Važiavimas dviračiu – ne tik dėl sveikatos, bet ir dėl puikios išvaizdos

Vasara – tas metas, kai dauguma žmonių susirūpina savo išvaizda, prisimena ir atnaujina ketinimus sportuoti. Sporto rūšių yra daug. Vieniems labiau patinka intensyvus sportas, raumenų auginimo, jėgos ar ištvermės pratimai, kitiems – tempimo ir atsipalaidavimo pratimai, skirti gerinti susitelkimą, laikyseną ir koordinaciją. Kad pasiryžimas sportuoti po savaitės neišgaruotų, svarbu rasti ir pasirinkti sau tinkamą sporto rūšį.

Kuo ypatingas dviračių sportas? Kokie yra konkretūs važiavimo dviračiu privalumai ir kokia nauda žmogaus organizmui? Kokiems žmonėms verta rinktis šią sporto rūšį? Ir, paskutinis, bet ne mažiau svarbus punktas – kaip važiavimas dviračiu padeda tapti ne tik sveikesniu, bet ir gražesniu? Patarimais dalinasi Velonova.lt

Padeda mesti svorį

Turbūt pirmasis dalykas, kurį išgirstume paklausę, koks žmogus yra gražus, būtų šis – lieknas. Važinėjimas dviračiu sudegina iki 400 kalorijų per valandą, ir šia prasme, padeda mesti svorį. Tačiau tai tikrai ne pagrindinis ir ne svarbiausias dviračių sporto privalumas. Kalorijų galima atsisakyti koreguojant dietą, o lieknumas, nors daugelio fetišizuojamas kaip grožio etalonas, anaiptol dar ne viskas.

Yra daug kitų būdų, kaip važiavimas dviračiu gali pagerinti jūsų išvaizdą ir jūsų sveikatą.

Stiprina raumenis

Ar atkreipėte dėmesį, koks yra skirtumas tarp dietų išvarginto, nusibadavusio kūno bei atletiško, treniruoto kūno? Jei vienas yra tiesiog liesas ir išgeibęs, kitas yra gyvybingas ir stangrus.

Važiavimas dviračiu padeda tvirtinti kūną, stiprinti raumenis ir gerinti jų tonusą Važinėdami dviračiu, po kurio laiko pastebėsite, kad sutvirtėjo šlaunų, blauzdų, sėdmenų raumenys – būtent jiems tenka didžiausia apkrova. Važiuojant dviračiu, taip pat dirba pečių, rankų raumenys.

Padeda kovoti su stresu

Kaip atrodo streso paveiktas žmogus? Įsitempę veido ir kūno raumenys, papilkėjusi oda, slenkantys plaukai… Stresas, fiziologiniu požiūriu, reiškia, kad organizmas jaučia grėsmę ir ruošiasi kovai –suaktyvėja kvėpavimas, padažnėja širdies plakimas, raumenys įsitempia. Jėgos metamos išgyvenimui, o kitos funkcijos, kaip virškinimas, galvos odos kraujotaka ir plaukų aprūpinimas maistingomis medžiagomis, susilpnėja.

Važiavimas dviračiu – puikus atsipalaidavimo pratimas. Čia nereikia dirbtinai mobilizuoti dėmesio – natūraliai koncentruojamasi į keletą pagrindinių dalykų, į pusiausvyros išlaikymą ir į kelią, ir taip pasiekiama beveik meditatyvi būsena. Nėra kada galvoti apie stresą, nerimą keliantys klausimai lieka dėmesio periferijoje, smegenys juos „apdoroja“ foniniame režime – panašiai kaip miegant apdorojama ir įsisavinama per dieną gauta informacija. Rezultatas – jūs jaučiatės emociškai pailsėjęs ir atsipalaidavęs.

Gerina koordinaciją ir lavina vestibiuliarinį aparatą

Pastebėjote, jog vieni žmonės pasižymi gera pusiausvyra ir greita koordinacija, todėl sudaro įspūdį, kad puikiai jaučiasi ir pasitiki savimi, tuo tarpu kiti atrodo sutrikę, pasimetę, lyg būtų pasilydę arba kad tuoj tuoj pargrius? Tai tiesiogiai susiję su gera erdvine orientacija, fizinės pusiausvyros išlaikymu ir sveiku vestibiuliariniu aparatu. Gerai funkcionuojantis vestibiuliarinis aparatas svarbus visiems, ne tik šokėjams ir akrobatams – jam silpstant, prastėja koordinacija, vargina galvos svaigimas, nerimas ir dezorientacija.

Prisimenat, kas buvo sunkiausia, kai pirmą kartą atsisėdote ant dviračio? Išlaikyti pusiausvyrą. Važiavimas dviračiu yra puikus būdas stiprinti vestibiuliarinį aparatą, gerinti koordinaciją ir pusiausvyros pojūtį.

Skatina kraujotaką ir limfos nutekėjimą

Ar atkreipėte dėmesį – kartais, net ir liekno žmogaus kūne galima pastebėti riebalų sankaupas, ištinusias galūnes, paburkusias veido sritis? Dažnai taip nutinka dėl užsistovėjusios limfos. Limfa yra skystis, išvalantis organizmą nuo toksinų, šlakų ir kitų šalutinių medžiagų apyvartos produktų. Dėl sėdimo darbo, judėjimo stokos, streso, viršsvorio ar kitų priežasčių limfos nutekėjimas sutrinka. Ten, kur limfa užsistovi, atsiranda riebalų sankaupos, formuojasi celiulitas, audiniai tinsta ir grubėja. Viena iš populiarių procedūrų Spa salonuose – limfodrenažinis masažas.

Važiavimas dviračiu taip pat padeda kovoti su limfos užsistovėjimu. Minant pedalus, suaktyvinama kraujotaka, išjudinama užsistovėjusi limfa, organizmas valosi, pasišalina šlakai bei toksinai, mažėja tinimas ir riebalų sankaupos, žmogus jaučiasi lengvesnis, oda tampa švaresnė.

Tausoja sąnarius ir gerina širdies darbą

Sąnarių apkrova ir su tuo susijęs sąnarių nusidėvėjimas yra didelė problema, ypač antsvorio turintiems žmonėms – pavyzdžiui, bėgiojant, sąnariams tenka „pakelti“ visą kūno svorį. Šia prasme, važiavimas dviračiu yra „švelnus“ sportas, neapkrauna sąnarių ir juos tausoja.  

Važiavimas dviračiu naudingas tuo, kad priverčia širdį dažniau susitraukinėti ir stiprina širdies raumenį. Širdies ligos yra viena pagrindinių ankstyvos mirties priežasčių tiek Lietuvoje, tiek visoje Europoje, o važiavimas dviračiu padės jums šito išvengti.

Sveiki sąnariai ar keli papildomi gyvenimo metai – nemažas privalumas