Kaip išvengti pasikartojančio burnos opų susiformavimo?

Skaičiuojama, kad apie 12-20 procentų bendrosios populiacijos kenčia nuo pasikartojančio burnos žaizdelių susiformavimo. Jos itin skausmingos. Jos trukdo valgyti, gerti bei valytis dantis. Burnos opos sukelia iš tiesų labai daug nepatogumų. Dėl pasikartojančių burnos žaizdelių atsiradimo prastėja žmonių gyvenimo kokybė, sutrinka apetitas ir miegas. Asmuo gali jausti didelį diskomfortą, todėl reikėtų ieškoti būdų, padedančių sumažinti pasikartojantį aftų atsiradimą.

Patarimai, padedantys išvengti burnos opų atsiradimo

Pateikiame 14 naudingų patarimų, kurie padės išvengti diskomfortą keliančių burnos žaizdelių atsiradimo arba bent jau suretins jų epizodus:

  • Rinkitės švelnius burnos higienos gaminius. Žiūrėkite, kad dantų pastoje nebūtų SLS arba natrio laurilsulfatu vadinamo junginio. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad natrio laurilsulfatas gali dirginti jautrią burnos gleivinę ir net dvigubai padidinti aftų susiformavimo tikimybę. Rinkitės burnos skalavimo skysčius be alkoholio.
  • Venkite labai rūgštaus, labai sūraus, labai aštraus ir labai kieto maisto. Toks maistas didina aftų susiformavimo tikimybę ir lėtina jų gijimą, kai jų jau yra.
  • Taip pat venkite alkoholio ir stenkitės mesti rūkyti – šie žalingi įpročiai labai didina aftų susiformavimo ir jų pasikartojimo tikimybę. Tyrimai rodo, kad metusieji rūkyti džiaugiasi geresne gyvenimo kokybe, kurią lemia ir išnykusios burnos opelės.
  • Gerkite daugiau vandens. Tai padės išlaikyti burnos gleivinės ir viso organizmo drėgmės lygį. Vanduo padeda išplauti įvairius mikroorganizmus, mažina nemalonaus burnos kvapo ir antrinių bakterinių infekcijų išsivystymo tikimybę.
  • Venkite tokio maisto, kuris galimai didina burnos gleivinės pažeidimų atsiradimą. Kai kuriems pacientams aftų atsiradimą išprovokuoja tam tikrų alergenų turintis maistas, pavyzdžiui, juodasis šokoladas. Lengviau aftų atsiranda valgant rūgščias uogas.
  • Burnos žaizdelių gali atsirasti dėl kai kurių vartojamų vaistų. Jei manote, kad taip nutiko ir Jums, būtinai pasakykite gydytojui. Galbūt įmanoma pakeisti gydymą. Jokiais būdais nenutraukite gydymo savavališkai – tai gali padaryti tik Jūsų gydytojas.
  • Reguliariai lankykitės gydytojo odontologo ir burnos higienos specialisto kabinete. Jame turėtumėte apsilankyti du kartus per metus arba bent jau vieną kartą per metus. Kruopšti burnos higiena sumažina aftų atsiradimo tikimybę. Atminkite, kad svarbi ne tik gera dantų, bet ir gera dantenų būklė.
  • Kiekvieną kartą valydami dantis darykite tai atsargiai ir atsakingai, kad nepažeistumėte burnos gleivinės dantų šepetėliu. Nepamirškite nuvalyti ir liežuvio. Naudokite minkštą dantų šepetėlį.
  • Atsargiai gerkite karštą kavą ir visuomet patikrinkite, ar maistas ne per karštas. Pasirodo, kad terminis burnos gleivinės nudeginimas – vienas dažniausių pasikartojančių aftų susiformavimo „kaltininkų“.
  • Valgykite sveiką ir subalansuotą maistą, mat burnos opų gali atsirasti ir dėl nepakankamo maistinių medžiagų gavimo. Tarkime, pasikartojantis burnos žaizdelių atsiradimas gali rodyti, kad organizmui trūksta geležies, folio rūgšties, B12 vitaminų.
  • Taip pat pasistenkite vengti didelio streso. Burnos opų dažniau atsiranda po įvairių gyvenimo sukrėtimų, tad lėtinis stresas sveikatos taip pat „neprideda“.
  • Jei dėvite ta tikrus burnos įranginius, pavyzdžiui, burnos plokštelę, breketus ar protezus, tuomet turite labai kruopščiai juos prižiūrėti ir reguliariai lankytis pas gydytoją odontologą ir (arba) ortodontą. Burnos priežiūros specialistai patikrins, ar viskas gerai, ar įrenginiai tinkamai pritaikyti ir ar jie netraumuoja jautrių burnos audinių.
  • Kadangi pasikartojantis opų atsiradimas gali būti sisteminės ligos ženklas, šias ligas būtina tinkamai gydyti. Pavyzdžiui, burnos opų gali atsirasti dėl cukrinio diabeto ar tam tikrų infekcinių ligų.
  • Jei opos negyja, tuomet būtinai kreipkitės į gydytoją. Tris savaites negyjanti, tačiau nebūtinai skausminga burnos opelė gali būti ir vėžinio susirgimo ženklas. Rūpinkitės savo sveikata.

Anaftin burnos skalavimo skystis – dauginiams burnos pažeidimams

Anaftin burnos skalavimo skystis rekomenduojamas esant dauginėms burnos žaizdelėms ir opoms bei ortodontų pacientams. Tai pusiau tirštas skalavimo skystis, padengiantis aftines opas ir žaizdas. Parduodamas 120 ml buteliukais su dozavimo kamšteliu. Skirtas suaugusiesiems ir vaikams, jei jie gali tinkamai naudoti gaminį.

Anaftin burnos skalavimo skystis padeda kontroliuoti mažų burnos pakenkimų sukeliamą skausmą, pavyzdžiui, atsirandantį išsivysčius aftiniam stomatitui, aftinėms opoms, taip pat mažiems ortodontinių plokštelių ir netinkamai pritaikytų protezų sukeltiems pakenkimams. Skystis taip pat tinkamas išplitusių aftinių opų atvejais.