5 maisto produktų kombinacijos geresnei savijautai

Kartais du yra geriau nei vienas, ypač kalbant apie mitybą. Nors visi žinome, kad tam tikri maisto produktų deriniai yra skanūs kartu (pavyzdžiui, bulvytės ir kečupas), mitybos ekspertai nustatė, kad tam tikri maisto produktų deriniai taip pat gali padaryti mus sveikesnius. Suderinus tam tikrus maisto produktus, vieno maisto produkto maistinės medžiagos padeda geriau įsisavinti kito maisto produkto maistines medžiagas.

Maisto sinergija vadinami maisto produktų deriniai, kuriuose gausu maistinių medžiagų, gali padėti padidinti jūsų energiją ir ilgalaikę sveikatą. Išbandykite šiuos 5 maisto produktų derinius, kad sustiprintumėte savo sveikatą ir produktyvumą!

Špinatai ir braškės

Maisto produktuose geležis yra dviejų formų: heminė ir neheminė. Heminė geležis randama gyvūninės kilmės maisto produktuose (raudonoje mėsoje, paukštienoje, jūros gėrybėse…).

Neheminė geležis – augalinės kilmės maisto produktuose (džiovintuose vaisiuose, melasoje, neskaldytuose grūduose, ankštinėse daržovėse, žaliose daržovėse, riešutuose, grūduose ir kt.) 

Dauguma mūsų suvartojamos geležies yra neheminė. Deja, organizmas šios rūšies geležį įsisavina ne itin gerai. Tačiau vitaminas C, t. y. askorbo rūgštis, padeda organizmui lengviau įsisavinti neheminę geležį. Todėl svarbu maisto produktus, kuriuose yra neheminės geležies, derinti su vitamino C šaltiniu. Vienas iš būdų – gardžiuotis braškių ir špinatų salotomis

Štai dar keletas pavyzdžių, kaip pasisavinti daugiau neheminės geležies:

  • Dribsniai ir uogos;
  • makaronai ir pomidorų padažas;
  • lapiniai kopūstai ir raudonųjų paprikų padažas;
  • avižiniai dribsniai ir mėlynės;
  • lapiniai žalumynai ir citrinų sultys.

Kad geležies įsisavinimas padidėtų beveik dvigubai, reikia tik 60 mg vitamino C, t. y. tiek, kiek jo yra pusėje puodelio apelsinų sulčių. Pagalvokite, kaip į savo patiekalus įtraukti bent vieną ar du vitamino C šaltinius, ypač tuos, kuriuose nėra mėsos. Šiam tikslui tinkamus produktus siūlo „EkoPlanet“.

Gruzdintos bulvytės ir daržovės

Jei sunku pasirinkti tarp garuose virtų daržovių ir gruzdintų bulvyčių kaip garnyro, kodėl gi negauti jų abiejų? Maistingo ir mažiau maistingo maisto pasirinkimo derinimas gali padėti laikytis sveikatos tikslų. 

Vienas iš patarimų, kaip subalansuoti kalorijas, – tegul bulvyčių, deserto ar svogūnų žiedų porcija būna maža arba vidutinė. Jei restorane galite užsisakyti tik vieno dydžio bulvytes ir jos yra itin didelės, paprašykite, kad pusę jų iš karto supakuotų į dėžutę. 

Lašiša ir ciberžolė

Šią kombinaciją sudaro riebi žuvis (lašiša, upėtakis, silkė, sardinė, skumbrė) – omega-3 + ciberžolė (kurkuminas). Toks patiekalas mažina organizmo uždegimą, kuris yra visų lėtinių ligų priežastis.

Šiame žuvies patiekale gausu lašišoje esančių omega-3 riebalų rūgščių ir kurkumino – ciberžolėje esančio aktyviojo junginio. Ši maisto produktų sinergija gali sustiprinti atskirų maistinių medžiagų priešuždegiminį poveikį. Sumažinus uždegimą organizme, galima sumažinti daugelio lėtinių ligų, įskaitant širdies ligas, riziką.

Česnakas ir medus

Česnakas (fenoliai) + medus padeda kovoti su viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis. Česnakas ir medus dažnai minimi kaip išskirtinai antibakteriniai preparatai. Tačiau moksliniai tyrimai rodo, kad kartu jie turi didesnį gebėjimą mažinti patogeninių bakterijų augimą dėl maisto produktuose esančių fenolių ir riebalų rūgščių sinerginio poveikio. 

Be to, teigiama, kad šių dviejų maisto produktų derinys gali būti naudinga alternatyvi viršutinių kvėpavimo takų infekcijų gydymo priemonė arba gali būti vartojamas kartu su farmaciniu būdu skirtais antibiotikais.

Mėlynės ir vynuogės

Valgydami įvairius vaisius kartu, gauname daugiau naudos sveikatai nei valgydami tik vieną vaisių. Tyrimai parodė, kad antioksidacinis vaisių derinio poveikis yra ne tik papildomas, bet ir sinergetinis. 

Viename tyrime buvo nagrinėjamas įvairių vaisių antioksidacinis pajėgumas atskirai (obuolių, apelsinų, mėlynių, vynuogių), palyginti su tokiu pat kiekiu vaisių mišinio. Nustatyta, kad mišinys pasižymėjo didesniu antioksidaciniu poveikiu. Tyrimo duomenimis, šis poveikis paaiškina, kodėl joks atskiras antioksidantas negali pakeisti natūralių fitocheminių medžiagų derinio vaisiuose ir daržovėse. 

Tad rekomenduojama kasdien suvalgyti 5-10 porcijų įvairių vaisių ir daržovių, kad sumažėtų ligų rizika, o ne pasikliauti brangiais šių junginių maisto papildais. Puikus variantas subalansuotai mitybai – mėlynės ir vynuogės!

Kas atsitinka, jei maisto produktai yra netinkamai derinami?

Nesuderinus sveikų maisto produktų, jūsų organizmas negalės tinkamai įsisavinti maistinių medžiagų ir veiksmingai pašalinti nereikalingų elementų. Be to, medicininiai tyrimai taip pat rodo, kad netinkami maisto produktų deriniai gali susilpninti natūralią organizmo apsaugą ir padaryti jį labiau pažeidžiamą ligoms.

Tad štai, kodėl sveiko maisto derinimas yra naudingas:

  • Skatina virškinimą;
  • smarkiai pagerina maistinių medžiagų įsisavinimą;
  • užkerta kelią maisto fermentacijai;
  • apsaugo nuo pilvo pūtimo ir diskomforto;
  • kontroliuoja jūsų svorį;
  • neleidžia virškinti rūgščių;
  • mažina rūgšties refliuksą;
  • neleidžia kauptis toksinams.