Ką valgyti sergant gerybine prostatos hiperplazija?

Gerybinė prostatos hiperplazija – viena dažniausių vyresnio amžiaus vyrų ligų. Skaičiuojama, kad jai būdingais simptomais skundžiasi apie pusė penkiasdešimtmečių ir net apie devyniasdešimt procentų aštuoniasdešimtmečių.

Retam vyrui pavyksta išvengti šios ligos, tačiau galima pasistengti, kad prostata arba priešinė liauka kuo ilgiau išliktų sveika. Taigi kokiais simptomais pasireiškia ši nuolat progresuojanti liga? Ką valgyti, kad “padėtume” svarbiai vyriškajai liaukai – prostatai?

Kokie simptomai būdingi gerybinei prostatos hiperplazijai?

Prostatos padidėjimas gali sukelti šiuos simptomus (kai kuriems vyrams jie pasireiškia stipriau, kai kuriems – silpniau. Gali pasireikšti ir visi simptomai, ir tik keletas jų):

  • padažnėjęs šlapinimasis naktį;
  • padažnėjęs šlapinimasis dieną;
  • sunkumai norint pradėti šlapintis;
  • sunkumai norint baigti šlapintis;
  • į lašėjimą panaši šlapimo srovė;
  • savo kryptį ir trajektoriją pakeitusi šlapimo srovė;
  • susilpnėjusi ir vis nutrūkstanti šlapimo srovė;
  • skausmas, diskomfortas ir kiti nemalonūs pojūčiai šlapinantis;
  • labai staigus ir nenumaldomas poreikis šlapintis;
  • pojūtis, tarsi šlapimo pūslėje visuomet yra šlapimo;
  • nepilnai ištuštintos šlapimo pūslės pojūtis (nors ką tik buvo nusišlapinta).

Dėl besivystančios ligos gali atsirasti šlapimo nelaikymas. Taip pat gali pasireikšti nerimas, nemiga, depresija, lytinės funkcijos sutrikimai. Viena sunkesnių komplikacijų – ūminis šlapimo susilaikymas, kai prireikia skubios medicininės pagalbos. Jei liga vystosi toliau ir vyras ignoruoja organizmo siunčiamus signalus, tuomet gali išsivystyti ir įvairių inkstų bėdų, o su jomis – dar sunkesnių pasekmių, apimančių ir organizmo intoksikaciją medžiagų apykaitų produktais, ir dar sunkiau sprendžiamas sveikatos būkles.

Kokie maisto produktai ypatingai rekomenduojami gerybine prostatos hiperplazija sergantiems asmenims?

Šie maisto produktai ypač naudingi visiems vyrams, kurie rūpinasi savo prostatos sveikata:

  • vitamino C turintis maistas – paprikos, brokoliai, kopūstai, pomidorai, apelsinai. Atlikti tyrimai rodo, kad vitaminas C gali padėti pristabdyti prostatos didėjimą ir teigiamai veikti vyro šlapimo sistemos darbą. Viename puodelyje šviežios raudonosios paprikos yra net apie 200 proc. galingo antioksidanto – vitamino C paros normos. Galima rinktis ir maisto papildus, tačiau geriausia, kai vitaminas C išskirtas iš natūralių šaltinių, pavyzdžiui, serbentų, vyšnių, apelsinų ir t.t.;
  • likopeno turintis maistas – šios ypatingos biologiškai aktyvios medžiagos itin daug arbūzuose ir pomidoruose. Nors arbūzų geriau nevalgyti prieš svarbius planus ir prieš naktį (jis turi skysčių išsiskyrimą skatinantį poveikį), vyrams jų geriau neatsisakyti. Itin naudingi pomidorai, kuriuose likopeno yra gana daug. Jau įrodytas likopeno priešvėžinis poveikis ir teigiamas poveikis, kai sergama gerybine prostatos hiperplazija. Likopeno taip pat yra abrikosuose, papajose, greipfrutuose ir kituose raudonos bei oranžinės spalvos vaisiuose ir daržovėse.
  • beta – sisterolio turintis maistas – teigiama, kad šios augalinės medžiagos gana daug moliūgų sėklose, avokaduose, įvairiose daržovėse, sojų pupelėse. Moksliniai duomenys rodo, kad ši priešuždegiminį poveikį turinti medžiaga mažina gerybinės prostatos hiperplazijos išsivystymo riziką ir (arba) lėtina šios ligos progresavimą.

Augaliniai vaistiniai preparatai – natūrali pagalba kenčiant nuo šlapinimosi sutrikimų

Prostamol Uno yra tradicinis augalinis vaistas, kurio indikacijos pagrįstos tik ilgalaikiu vartojimu. Jis skirtas palengvinti gerybinės prostatos hiperplazijos simptomus, tokius kaip šlapimo ištekėjimo pradžios vėlavimas, ilgiau trunkantis ir nutrūkstantis šlapinimasis, silpna šlapimo srovė, dažnas šlapinimasis (ypač nakties metu), gydytojui paneigus sunkias būkles. Dauguma šių simptomų atsiranda todėl, kad padidėjusi priešinė liauka susiaurina šlaplę (per kurią šlapimas išteka iš šlapimo pūslės). Jeigu  savijauta nepagerėjo arba net pablogėjo, būtina kreiptis į gydytoją. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.