Specialistai teigia, kad vos keli metai aktyvaus rūkymo jau negrįžtamai pakeičia odos struktūrą. Iš karto matosi, kad oda papilkėjusi ar pageltusi, ne tokia stangri ir gyvybinga. Įrodyta, kad rūkančiųjų organizme yra žymiai mažiau vieno iš svarbiausių gamtoje randamų antioksidantų – vitamino E. Negana to, rūkymas priverčia vis kartoti tuos pačius veido judesius, todėl netrunka atsirasti ir raukšlelių aplink lūpas, nosį ir akis.

Užterštas aplinkos oras

Nors šiandien veido pudrų su švinu niekas nebenaudoja, tačiau aplinkos oras užterštas kur kas labiau nei senovėje. Ir situacija kasdien blogėja – vien išmetamosios automobilių dujos troškiuose miestuose kasdien kenkia mūsų veido odai. Ji praranda gyvybingumą, papilkėja, netenka natūralaus savo spindesio, nes dalis teršalų nusėda tiesiog ant jos, o dalis patenka į mūsų plaučius.

Nesaikingas alkoholio vartojimas

Labiausiai odai kenkia nesaikingas alkoholio vartojimas. Vis dėlto specialistai teigia, kad nėra tokio termino, kaip „saikingas“ alkoholio vartojimas. Veido odai ir visam organizmui kenkia bet koks alkoholio kiekis. Jis padidina organizme laisvųjų radikalų kiekį, o šie, savo ruožtu, žaloja ląsteles. Veido odos ląstelės – ne išimtis.

Veide galima nesunkiai įžvelgti ilgalaikio ir nesaikingo alkoholio vartojimo pasekmes. Oda praranda normalią spalvą – dėl jo poveikio plečiasi kapiliarai ir ji vietomis pradeda raudonuoti ar net mėlynuoti. Ilgalaikis alkoholio vartojimas kenkia inkstams, todėl sutrinka normalus skysčių pašalinimas pro inkstus. Po akimis atsiranda pabrinkusios odos maišeliai, kurių sumažinti nepadeda net vėsinanti ledo kubelių procedūra. Visas per daug alkoholio vartojančio asmens veidas atrodo patinęs ir paburkęs.

Netinkamas rūpinimasis veido oda

Nors daugelis mano, kad veido odos išvaizda priklauso tik nuo genetikos, taip tikrai nėra. Labai daug lemia ir tai, kaip mes rūpinamės savo oda. Svarbu naudoti tinkamą ir odai pritaikytą kosmetiką. Būtina odą atsargiai valyti ir rūpintis jos švara. Oda turi būti prausiama drungnu/ vėsiu vandeniu, nes karštas vanduo jai kenkia. Be to, nusiprausus negalima odos trinti ir tampyti šiurkščiu rankšluosčiu, kitaip ji greičiau praras savo stangrumą.

Rekomenduojamas ir reguliarus veido masažas, kuris padeda pagerinti odos kraujotaką, limfos tekėjimą, ląstelių aprūpinimą maistinėmis medžiagomis. Veido masažas mažina odos paburkimus, gerina jos spalvą ir suteikia natūralaus odos patempimo efektą. Jis taip pat padeda švelninti įvairių veido mimikų daromą žalą ir tiesiog maloniai atsipalaiduoti.

Per mažas poilsio kiekis

Žinotina, kad būtent naktį veido oda atsinaujina sparčiausiai. Dėl šios priežasties miego kokybė labai svarbi – būtent jo metu sparčiau ir aktyviau dalinasi veido odos ląstelės, išsilygina visos mimikos raukšlės ir oda atsipalaiduoja, pailsi, atgauna savo tikrąjį atspalvį, regeneruojasi. Per parą rekomenduojama miegoti ne mažiau kaip po 7-8 valandas. Miego trūkumą išduoda pajuodę ir paburkę paakiai, odos papilkėjimas, išryškėjusios raukšlės ir didesnis odos suglebimas.

Per didelis saulės spindulių kiekis

Ultravioletiniai spinduliai – vienas svarbiausių senėjimo ir odos vėžio išsivystymo faktorių. Veido oda saulės visuomet gauna daugiausiai, nesvarbu, koks tai metų laikas. Ypatingai didelę žalą veido odai saulė daro nuo 11 iki 16 valandos, tad šiuo paros metu veido odą reikėtų pasaugoti skrupulingiau. Grožio specialistai rekomenduoja kasdien naudoti veido kosmetiką su SPF (angl. Sun Protection Factor) filtrais, taip apsaugant veido odą nuo saulės spindulių paspartinamo senėjimo.

Vaistininkė Rūtelė Foktienė