Miego reikšmė sveikatai – neišmatuojama

Tikriausiai ne kartą teko iš gydytojo išgirsti klausimą – o kaip Jūs miegate? Jums tai gali atrodyti visai nesvarbu, tačiau skubame paneigti šią nuomonę. Miego reikšmė sveikatai – neišmatuoja. Kuo jis toks svarbus ir ką daryti, kad miegas būtų saldesnis?

Miego trūkumas skatina nutukimą

Atlikta daugybė mokslinių tyrimų, įrodančių, kad nekokybiškas miegas ir miego trūkumas ženkliai didina antsvorio ir nutukimo tikimybę ne tik suaugusiesiems, bet ir vaikams. Neišsimiegojęs ir tinkamai nepailsėjęs žmogus ieško, kaip kompensuoti energijos trūkumą. Vienas iš būdų – saldaus, riebaus ir sūraus maisto valgymas. Apskaičiuota, kad nepakankamas miegas gali net iki 90 proc. padidinti suaugusiųjų ir net iki 60 proc. padidinti vaikų nutukimo riziką.

Miego trūkumas prastina atmintį

Įvairūs duomenys rodo, kad ir ilgalaikis, ir trumpalaikis miego trūkumas reikšmingai sutrikdo normalią smegenų funkciją. Pakanka nepailsėti vieną naktį ir jau pastebimas dėmesio koncentracijos prastėjimas, kognityvinių (pažintinių) funkcijų gebėjimų sutrikimai ir atminties trikdžiai. Ilgalaikis miego trūkumas labai kenkia normaliam informacijos įsiminimui, tuo tarpu kokybiškas miegas padeda pasiekti geresnių rezultatų ir darbe, ir moksluose.

Miego trūkumas didina įvairių ligų riziką

Nekokybiškas miegas labai susijęs su didesne nervine įtampa, kurios metu išsiskiria daug streso hormonų. Ilgalaikė nervinė įtampa didina tokių ligų kaip miokardo infarktas, smegenų insultas, antro tipo cukrinis diabetas tikimybę. Nustatyta, kad rizika ypatingai padidėja tuomet, kai miegas kasnakt trunka trumpiau kaip 7-8 valandas. Negana to, miego trūkumas labai didina įvairių infekcinių ligų, pavyzdžiui, peršalimo ligų, pasireiškimo riziką. Mat kokybiškas miegas labai svarbus normaliam imuninės sistemos funkcionavimui.

Miego trūkumas mažina fizinį našumą\

Atlikti tyrimai rodo, kad kokybiškas miegas svarbus ne tik sportininkų karjerai. Tai svarbu kiekvienam žmogui, kuris kasdien atlieka fizinę veiklą. Taigi miego trūkumas mažina kasdienį fizinį našumą. Ir, atvirkščiai, per mažas fizinis aktyvumas blogina miego kokybę.

Miego trūkumas didina depresijos riziką

Jei kasnakt miegama mažiau nei 7-8 valandas, tuomet labai reikšmingai padidėja ne tik psichikos ligų, bet ir savižudybės rizika. Pasirodo, kad net 9 asmenys iš dešimties, sergantys depresija, turi ir rimtų miego sutrikimų. Negana to, prastas miegas kenkia emocijų suvokimui ir išreiškimui – žmogus gali nebevaldyti pykčio ir pats to net nesuprasti.

Kaip pagerinti miego kokybę?

  • Reguliariai mankštinkitės;
  • Sveikai ir subalansuotai maitinkitės;
  • Nepamirškite užsiimti malonia veikla, kuri padeda kovoti su stresu;
  • Vėdinkite miegamąjį ir palaikykite jame vėsesnę, 20 laipsnių neviršijančią temperatūrą;
  • Išmėginkite meditaciją ir kvėpavimo pratimus;
  • Pasirūpinkite, kad miegamajame būtų pakankama oro drėgmė;
  • Atskirkite miegojimo erdvę nuo valgymo, darbo ir laisvalaikio erdvės;
  • Nevalgykite iki miego likus dviems valandoms ir ribokite skysčių kiekį;
  • Nenaudokite jokių ekranų, kai iki miego laiko lieka 2 valandos;
  • Neleiskite, kad miego sutrikimai įsisenėtų. Jei reikia, pasitarkite su gydytoju, kaip Jūs galėtumėte pagerinti savo miego kokybę.