+0
-1
-1
Kaip rūpintis jautria veido oda?

Skaičiuojama, kad dėl jautrios odos keliamų sunkumų kenčia net 7 moterys iš dešimties. Jautri veido oda reikalauja kur kas daugiau atidumo ir dėmesio. Vos vienas netinkamas prausimas ar agresyvios sudėties priemonės panaudojimas gali pridaryti daug žalos.

Jautri oda daug greičiau rausta, sausėja, tampa nelygi. Paprastai tariant, ji kur kas lepesnė, todėl ir dėmesio jai reikia daugiau. Pristatome keletą taisyklių, padėsiančių geriau pasirūpinti jautria veido oda.

  • Atidžiai stebėkite veido odos pasikeitimus ir laiku į juos reaguokite

Jei pastebėjote, kad oda tapo jautresnė nei įprastai, duokite jai šiek tiek laiko pailsėti nuo kasdien naudojamų kosmetikos priemonių. Tokiu atveju rinkitės tokias priemones, kurios mažina veido odos jautrumą, raudonį ir šerpetojimą. Gydomąją kosmetiką geriausia įsigyti vaistinėse, nes tuomet būsite tikri dėl jos kokybės ir dar galėsite papildomai pasikonsultuoti su vaistininku, odos priežiūros specialistu ar konsultantu.

Atminkite, kad jautri oda – nebūtinai sausa oda, ir sausa oda – nebūtinai jautri oda. Kosmetikos priemones rinkitės pagal savo veido odos tipą. Pavyzdžiui, rytais geriausia naudoti lengvos tekstūros, neapsunkinantį, tačiau drėkinimo funkciją gerai atliekantį kremą, emulsiją, gelį ar serumą. Jei oda po kosmetikos naudojimo sudirgsta, labai tikėtina, kad ji Jums tiesiog netinka.

  • Prauskite ir sausinkite atsargiai

Jautri oda turi būti prausiama tik drungnu vandeniu ir tik jautriai odai skirtomis priemonėmis. Rankšluostis turi būti švelnus. Oda sausinama ne trinant, o atsargiai tapšnojant. Vakarais odos valymui galima naudoti bemuiles ir švelnias priemones, kurios padeda išsaugoti odos drėgnumą ir nepažeidžia natūralaus apsauginio barjero.

Geriausia, kai rytais prausiamasi tik vandeniu arba naudojama odos valymo priemonė, o prausikliai naudojami tik vakarais. Taigi jautrios odos savininkai savo kosmetinėje turėtų priemonių, skirtų veido valymui be vandens. Pavyzdžiui, labai tinkamas terminis vanduo su odą raminančiu levandų ekstraktu. Taigi verta rinktis tokias priemones, kuriose be valomųjų medžiagų yra raminantį poveikį suteikiančių ingredientų, pavyzdžiui, augalinių ekstraktų, molio, jūros augalų ir t.t.

  • Atsakingai rinkitės odos priežiūros kosmetiką

Jautrios odos priežiūrai reikėtų rinktis priemones be jokių dirgiklių. Tai turėtų būti bekvapės, nedirginančios, nekemšančios porų, bemuilės ir specialiai jautrios odos priežiūrai skirtos priemonės. Įdomi taisyklė – kuo trumpesnis sudedamųjų medžiagų sąrašas, tuo mažiau tikimybės, kad tokioje kosmetikos priemonėje bus jautrią odą dirginančių medžiagų.

Jautriai odai netinkamos mechaninių dalelių turinčios šveitimo priemonės, alkoholis, didelės koncentracijos rūgštys, konservantai, kitos ypatingai dirginančios medžiagos, pavyzdžiui, lanolino dariniai. Dėl tinkamiausios kosmetikos geriausia pasitarti su savo odos priežiūros specialiste, nes netinkamų priemonių naudojimas gali pridaryti tik dar daugiau žalos.

  • Nepiktnaudžiaukite dekoratyvine kosmetika

Dekoratyvinė kosmetika dažnai suerzina jautrią odą. Vertėtų rinktis bekvapes ir kokybiškas priemones. Makiažo pagrindas turėtų būti be komedogeninių medžiagų, kvapiklių, parabenų, alkoholio, lanolino darinių, dervų ir kitų dirginančių medžiagų. Geriausia rinktis mineralinių medžiagų pagrindu pagamintą kompaktinę, birią pudrą, skaistalus, akių šešėlius. Tai bene natūraliausias šaltinis, tačiau jame irgi gali būti odą dirginančių ir kontaktinį dermatitą sukeliančių sunkiųjų metalų. Šiandien sunkiųjų metalų (pavyzdžiui, nikelio) kiekis dekoratyvinėje kosmetikoje reguliuojamas itin griežtai, tačiau jautrios odos reakcijas gali sukelti ir visai nedideli sunkiųjų metalų kiekiai. Būtent dėl to dekoratyvinę kosmetiką reikėtų naudoti saikingai ir atsakingai – kuo mažiau kosmetikos, tuo geriau.

Rekomenduojama rinktis hipoalergines dekoratyvinės kosmetikos linijas, kurių pasirinkimas šiandien tikrai gausus. Prieš naudojant bet kokią kosmetikos priemonę ją reikėtų išmėginti ant mažo odos plotelio, o tik vėliau – ant viso veido.

 Taigi, trumpai aptarkime tai, ką svarbu žinoti jautrios veido odos savininkams:

  • Odą prauskite ne per karštu, o drungnu vandeniu. Netrinkite odos rankšluosčiu – tik tapšnokite. Prausiklį geriausia naudoti tik vakarais, o rytais veidą galima nuvalyti švelnia valomąja priemone.
  • Rinkitės tik jautriai ir itin jautriai odai sukurtą kosmetiką, kurioje nėra sintetinių kvapiklių, alkoholio, parabenų, fenoksietanolio, tretinoino, izotretinoino, retinaldehido ir kitų pagrindinių dirgiklių.
  • Akių makiažo priemonėms skirkite ypatingą dėmesį – jos turi būti patikrintos ne tik dermatologų, bet ir oftalmologų.
  • Rinkitės kosmetiką su minimaliu ingredientų kiekiu.
  • Nekeiskite kosmetikos per dažnai ir ją išmėginkite tik atidžiai išnagrinėję sudėtį.
  • Naujus produktus iš pradžių išmėginkite tik ant mažo odos plotelio ir juos įsigykite tik patikimose prekybos vietose.
  • Pirkdami tikrinkite ne tik kosmetikos sudėtį, bet ir jos galiojimo laiką.
  • Venkite odą žalojančių veiksnių: saugokite ją nuo vėjo, šalčio, saulės. Palaikykite optimalų oro drėgmės kiekį, gerkite pakankamai vandens ir sveikai maitinkitės.