Kada dėl krūtinės anginos priepuolio būtina kreiptis į gydymo įstaigą?

Krūtinės angina – tai trumpalaikis krūtinės skausmas, atsirandantis dėl širdies kraujotakos sutrikimo arba išemijos. Visame pasaulyje širdies ir kraujagyslių ligos bei jų komplikacijos yra pagrindinė mirties priežastis, todėl kiekvienam iš mūsų verta žinoti šiek tiek daugiau apie krūtinės anginą. Mat būtent ilgiau trunkantis skausmas širdies plote gali pranešti apie gresiantį miokardo infarktą. Tuomet svarbu veikti kuo greičiau.

Dėl kokių priežasčių išsivysto krūtinės anginos simptomai?

Stiprus ir staigus širdies skausmas atsiranda dėl trumpalaikio deguonies trūkumo, kylančio dėl vainikinių širdies arterijų susiaurėjimo. Šis širdies raumenį maitinančių kraujagyslių susiaurėjimas dažniausiai susijęs su ateroskleroze, tačiau tokį kraujotakos sutrikimą gali išprovokuoti ir trumpalaikis kraujagyslių spazmas, labai didelis stresas ar jų užsikimšimas. Krūtinės anginos simptomai atsiranda ne tik dėl deguonies, bet ir dėl sutrikusio miokardui reikalingų maistinių medžiagų bei šalintinų apykaitos produktų balanso.

Krūtinės anginos priepuoliai dažniau aplanko vyresnius vyrus, kurie patiria daug fizinės ar nervinės įtampos, rūko ar piktnaudžiauja alkoholiu bei nesveikai maitinasi, per mažai juda, nesilaiko poilsio ir darbo režimo. Tačiau visai netikėti priepuoliai gali išsivystyti ir jaunoms moterims, patyrusioms itin didelę nervinę įtampą ar vartojančioms per mažai skysčių, rūkančioms ir dar geriančioms kontraceptines tabletes.

Kokių būna krūtinės anginos tipų?

Krūtinės angina pagal savo simptomatiką ir provokuojančius veiksnius gali būti skirstoma į dvi pagrindines grupes – stabiliąją ir nestabiliąją krūtinės anginą.

Stabilioji krūtinės angina labiau „nuspėjama“ nei nestabilioji. Tam tikros fizinės ar emocinės įtampos metu atsirandantys simptomai paprastai būna panašaus intensyvumo. Priepuolio metu pasireiškia veržiantis, spaudžiantis, duriantis skausmas už krūtinkaulio esančioje srityje. Skausmas paprastai plinta į kairę ranką, nugarą, apatinį žandikaulį. Aštrus skausmas taip pat gali plisti į pečius ar kaklą. Vis dėlto skausmas gali plisti į įvairias sritis arba visai neplisti. Įdomiausia tai, kad skausmo galima net nepajusti, pavyzdžiui, krūtinės anginos priepuolio gali nejausti lėtinėmis ligomis sergantys pacientai. Tarkime, jutimo sutrikimai būdingi cukriniu diabetu ar įvairiomis polineuropatijomis sergantiems asmenims. Kartu su skausmu gali pasireikšti mirties baimė, dusulys, silpnumas, svaigulys. Asmenį gali pykinti, jis gali vemti. Paprastai priepuolis netrunka ilgiau kaip 10-15 minučių, o dažniausiai jis tetrunka kelias minutes. Simptomus veiksmingai malšina glicerolio trinitratas (nitroglicerinas), vartojamas po liežuviu. Tokiu būdu vaistinė medžiaga greičiau pasiekia poveikio vietą. Šiandien stabiliajai krūtinės anginai gydyti sukurta veiksmingų vaistinių preparatų, todėl ją galima gana sėkmingai valdyti ir gyventi pilnavertį gyvenimą.

Nestabiliajai krūtinės anginai būdinga blogėjanti būklė ir priepuolių atsiradimas nebūdingose situacijose, pavyzdžiui, tiesiog gulint lovoje, ramybės būsenoje. Paprastai tokie simptomai praneša apie tai, kad labiau reikėtų susirūpinti savo sveikata – tai gali būti pirmieji artėjančio miokardo infarkto ženklai. Nestabiliajai krūtinės anginai priskiriamas priešinfarktinis sindromas.

Yra ir kitų krūtinės anginos tipų, pavyzdžiui, įtampos angina, angiospazminė angina, variantinė angina, tačiau šie tipai pasitaiko rečiau.

Kada būtina kreiptis į gydymo įstaigą?

Į gydymo įstaigą kreiptis būtina, jei:

  • Krūtinės anginos priepuolis (skausmas) tęsiasi ilgiau kaip 15 minučių;
  • Krūtinės anginos simptomai atsiranda pirmą kartą;
  • Krūtinės anginos simptomai nepraeina pavartojus nitroglicerino;
  • Jei kartu su krūtinės anginos simptomais aptemo sąmonė, atsirado mirties baimė, pradėjo pilti šaltas prakaitas ir sutriko kvėpavimo funkcija.

Pasveik.lt info