Kokios dažniausios kosulio priežastys?

Kosulys – mūsų plaučių ir kvėpavimo takų apsaugininkas, kartais dar vadinamas sarginiu šunimi ar apsaugine plaučių siena. Kokios dažniausios jo priežastys ir ką apie jį turėtume žinoti? Ar kosulys gali pranešti apie rimtą ligą?

Dažniausios kosulio priežastys

Dauguma ūminio kosulio atvejų kyla dėl peršalimo ir kitų infekcinių kvėpavimo takų ligų. Net keturis atvejus iš penkių sudaro virusinės kilmės infekcijos. Bakterinės infekcijos pasitaiko rečiau, vis dėlto joms būdingas stipresnis kosulys, kurio gydymui neretai prireikia antibiotikų. Taigi dažniausiai ūminis kosulys susijęs su peršalimu, bronchitu, sinusitu, gripu, koronavirusine infekcija, plaučių uždegimu ir kt.

Poūmis arba užsitęsęs kosulys gali būti susijęs su didesniu kvėpavimo takų jautrumu po persirgtų infekcijų. Ne taip jau ir retai užsitęsusiu kosuliu skundžiamasi ir po COVID-19 koronavirusinės infekcijos, gripo, sunkesnės eigos bronchito ar plaučių uždegimo.

Trys pagrindinės lėtinio kosulio priežastys yra astma, gastroezofaginio refliukso liga, rinosinusitas. Vis dėlto lėtinis kosulys gali atsirasti dėl daugybės priežasčių, kurios nebūtinai susijusios vien tik su kvėpavimo takų sistema. Pakalbėkime apie tai plačiau.

Kosulį gali sukelti atipinės bakterijos

Lėtinį kosulį taip pat gali sukelti atipinės bakterijos. Dažniausiai mikoplazmų ar chlamidijų sukeltas kosulys būna sausas, priepuolinio pobūdžio, itin varginantis, tai sustiprėjantis, tai susilpnėjantis. Ši kosulio priežastis paprastai atrandama ne taip jau ir greitai – įprasti tyrimai gali net nerodyti ligos, tačiau atlikus išsamesnius tyrimus gali paaiškėti, kad būtinas specialus gydymas.

Kartais kosulys atsiranda dėl tam tikrų vaistų vartojimo

Kosulys gali atsirasti dėl tam tikrų vaistų vartojimo. Dažniausiai tai angiotenziną konvertuojančio fermento inhibitoriai (AKF inhibitoriai), kurie sausą kosulį sukelia apie 10-20 procentų jų vartojančių pacientų. Nesunku pastebėti, kad šis nepageidaujamas reiškinys ne toks jau ir retas. Sausas kosulys gali atsirasti iš karto po to, kai pradedami vartoti šie vaistiniai preparatai, tačiau toks šalutinis poveikis gali pasirodyti tik po kelis mėnesius trunkančio vaistinių preparatų nuo padidėjusio kraujo spaudimo vartojimo. Tai ir apsunkina priežastinio ryšio paiešką – pacientas dažnai net nesupranta, kad kosulys atsirado būtent nuo šių vaistų. Nutraukus vaistinių preparatų vartojimą kosulys gali taip pat greitai išnykti arba susilpnėti palaipsniui, t.y., per kelis mėnesius.

Kosulys gali būti susijęs su šienlige arba alergija naminiams gyvūnams

Dar viena lėtinio kosulio priežastis – įvairių įkvepiamųjų alergenų poveikis. Jei kosulį sukelia žiedadulkės, tuomet jam būdingas sezoniškumas. Jei kosulys atsiranda dėl ištisus metus aplinkoje aptinkamų alergenų, tuomet jis gali kamuoti nuolatos, vos tik susiduriama su alergenu.

Emocinis kosulio atspalvis – kai vaikai reikalauja daugiau tėvų dėmesio arba kosčiojama susinervinus

Dar viena įdomi kosulio priežastis – įkyrus įprotis kosčioti. Vieni kosėja taip malšindami nerimą, kiti – prašydami dėmesio. Kartais taip elgiasi vaikai, nes jie gana greitai pastebi, kad kosulys padeda gauti daugiau tėvų dėmesio ir susirūpinimo. Psichogeninės kilmės kosulys nekamuoja miego metu, kai pacientas nėra budrus – tai yra jo išskirtinumas.

Kartais kosulys susijęs su širdies ir kraujagyslių ligomis

Gana stiprus ir mirties baimę sėjantis kosulys gali pranešti apie širdies nepakankamumą. Jo metu pasireiškia ir kiti simptomai, pavyzdžiui, bendras nuovargis ir silpnumas, galvos ir krūtinės skausmas, dusulys, odos atspalvio pakitimas (pamėlynavimas), kojų patinimai, dažnas širdies plakimas, atminties sutrikimai ir kt. Jaučiant panašius simptomus būtina kreiptis į gydytoją.

Dažniau kosėja dainininkai, laidų vedėjai, daug balso komandų duodantys asmenys

Ne nuostabu, kad daug kalbantiems, dainuojantiems ir kasdien savo balsą aktyviai naudojantiems asmenims dėl didelio krūvio balso stygoms atsiranda ne tik nemalonus gerklės kutenimas, skausmas ir sausumas, bet ir dirginantis kosulys. Tokiu atveju būtina ypatingai rūpintis balso stygomis, gerti daugiau šiltų skysčių, duoti balsui šiek tiek pailsėti ir ypatingai saugotis nuo žalingų aplinkos sąlygų.

Kitos galimos kosulio priežastys

Vaikai gali kosėti dėl užstrigusio svetimkūnio nosiaryklėje ar kitoje kvėpavimo takų vietoje. Maži vaikai, priešingai nei suaugusieji, dar negali pasakyti, kad jų gerklėje kažkas įstrigę. Dėl užspringimo mažais daiktais pavojaus būtina stebėti ne tik vaikus iki trijų metų amžiaus, bet ir bet kokio amžiaus vaikus. Taip pat kosėjama nuo užterštos aplinkos, netinkamų gyvenimo ir darbo sąlygų.

Kosulys gali pranešti apie kur kas sunkesnes ligas

Ilgiau trunkantis ir ignoruojamas kosulys gali pranešti apie sunkesnes ligas, pavyzdžiui, tuberkuliozę, lėtinę obstrukcinę plaučių ligą (LOPL), plaučių ir bronchų vėžį. Dėl LOPL kylantis kosulys dažnai „nurašomas“ ilgalaikiam rūkymui, o būtent jis ir yra svarbiausias LOPL rizikos faktorius. Pavyzdžiui, net 90 proc. nepagydoma LOPL susirgusių pacientų yra ilgalaikiai rūkaliai.

Daugiau informacijos apie kosulį ir jo gydymą

Flavamed tabletės, šnypščiosios tabletės ir geriamasis tirpalas yra nereceptiniai vaistiniai preparatai, kuriuose yra veikliosios medžiagos ambroksolio hidrochlorido. Ambroksolio hidrochloridas skystina kosulio metu susidarančias gleives sergant ūminėmis arba lėtinėmis bronchų ir plaučių ligomis. Daugiau informacijos apie Flavamed ir drėgno kosulio gydymą galite rasti čia. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Pasveik.lt informacija