Kada galima įtarti priešlaikinę ejakuliaciją?

Priešlaikinė ejakuliacija – tai per greitas sėklos išmetimas lytinio akto metu, dėl kurio nepavyksta pasiekti trokštamų lytinio pasitenkinimo tikslų. Daugiau nei 2 minutes trunkantis lytinis aktas jau laikomas norma, tačiau net ir norma laikoma trukmė porai gali būti per trumpa. Tad priešlaikinė ejakuliacija nėra jau tokia paprasta lytinės sveikatos problema, kurią įmanoma išmatuoti tik laiku. Tai problema, kuri gali kenkti vyro pasitikėjimui savimi ir netgi griauti poros santykius.

Pakalbėkime apie priešlaikinę ejakuliaciją šiek tiek plačiau. Kada jau būtų galima ją įtarti ir ką tokiu atveju daryti? Kokį paprastą anoniminį testą galėtų išspręsti kiekvienas savo lytine sveikata besirūpinantis vyras?

Galimi priešlaikinės ejakuliacijos diagnostiniai kriterijai

Priešlaikinę ejakuliaciją galima įtarti tuomet, kai vyrui būdingas bent vienas iš žemiau išvardintų diagnostinių kriterijų:

•                    laikas iki ejakuliacijos, skaičiuojamas nuo įsiskverbimo į makštį (intravaginalinės ejakuliacijos latentinis periodas) yra trumpesnis negu dvi minutės (60-120 sekundžių);

•                    vyrui būdinga nuolatinė arba pasikartojanti ejakuliacija po minimalios seksualinės stimuliacijos prieš įsiskverbiant, skverbiantis ar iškart įsiskverbus į makštį ir anksčiau, nei to nori vyras arba jo antroji pusė;

•                    vyras dėl priešlaikinės ejakuliacijos labai kenčia ir patiria didelių psichologinių sunkumų ne tik santykiuose su partnere, bet ir savo asmeniniame savęs vertinime. Gali atsirasti nerimas, įvairios baimės, savęs nuvertimas, o tokios neigiamos mintys gali skatinti vengti lytinių santykių, nuo jų išsisukinėti visomis galimomis priemonėmis ir tokiu būdu skaudinti savo antrąją pusę. Kai problema įsisenėja, labai išauga depresijos ir generalizuoto nerimo sutrikimo pasireiškimo tikimybė, o tai, savo ruožtu, dar labiau gilina problemą;

•                    vyrui būdinga bloga ejakuliacijos kontrolė – tai reiškia, kad jis visiškai negali kontroliuoti sėklos išmetimo proceso ir jam trūksta savikontrolės lytinio akto metu;

•                    vyrui daugeliu atvejų pasireiškė priešlaikinė ejakuliacija, kai buvo bandoma lytiškai santykiauti per praėjusius 6 mėnesius. Tai reiškia, kad problema kamuoja bent pusę metų ir neišnyksta (retkarčiais nutinkanti labai greitai ejakuliacija yra visiškai normalus reiškinys, tačiau besikartojanti problema jau praneša apie galimus lytinės sveikatos sutrikimus, kuriuos reikia gydyti).

Priešlaikinės ejakuliacijos diagnozavimo priemonė (PEDP)

Suprasti, ar vyrą kamuoja priešlaikinės ejakuliacijos problema, gali padėti ir specialus testas, kurį galima išspręsti labai greitai ir nesudėtingai. Elektroninę testo versiją galima rasti čia. Anonimiškai išsprendus testą, galima jį atsispausdinti ir nusinešti į gydytojo urologo konsultaciją. Testo klausimus pateikiame ir šiame straipsnyje, žemiau.

1) Ar jums sunku atitolinti ejakuliaciją?

2) Ar ejakuliuojate anksčiau, nei norite tai padaryti?

3) Ar ejakuliuojate esant silpnai stimuliacijai?

4) Ar jaučiatės nusivylę, nes ejakuliavote anksčiau nei norėjote?

5) Ar nerimaujate dėl to, kad laikotarpis iki ejakuliacijos yra per trumpas ir jūsų partnerė lieka seksualiai nepatenkinta?

Jei į daugumą klausimų atsakėte „taip“, „dažnai“ arba „dažniausiai“, tuomet turėtumėte apsilankyti gydytojo urologo kabinete ir aptarti galimą priešlaikinės ejakuliacijos problemą. Šiandien jau net yra specialių gydymo priemonių, galinčių padėti spręsti priešlaikinės ejakuliacijos sukeliamas bėdas. Lietuvoje yra vienintelis geriamasis vaistas, kuris skirtas šiai problemai gydyti. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Pasveik.lt informacija