10 patarimų, kurie Jums padės sumažinti savo KMI

Didelis svoris – toli gražu ne tik estetikos problema. Pirmiausia – tai fizinės ir dažnai psichinės sveikatos trikdis, kuris apsunkina įprastas dienas, sukelia įvairias ligas, kurios net gali baigtis mirtimi. Nors didelis svoris ir tuo pačiu didelis KMI jau seniai įvardijamas kaip viena dažniausių širdies bei kraujagyslių ligų priežasčių, visgi, kai kurie žmonės vis dar ignoruoja simptomus, kurie su metais, deja, tik didėja.

Loreta – N. Kaselio pacientė, kuriai buvo sumažintas skrandis

Chirurgas Nerijus Kaselis pateikia 10 patarimų, kurie gali padėti be didelio vargo, svarbiausia – koncentruotai, sumažinti savo kūno svorį.

Juos pateiksime žemiau.

1.    Skrandžio mažinimo operacija.

Vis dažniau pasirenkama skrandžio mažinimo operacija padeda be didelių pastangų sumažinti savo svorį. Pasirinktu metodu mažinamas skrandis, tad žmogus kur kas greičiau pajunta sotumo jausmą, valgo mažesniais kiekiais, tačiau yra sotus. Kaip teigia patys pacientai – tai yra labai humaniškas svorio mažinimo būdas, kadangi nereikia savo kūno alinti dietomis, kurios galiausiai net gali virsti mitybos sutrikimais.

Skrandžio mažinimas dažniausiai daromas asmenims, kurių KMI yra didesnis nei 35. Išimtinais atvejais daromas ir su mažesniu KMI, tačiau tuomet žmogus turi turėti gretutinių ligų. Kiekviena situacija yra unikali, tad pirmiausia verta konsultuotis su chirurgu, o tik tada priimti sprendimą dėl šios operacijos.

2.    Gerkite daugiau vandens.

Vandens gėrimas reikalingas ne tik dėl to, kad kūnas tinkamai funkcionuotų, tačiau ir dėl to, kad taip galima sumažinti alkio jausmą. Priklausomai nuo žmogaus KMI, nuo judėjimo aktyvumo bei kitų veiksnių – kasdien išgeriamo vandens kiekis turėtų varijuoti nuo 2 iki 3 litrų.

3.    Daugiau judėjimo.

Daugelis žmonių aktyvesnį judėjimą vardan sveikatos sieja su sportu. Tačiau toli gražu ne kiekvienas nori dienas leisti sporto salėje. Ir tikrai nereikia. Net ir pats paprasčiausias pasivaikščiojimas – daro stebuklus. Tik reikia rasti ritmą ir tuo pačiu nepradėti nuo labai didelių atstumų, kadangi jie gali išgąsdinti.

Diana – N. Kaselio pacientė, kuriai buvo sumažintas skrandis

4.    Daugiau vitaminų.

Labai dažnai žmogus jaučia alkio jausmą dėl to, kad jam trūksta kokių nors vitaminų, medžiagų. Nors visada geriausia pirmiausia atlikti kraujo tyrimus, tačiau jeigu taupote – iškart galite įsigyti tuos, kurie dažniausiai profilaktiškai niekada nekenkia. Tai yra C, D vitaminai, dažnai siūlomas ir A, cinkas, folis, geležis.

5.    Nevalgykite emocijų.

Labai svarbu, kad žmogus valgytų tik tada, kai kūnui reikia energijos, o ne tada, kai jis yra liūdnas. Išties, viena dažniausių priežasčių, kodėl žmogus persivalgo – liūdesys arba nuobodulys. Taigi, kai jaučiatės, kad maistas gali Jus padaryti laimingesniu – paprasčiausiai reikia imtis kitos veiklos, kuris kelia ne mažiau malonius jausmus.

6.    Žalingi įpročiai.

Sutikite, per vakarėlius daugelis valgo daugiau nei nori ar reikia. Dažnai viskas dėl alkoholio, kuris yra vartojamas. Taigi, bandykite atsisakyti žalingų įpročių, kurie dažnai tampa užkandžiavimo priežastimi.

7.    Nereikia per daug savęs riboti.

Dažnai persivalgymo priepuoliai atsiranda tuomet, kai žmogus ilgai badauja, laikosi dietų ir galiausiai ateina lūžio taškas, kuris dažniausiai sukelia didelius persivalgymus. Neleiskite savo organizmui badauti ir jis nesukels Jums isterinių persivalgymo priepuolių. Valgykite tiek, kiek norisi, tik, žinoma, atidžiai rinkitės maisto produktus ir tuo pačiu normuokite kiekius. Taip kūnas ir siela visada bus sotūs.

8.    Gera miego kokybė.

Svorio metimui taip pat labai svarbu, kad žmogus miegotų tiek, kiek reikia jo kūnui. Ne tik ne per mažai, tačiau ir ne per daug, žinoma, svarbu ne tik laiko tarpas, tačiau ir miego kokybė. Jeigu miegate prastai – siūlome išbandyti melanino papildus arba keiskite režimą, kuris dažniausiai ir lemia prastą miego kokybę.

Artūras – N. Kaselio pacientas, kuriam buvo sumažintas skrandis

9.    Maisto kokybė.

Žinoma, mūsų kūnas gaus daugiausia naudos tik tokiu atveju, kai kasdien vartojamas maistas bus geriausios kokybės. Taigi, pagal galimybes, rinkitės ekologiškus gaminius. Dažnai valgant sveikai ateina kur kas didesnis pasitenkinimas savimi ir galiausiai  sveika gyvensena „užkrečia“.

10.    Patirkite gaminimo malonumą.

Auksinė taisyklė, kuri tinka visiems, kurie valgo labai daug ir nežiūri ką – išbandykite gaminimo malonumą, meną, galimybes… Maistas – žaliava, kuri gali būti naudojama kaip žaidimas. Tikrai ne kiekvienam patinka gaminti. Tačiau galbūt dėl to, kad gaminami tie patys, tradiciniai patiekalai, kuriuos pabodo ir ruošti, ir valgyti? Išbandykite ką nors neįprasto. Tai tikrai nebūtinai yra brangu. Kaip Jums lęšių arba kopūstų kotletai? Tikrai skanu, kainuoja pigiai ir padės Jums atrasti naujus skonius.