Kanapių aliejus – nauda ar nauja mada?

Vis daugiau informacijos skelbiama apie tai, kad kanapių aliejaus nauda sveikatai – neišmatuojama. Gydytojai netgi rekomenduoja jo kiekvieną dieną duoti mažiems vaikams. Kuo jis toks naudingas?

Išvardinsime daug vertingų kanapių aliejaus savybių, kurios įrodys, kad tai nėra tik mada.

  • Reikėtų rinktis tik sertifikuotuose ekologiniuose ūkiuose spaustą kanapių aliejų. Kanapių sėklų aliejus turėtų būti spaudžiamas šalto spaudimo būdu – taip jame lieka visos svarbiausios maistinės medžiagos.
  • Kanapių sėklų aliejuje gausu ir vitaminų, ir mineralų. Jame yra tokių riebaluose tirpių vitaminų kaip A, D, E ir tokių vandenyje tirpių vitaminų kaip B1, B2, B3, B6 bei C vitaminai. Taip pat yra magnio, kalcio, kalio, cinko ir netgi geležies. Randama ir kitų naudingų vitaminų bei mineralų, tik jų kiekiai jau mažesni.
  • Kanapių sėklų aliejus ypatingai vertingas dėl gerųjų riebalų rūgščių. Pasirodo, kad jame yra ir Omega-3, ir Omega-6, ir Omega-9 riebiųjų rūgščių, kurios sudaro net iki keturių penktadalių viso aliejaus kiekio. Teigiama, kad žmogaus organizmui naudingas ne tik didelis gerųjų riebalų kiekis, bet ir šių Omega riebiųjų rūgščių santykis.
  • Kanapių aliejuje gausu ir aminorūgščių bei kitų naudingų maistinių medžiagų. Dėl to jis naudingas ne tik sveikatai, bet ir grožiui bei gerai savijautai.
  • Kanapių aliejus valo ir detoksikuoja organizmą. Jame esantis žalios spalvos augalinis pigmentas, vadinamas chlorofilu, padeda apsaugoti organizmą nuo įvairių ląstelių pakitimų, kurie gali kilti dėl radiacijos ir kitų žalingų aplinkos veiksnių poveikio.
  • Teigiama, kad naudingasis aliejus ne tik padeda stiprinti imunitetą, bet ir greitina ląstelių atsinaujinimą, padeda greičiau pasveikti, reguliuoja hormonų apykaitą, gerina virškinimą, mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje. Naudingas poveikis širdžiai ir kraujagyslėms padeda sumažinti šios organų sistemos ligų sukeliamų komplikacijų, o kartu ir mirties riziką.
  • Šalto spaudimo aliejus stiprina plaukus ir suteikia jiems sveiką išvaizdą. Jie tampa blizgesni ir storesni. Tereikia lengvai pašildyti aliejų, nedidelį jo kiekį paskirstyti ant plaukų ir galvos odos ir palikti per naktį. Po tokios kaukės plaukai mažiau šiaušiasi, lengviau šukuojasi ir tampa minkštesni. Tokią procedūrą verta atlikti bent porą kartų per mėnesį.
  • Kanapių sėklų aliejus ypatingai naudingas odai. Jis gali padėti apsisaugoti nuo strijų, minkština ir puoselėja odą. Reguliariai naudojant kanapių aliejų gražėja odos spalva ir didėja jos stangrumas bei elastingumas. Kanapių aliejus gali būti naudojamas grynas arba jo galima įlašinti į mėgstamiausias kosmetikos priemones.
  • Teigiama, kad šis aliejus ypatingai naudingas atopiniu dermatitu sergantiems pacientams. Jis mažina odos sausumą ir niežulį bei lengvina kitus atopinio dermatito simptomus.
  • Vaikams rekomenduojama kasdien išgerti po vieną – du arbatinius šaukštelius kanapių aliejaus. Suaugusiesiems reikėtų suvartoti po vieną – du valgomuosius šaukštus šaltuoju spaudimo būdu išgauto aliejaus. Būtina pabrėžti, kad jį reikėtų įsigyti tik iš patikimų pardavėjų.

Pasveik.lt info