+1
-0
+1
Ką daryti, norint pagerinti erekciją ?

Moksliniai duomenys rodo, kad erekcijos sutrikimų rizikos faktoriai yra lygiai tokie patys arba labai panašūs į tuos veiksnius, kurie didina širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Todėl prieš skiriant pacientui erekcijos sutrikimų gydymą, jam visuomet rekomenduojama pradėti nuo gyvenimo būdo korekcijų. Rekomenduojama kuo anksčiau:

  1. Laikytis dietos – vengti gyvulinių riebalų ir dažniau juos pakeisti augaliniais riebalais. Reikėtų valgyti mažiau riebaluose kepto ir skrudinto maisto, dažniau rinktis virtą, troškintą ir garuose virtą maistą. Rekomenduojama valgyti kuo daugiau daržovių, saldumynus keisti vaisiais, greitai įsisavinamus angliavandenius – sudėtiniais angliavandeniais. Maiste turėtų būti pakankamai skaidulų, vitaminų ir mineralų;
  2. Mažinti kūno svorį – kadangi erekcijos sutrikimais dažniau skundžiasi antsvorio turintys ir nutukę vyrai, tai ryšys tarp šios savybės ir erekcijos disfunkcijos – neabejotinas. Reikėtų stengtis sumažinti savo KMI iki optimalaus ir visuomet sekti savo kūno svorį. To pasiekti geriausia ne tik laikantis dietos, bet ir užsiimant reguliaria fizine veikla, kuri vyro seksualinei funkcijai ir hormonų apykaitai labai naudinga;
  3. Vengti streso – ne be reikalo sakoma, kad vyro lytinė funkcija tiesiogiai susijusi su tuo, kas vyksta jo galvoje. Reikėtų vengti stresinių situacijų ir atpažinti lėtinę nervinę įtampą. Stresas linkęs „kauptis“ organizme, o vienas iš jo sukeliamų nepageidaujamų poveikių gali būti būtent erekcijos sutrikimai;
  4. Atsisakyti žalingų įpročių – nors daug kas galvoja, kad nikotinas ir alkoholis suteikia atpalaiduojantį poveikį ir padeda lengviau pasiekti erekciją, ši nuomonė yra labai klaidinga. Alkoholiu ir rūkalais piktnaudžiaujantys vyrai anksčiau nei kiti pradeda justi nors ir nestiprius, bet vis sunkėjančius erekcijos sutrikimus. Erekcijos funkcijai kenkia ir narkotinės medžiagos, piktnaudžiavimas vaistiniais preparatais.

Kuo anksčiau – tuo geriau

Būtina pabrėžti tai, kad gyvenimo būdo korekciją svarbu pradėti kuo ankstesniame amžiuje. Keletas tyrimų parodė, kad per vėlai atsisakius žalingų įpročių, pavyzdžiui, alkoholio ir cigarečių, erekcijos sutrikimų laipsnis reikšmingai nepasikeitė. Tuo tarpu, jei rūkyti meta jaunas vyras, tai tikėtina, kad erekcijos funkcija po metų reikšmingai pagerės mažiausiai kas ketvirtam rūkymo atsisakiusiam jaunam vyrui.

Dar vienas mokslinis tyrimas parodė, kad pakeitus tam tikrus vaistus nuo padidėjusio kraujo spaudimo kitais, kurie erektilinę funkciją turėtų veikti silpniau, statistiškai reikšmingo seksualinės funkcijos pokyčio taip pat nepastebėta. Tai reiškia, kad žalingų įpročių reikia atsisakyti kuo anksčiau ir dar geriau, jei vyras apie savo bendrąją sveikatą galvoja visą gyvenimą. Sveikas gyvenimo būdas, propaguojamas jau nuo jaunystės, reikšmingai sumažina erektilinės disfunkcijos pasireiškimo vyresniame amžiuje tikimybę arba bent jau nutolina erekcijos sutrikimų pasireiškimo pradžią.

Kai kuriems pokyčiams niekada ne per vėlu

Kitas mokslinis tyrimas parodė, kad sėsliems (hipodinamiškiems, mažai judantiems) vyrams net ir vidutiniame amžiuje pradėjus sportuoti, mažėja erekcijos sutrikimų atsiradimo tikimybė. Tai reiškia, kad pradėti judėti, mesti kūno svorį ir sveikiau maitintis naudinga ir vyresniame amžiuje. Kita studija, kurioje dalyvavo nutukę, tačiau arterine hipertenzija ir cukriniu diabetu nesergantys asmenys, parodė, kad svorio korekcija ir reguliari fizinė veikla lytinio gyvenimo kokybę pagerino net trečdaliui tiriamųjų. Taigi palaikyti optimalią kūno masę, sportuoti ir sveikai maitintis tikrai verta ne tik dėl bendros savijautos, bet ir dėl didesnės lytinio gyvenimo kokybės. Tuomet ir vaistiniai preparatai, skirti erekcijos sutrikimams gydyti, bus kur kas efektyvesni. Šiandien jau nereikia bijoti gydymo medikamentais – tai gana saugus, efektyvus ir patogus būdas pagerinti lytinio gyvenimo kokybę, kuris tinkamas daugeliu atvejų. Be to, Lietuvoje jau yra antros kartos vaistas, veikiantis greitai, padedantis išsaugoti spontaniškumą ir sukeliantis mažiau nepageidaujamų reiškinių.