Svarbiausi klausimai apie vaikų dantų dygimą

Vaikų dantų dygimas gali būti susijęs ne tik su didesniu mažylio irzlumu, bet ir su visos šeimos nuovargiu. Manoma, kad nemalonūs pojūčiai dėl dantų dygimo pasireiškia apie 70 proc. mažylių. Tad tai iš tiesų gana dažna problema. Kaip padėti mažyliui, taip kartu padedant ir sau?

Ar visiems dantukai dygsta vienu ir tuo pačiu metu?

Jeigu tiksliai žinotume dantų dygimo laiką, tuomet vaikelio irzlumo ir neramumo problemą surasti būtų daug paprasčiau. Vis dėlto visi vaikai labai skirtingi. Pieninių dantų dygimo laiką nulemia ne tik genetika, bet ir įvairios ligos, mitybos kokybė, nėščios moters rūpinimasis savimi ir t.t.

Manoma, kad iki pirmojo gimtadienio vaikas turėtų turėti 8 dantukus, o štai iki  trečiojo gimtadienio jis turėtų šypsotis pilnu 20 dantukų sąkandžiu. Vis dėlto gamtoje būna įvairių nuokrypių – kai kurie gimsta jau su dantukais, o kai kurie pirmąjį gimtadienį dar švenčia be dantukų. Jei kyla įtarimų, tuomet visuomet verta pasikalbėti su gydytoju odontologu. Šiaip ar taip, vaikas pas jį turėtų apsilankyti dar iki pirmojo savo gimtadienio – geriausia tuomet, kai sulaukiama pačių pirmųjų dantukų (dažniausiai tarp 5 ir 7 gyvenimo mėnesių).

Kaip atpažinti, kad mažyliui dygsta dantys?

Paprastai sunkiausia būna pirmaisiais gyvenimo metais, nes mažylis dar visiškai nesugeba išreikšti savo jausmų ir parodyti, kur jam skauda. Tačiau dantukų dygimą galima atpažinti iš tam tikrų dažniausiai pasitaikančių požymių. Paprastai pablogėja kūdikio apetitas, taip pat mažylis gali tapti irzlus ir verksmingas. Itin tipiškas simptomas – rankų ir pirštų kišimas į burną. Mažylis gali graužti įvairius daiktus, o užsigavęs dantenas jis gali pravirkti. Dėl nemalonių pojūčių gali sutrikti miegas, taip pat gali padidėti seilėtekis, o dėl jo atsirasti įvairių bėrimų ant veido ir ant krūtinės srities. Tad jei vaikui pasireiškia panašūs simptomai, tėvai švariais pirštais gali „paieškoti“ paburkusių ir paraudusių dantenų, per kurias jau gali kaltis naujas dantukas. Galbūt tai ir būtų tikroji vaiko neramumo priežastis?

Kaip padėti nemalonius dantų dygimo simptomus patiriančiam mažyliui?

Gali padėti šalti kramtymo žaislai arba atšaldyto maisto gabaliukai (jei mažylis jau valgo kietą maistą). Pavyzdžiui, puikiai tiks šaldytuve palaikyta morka, agurko juostelė ar nesaldus riestainis. Jei mažylis atsisako valgyti, tuomet nereikėtų per daug jaudintis. Jis valgys vėl, kai tik pasijus geriau. Svarbiausia užtikrinti pakankamą skysčių kiekį. Vertėtų išmėginti pažeistų dantenų masažą šaltu pirštu ar silikoniniu antpirščiu. Jei vaikui ši procedūra patinka, tuomet tai gali būti puikus būdas pagerinti kraujotakos procesus pažeistoje vietoje ir šiek tiek paspartinti besikalančių dantukų dygimą. Kitas puikus būdas – Anaftin Baby gelio dygstant dantukams naudojimas. Anaftin Baby gelis dygstant dantukams yra lipnus biologinis burnos gleivinės gelis. Jis greitai suformuoja nematomą plėvelę, kuri apsaugo dantenas nuo diskomforto ir skausmo. Natūralios sudėtyje esančios medžiagos pažeistose dantenų vietose padeda malšinti skausmą ir paraudimą. Galima naudoti taip dažnai, kaip to reikia. Be to, vaikams dažniausiai labai patinka malonus bananinis skonis, o patogus silikoninis aplikatorius papildomai masažuoja dantenas.

Kokie simptomai praneša apie kitas bėdas?

Dar iki šiol pasitaiko atvejų, kai vaiko karščiavimas, viduriavimas, viršutinių kvėpavimo takų infekcijos simptomai siejami tik su dantų dygimu. Taip neturėtų būti, nes minėtieji simptomai dažniausiai jau rodo virusinę arba bakterinę infekciją. Dėl dantų dygimo temperatūra pakilti gali tik labai nežymiai, pavyzdžiui, iki 37,5 laipsnių Celsijaus ar šiek tiek daugiau. Jei atsiranda tokių simptomų kaip karščiavimas, pilvo skausmas, vėmimas, viduriavimas ir pan., tuomet geriau nelaukti ir pasikalbėti su vaikelio gydytoju.

Pasveik.lt info , paruošė Rūtelė Foktienė