Šeši paprasti patarimai, padedantys išlaikyti sveiką širdį

Širdies ir kraujagyslių ligos bei su jomis susijusios komplikacijos – dažniausia mirties priežastis Europoje. Nuo širdies ir kraujagyslių ligų miršta vis jaunesni asmenys. Manoma, kad tai labai susiję su šiuolaikinių žmonių propaguojamu gyvenimo būdu. Pateikiame šešis paprastus patarimus, kurie padės išlaikyti sveiką širdį.

Nuo kurio pradėsite Jūs? O gal galite sau atvirai pasakyti – gyvenu taip, kad širdis dainuoja?

  • Miegokite bent po septynias – aštuonias valandas

Pasistenkite skirti daugiau dėmesio savo miegui. Rūpinkitės miego higiena – investuokite į kokybišką čiužinį, patalynę, atskirą miego erdvę, gerą oro drėkintuvą ir panašiai. Kiekvieną naktį turėtumėte išmiegoti bent po septynias – aštuonias valandas. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad nepakankamas miego kiekis ir bloga jo kokybė labai didina arterinės hipertenzijos riziką.

  • Duokite poilsio savo mintims

Lėtinis stresas didina adrenalino ir kortizolio išsiskyrimą, o tai savo ruožtu didina širdies ligų riziką. Stenkitės kiekvieną dieną užsiimti savo mėgstama veikla, kuri leidžia nukreipti mintis ir pailsėti. Tyrimais įrodyta, kad vos penkiolika ar dvidešimt minučių trunkanti kasdienė meditacija reikšmingai sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Galite rinktis kvėpavimo pratimus, jogą, lengvą pasivaikščiojimą – bet ką, kas leidžia pasijusti optimistiškiau ir laimingiau.

  • Raskite daugiau progų pajudėti

Širdies ir kraujagyslių ligų ypatingai padaugėjo nuo tada, kai žmonės pradėjo dirbti sėdimą darbą. Todėl kasdien ieškokite daugiau progų pajudėti – rinkitės laiptus, o ne liftą. Į parduotuvę eikite, o ne važiuokite automobiliu. Žiūrėdami televizorių atlikite aerobinių pratimų. Kalbėdami telefonu vaikščiokite ir t.t.

  • Jauskitės dėkingesni

Tyrimai rodo, kad dėkingumo jausmas stiprina širdį ir kraujagysles, mažina jų ligų tikimybę. Kaip būti dėkingam? Visai nesudėtinga. Tiesiog džiaukitės kiekviena akimirka ir būkite dėkingi už kiekvieną naują dieną. Kiti renkasi dėkingumą „išlieti“ popieriuje – kasdien galite rašyti dėkingumo dienoraštį, kuriame trumpai aprašysite, už ką šiandien esate dėkingi. Tai padės pastebėti, kiek daug iš tikrųjų turite ir kokie laimingi iš tikrųjų esate.

  • Išmėginkite Viduržemio jūros regiono mitybą

Jau senokai žinoma, kad Viduržemio jūros regione gyvenantys asmenys rečiau serga širdies ir kraujagyslių ligomis. Reikėtų dažniau valgyti riebios žuvies, valgyti daugiau šviežių vaisių ir daržovių, kokybiško alyvuogių aliejaus ir valgomųjų sėklų. Paprastai tariant, gyvulinius riebalus dažniau pakeiskite augaliniais ir vietoje riebaus mėsos kepsnio ar riebaluose „plaukiančių“ blynų dažniau rinkitės garuose virtą lašišą su avokado salotomis.

  • Gerkite daugiau vandens

Per mažas vandens kiekis gali būti viena iš per didelio kraujo klampumo priežasčių, o per didelis kraujo klampumas susijęs su padidėjusia mirties rizika dėl širdies ir kraujagyslių ligų. Per parą rekomenduojama išgerti bent pusantro litro skysčių. Tinkamiausias negazuotas mineralinis vanduo, kuris padės palaikyti ne tik skysčių, bet ir elektrolitų balansą. Juk geram širdies darbui svarbus ir kalis, ir magnis, ir kalcis – šių mineralų galima rasti kokybiškame mineraliniame vandenyje.

Šaltinis | Pasveik.lt | Paruošė Rūtelė Foktienė