Kaip padėti nuo pilvo pūtimo kenčiančiam mažyliui?

Sakoma, kad pirmosios problemos, su kuriomis susiduria mažylio tėvai dažniausiai yra sloga, skausmingas dantukų dygimas ir pilvo pūtimas. Šį kartą kalbėsime apie pilvo pūtimą – problemą, kuri stipriausiai kamuoja pirmaisiais mažylio gyvenimo mėnesiais, o vėliau paprastai silpnėja ir visai išnyksta per pirmuosius vaiko gyvenimo metus.

Kas yra pilvo pūtimas?

Pilvo pūtimas arba meteorizmas, kartais dar vadinamas vidurių pūtimu – tai padidėjęs dujų kaupimasis žarnyne. Jis atsiranda dėl gausesnio dujų patekimo į virškinamąjį traktą ir (arba) gausesnės dujų gamybos žarnyno spindyje, ir (arba) pasunkėjusio bei sutrikusio dujų pašalinimo iš žarnyno. Ši būklė pasireiškia tokiais nemaloniais simptomais kaip pilvo skausmas, veržimas ir tempimas, gurgėjimas pilve, dujų nepraeinamumas, pilvo išsipūtimas ir kietumas, raugėjimas ir panašiai.

Kodėl mažyliams pučia pilvelį?

Kūdikių pilvo pūtimas, dar vadinamas kūdikių meteorizmu – problema, kurios praktiškai neišvengia nei vienas kūdikis. Teigiama, kad vaikai gimsta turėdami visiškai sterilų virškinimo traktą. Mažylių virškinimo sistema yra nebrandi, todėl ji turi prisitaikyti prie naujo maisto ir, apskritai, prie pakitusių virškinimo sąlygų. Iš pradžių žarnyno judesiai būna nestiprūs ir dar „nerangūs“. Be to, trūksta virškinimo fermentų, todėl tokie ypatumai gali būti susiję su didesniu dujų susikaupimu žarnyne. Šios dujos tempia žarnyno sieneles ir sukelia nemalonius pojūčius – diskomforto pojūtį, gurgimą, skausmą, dujų šalinimąsi ir raugėjimą. Negana to, pilvo pūtimo tikimybę labai didina per didelis oro nurijimas, netinkama maitinimo technika, amžiaus neatitinkanti mityba, per didelis nervinis dirginimas ir kitos aplinkybės. Pilvą pūsti gali ir dėl tam tikrų virškinimo trakto ligų ar net gyvybei pavojingų būklių, pavyzdžiui, žarnyno nepraeinamumo.

Kokie požymiai padeda atpažinti mažylio pilvo pūtimą?

Kad vaikas jaučia didelį diskomfortą, pastebėti visai nesunku – jis staiga tampa neramus, nenumaldomai verkia, steni, spaudžia kumštukus, traukia link savęs kojytes, įsitempia tarsi styga. Kai žarnyne susikaupia per didelis kiekis dujų, pilvelis tampa išsipūtęs ir kietas. Kitas būdingas pilvo pūtimo simptomas – nemalonūs pojūčiai ir verkimas išnyksta tuomet, kai iš žarnyno pasišalina perteklinės dujos. Tokie priepuoliai gali kartotis net keletą kartų per parą, o dažniau jie pasireiškia netrukus po maitinimo.

Kaip padėti nuo pilvo pūtimo kenčiančiam mažyliui?

Žindančioms mamoms reikėtų susirūpinti savo mityba ir iš raciono pašalinti tokius produktus, kurie mažyliui galimai sukelia pilvo pūtimą. Tai gali būti raugintas ir aštrus maistas, kopūstinės ir ankštinės daržovės, pieno produktai, obuoliai, slyvos, kriaušės, vynuogės. Nors žindymo specialistai teigia, kad motinos mityba nėra susijusi su patiriamais vaikelio žarnyno simptomais, kiekviena mama turėtų stebėti savo mažylio reakciją į tam tikrus maisto produktus.

Maitinti reikia dėmesingai. Vaikelis turi teisingai apžioti arba krūtį, arba buteliuko žinduko pagrindą. Prieš maitinimą rekomenduojama vaikelį paguldyti ant pilvelio, o po jo panešioti jį vertikalioje pozicijoje, kad kūdikis atsirūgtų.

Teigiama, kad nemalonius pilvo pūtimo simptomus malšina šilumos terapija. Galima švelniai pašildyti vystyklą ar vyšnių kauliukų pagalvėlę ir uždėti ant mažylio pilvelio (būtinai ant drabužių). Nemalonius pojūčius malšina masažas šiltu delnu ir odos-odos kontaktas.

Galima išmėginti švelnias mankšteles. Dažniausiai rekomenduojamas „važiavimas dviračiu“, kojyčių keliukų traukimas link pilvelio, „skraidymas lėktuvėliu“ (kai mažylis pilveliu paguldomas ant apatinės rankos dalies maždaug 15 minučių po valgio ir būtinai jau atsirūgus). Masažas pagal laikrodžio rodyklę, imituojant žarnyno judesius link pilvo apačios taip pat gali palengvinti susikaupusių dujų pasišalinimą.

Liaudies medicina rekomenduoja švelnų krapų, pankolių arba ramunėlių nuovirą.

Gali padėti ir simetikonas. Espumisan L 40 mg/ml geriamieji lašai (emulsija) yra vaistas, priklausantis vadinamųjų virškinimo traktą veikiančių medžiagų grupei. Jo veiklioji medžiaga yra būtent simetikonas. Jis keičia dujų burbuliukų, esančių maiste ir virškinimo trakto gleivinėje, paviršiaus įtampą, dėl to jie subliūkšta. Atpalaiduotos dujos gali būti rezorbuojamos pro žarnų sieneles ir, prasidėjus žarnų peristaltikai, pašalinamos. Espumisan L 40 mg/ml geriamieji lašai (emulsija) vartojami simptominiam ligų, kurių metu virškinimo trakte kaupiasi dujos (meteorizmas), būna pilvo pūtimas, pilnumo pojūtis gydymui. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Paruošė vaistininkė Rūtelė Foktienė