Kaip pagreitinti burnos žaizdelių gijimą ir išvengti pavojingesnių komplikacijų?

Daugeliui tikrai žinoma, kaip skausminga atsitiktinai įsikąsti į skruostą ar susižeisti nauju dantų šepetėliu. Kaip pagreitinti tokių žaizdelių gijimą ir išvengti pavojingesnių komplikacijų?

Kenčiant nuo burnos opelių svarbiausia pasistengti, kad gijimo laikotarpis būtų kuo lengvesnis. Pirmiausiai rekomenduojama kruopščiai rūpintis burnos higiena. Reikėtų naudoti minkštesnį dantų šepetėlį ir rinktis švelnesnes burnos higienos priemones. Jose neturėtų būti natrio laurilsulfato (sutrumpintai žymimo SLS), alkoholio ir kitų stipriai dirginančių ar labai putojančių medžiagų. Po ligos reikėtų pasikeisti dantų šepetėlį.

Apskritai, vertėtų nepamiršti reguliariai lankytis pas gydytoją odontologą ir burnos higienos specialistą. Tik jie gali profesionaliai pašalinti burnos akmenis (kietąsias apnašas) ir atidžiai apžiūrėti burnos ertmę. Reguliarūs vizitai padeda išsaugoti ne tik gerą dantų ir dantenų būklę, bet ir sveiką burnos ertmę.

Maistas taip pat turi būti minkštesnis ir švelnesnis. Pilnavertė mityba sveikimo laikotarpiu ypač svarbi, todėl badauti tikrai nereikėtų. Patartina gerti daugiau vandens, vengti nikotino ir alkoholio. Puikiai tiks šiltos trintos sriubos, varškė, vėsesnis jogurtas, garuose virta žuvis ir daržovės. Maistas turi būti lengvai sukramtomas, bet maistingas.

Itin naudingi vietiškai vartojami preparatai, kurie sudaro apsaugines plėveles ir lengvina gijimą. Anaftin burnos skalavimo skystis rekomenduojamas esant dauginėms burnos žaizdelėms ir opoms bei ortodontų pacientams. Tai pusiau tirštas skalavimo skystis, padengiantis aftines opas ir žaizdas. Parduodamas 120 ml buteliukais su dozavimo kamšteliu. Skirtas suaugusiesiems ir vaikams, jei jie gali tinkamai naudoti gaminį. Anaftin burnos skalavimo skystis padeda kontroliuoti mažų burnos pakenkimų sukeliamą skausmą, pavyzdžiui, atsirandantį išsivysčius aftiniam stomatitui, aftinėms opoms, taip pat mažiems ortodontinių plokštelių ir netinkamai pritaikytų protezų sukeltiems pakenkimams. Skystis taip pat tinkamas išplitusių aftinių opų atvejais.

Jei pacientas serga aftiniu stomatitu ir skausmas neleidžia nei užsiimti įprasta kasdiene veikla, nei ramiai miegoti, tuomet geriau nekentėti ir kreiptis į gydytoją. Gydytojas gali skirti vietiškai veikiančių hormoninių tepalų ar gelių bei dezinfekuojančių tirpalų. Sunkesniais atvejais skiriami sisteminiai gliukokortikosteroidai. Kai kuriais atvejais itin naudingi augaliniai preparatai, kurie veiksmingai sutraukia pažeistą gleivinę, slopina skausmą, turi dezinfekuojantį ir priešuždegiminį poveikį. Jei skausmas gana stiprus, gali būti skiriama vaistų nuo skausmo, kurie vartojami per burną, pavyzdžiui, paracetamolio ar ibuprofeno.

Kartais skiriama lazerinė terapija, vitaminų ir mineralų papildai (ypač jei įtariama, kad pacientui trūksta šių medžiagų). Kartais rekomenduojama pavartoti gyvų bakterijų kultūrų turinčių preparatų, ypač jei burnos ertmė linkusi į grybelines ar bakterines ligas. Jei burnos opelės yra virusinės, bakterinės arba grybelinės kilmės, tuomet skiriama atitinkamų vaistinių preparatų, padedančių pašalinti ar nuslopinti tikrąjį ligos sukėlėją.

Į gydytoją privalu kreiptis, tuomet:

  • kai atsiranda vis naujų burnos opelių, nors senosios dar neužgijo;
  • kai opelės labai didelės ir (arba) gilios;
  • kai bent viena opelė negyja ilgiau kaip 3 savaites;
  • kai opelės trukdo kramtyti ir ryti maistą;
  • kai pacientas įtaria, kad opelės atsiranda dėl jo vartojamų vaistų;
  • kai opelės trukdo kasdienei veiklai ir atsiranda apetito bei miego sutrikimų;
  • kaip pacientui pasireiškia kitų simptomų, pavyzdžiui, karščiavimas, limfmazgių padidėjimas ar bendras negalavimas;
  • kai burnos žaizdelės komplikuojasi kitais sveikatos sutrikimais, pavyzdžiui, virusiniai bėrimai išplinta į kitas organizmo vietas.

Farmacininkė Rūtelė Foktienė