Burnos higiena – sveikų dantų draugas

Dar vaikystėje tėvai negaili laiko mus mokydami, kad kasdienė burnos higiena ir teisinga dantų priežiūra yra kiekvieno žmogaus darbas ir pareiga. Dantų šepetėlis, siūlas, skalavimo skystis ir dažnas lankymasis pas odontologą yra geriausi sveikų dantukų draugai ir geriausia ką galime padaryti, kad dantys būtų sveiki, o burnos kvapas gaivus.

Tačiau ko gi lankytis pas stomatologą, jei nieko neskauda, klausia dažnas? Pirmiausia labai svarbi yra profilaktika – nieko tokio, jei ateisite ir odontologas nieko neatras. Tačiau atsiradus skylutei, geriau ją pastebėti kol ji kuo mažesnė, tad net jei nieko nejaučiate, registruokitės pas odontologą, kuris visas atsiradusias skylutes sutvarkys plombomis, tam kad būtų išvengta tolesnių danties pažeidimų ir skausmo.

Tačiau dantų ėduonis ne vienintelė dantų grėsmė, todėl ir ne vienintelė priežastis lankytis pas odontologą! Suaugusiems ir vaikams svarbu žinoti, kad žmogaus dantys yra padengti kieta išorine danga, vadinama emaliu. Kiekvieną dieną, ant jų nusėda plona bakterijų plėvelė, vadinama dantų apnašomis. Šiose apnašose gyvenančios bakterijos gamina rūgštis, kurios gali pažeisti emalį ir sukelti dantų irimą. Tačiau bakterijų gaminamos rūgštys dar ne viskas – laiku nepašalintos ar tolimuose burnos kampeliuose užsilaikius minkštosios apnašos, veikiant seilėms ir sudėtingiems cheminiams procesams burnos ertmėje, ilgainiui sukietėja ir virsta dantų akmenimis. Šis kietų akmenėlių ar savotiškų kalkių sluoksnis, atsirandantis palei dantenas ant danties paviršiaus ir gali būti skirtingų spalvų. Tačiau nors „akmenys“ skamba kiek geriau nei „ėduonis“, visgi jei nėra tokie nekalti, nes dirgina dantenas, o vėliau pažeidžia ir pačius dantis. Blogoji žinia, kad dantų akmenų namų sąlygomis pašalinti praktiškai neįmanoma, tačiau čia į pagalbą ateina profesionali burnos higiena.

Profesionali burnos higiena, odontologo kabinete – tai svarbi dantų priežiūros priemonė. Jos metu dantų apnašos ir akmenys yra šalinami specialiais instrumentais, nepažeidžiant dantų paviršiaus ir be skausmo. Nors ši procedūra nepakeičia kasdieninio dantų valymo šepetėliu, visgi kartą ar du per metus, tiesiog privalu paprašyti profesionalo pagalbos, kad džiaugtumėtės sveikais dantimis ir gaiviu burnos kvapu!