Kojas vasarai ruoškit žiemą

Kojų venų kraujotakos sutrikimai – viena dažniausių sveikatos problemų visame pasaulyje. Manoma, kad šia liga serga net apie 20-30 procentų suaugusių žmonių, o kai kuriuose literatūros šaltiniuose teigiama, kad įvairūs simptomai paliečia mažiausiai 50-70 proc. suaugusiųjų populiacijos. Deja, bet liga dažniau kamuoja moteris nei vyrus, o būtent joms labiau rūpi išvaizda. Vis dėlto ir vyriškos lyties atstovai neturėtų visiškai atsipalaiduoti – venų varikoze jie taip pat serga, nors ir rečiau nei moterys.

Kas yra venų varikozė?

Venų varikozė – tai dažniausia lėtinio venų kraujotakos nepakankamumo išraiška. Ji susijusi su kojų venų kraujotakos sutrikimais, kai kraujas sunkiau grįžta į širdį. Dažniausia priežastis – venų vožtuvėlių nepakankamumas, o būtent jie padeda kraujui lengviau „užkopti“ į širdį. Venų varikozė sukelia ne tik plika akimi matomus pokyčius (venų išsiplėtimą, odos spalvos pasikeitimą, mazgų formavimąsi), bet ir gyvenimo kokybę menkinančius simptomus, pavyzdžiui, kojų skausmą, nuovargį, tinimą, sunkumą, odos tempimą ir t.t.

Kodėl būtina gydyti venų varikozę?

Venų varikozę skuba gydyti tikrai ne visi, nes iš pradžių išsiplėtusios venos nesukelia nemalonių simptomų, tuo labiau – rimtų sveikatos sutrikimų. Dauguma mano, kad tai tik su estetiniu vaizdu susijusi sveikatos problema, tačiau taip tikrai nėra. Nors šiandien jau yra pačių įvairiausių gydymo metodų ir pasirinkimų, daugybė pacientų vis tiek galvoja, kad venų operuoti nebūtina.

Jei venų varikozė negydoma, lėtinis venų kraujotakos nepakankamumas tik dar labiau progresuoja, o jam vis labiau progresuojant atsiranda ne tik kraujotakos sutrikimų, bet ir kitų sveikatos sutrikimų pasireiškimo tikimybė. Jei venų ligos negydomos, tuomet gresia tokios komplikacijos kaip odos pokyčiai (odos pigmentacijos pasikeitimai, odos randėjimas, audinių mitybos sutrikimai), trofinių opų atsivėrimas, trombų susiformavimas.

Ypatingai pavojingos su trombais susijusios komplikacijos – kraujo krešuliai gali užkimšti venas, o atskilusios jų dalys gali nukeliauti į gyvybiškai svarbias kraujagysles ir sukelti staigią mirtį net ir gana jauniems asmenims.

Kaip gydoma venų varikozė?

Pirmiausia reikėtų kreiptis į kraujagyslių chirurgą – jis įvertins kraujotakos ir venų būklę. Tuomet gydytojas pasiūlys profilaktikos ir (arba) gydymo priemones, kurios padės koreguoti ar pašalinti tas priežastis, kurios sukelia kraujo sąstovį kojose.

Jei venų varikozė pažengusi nedaug, gali pakakti ir konservatyvių gydymo metodų. Skiriama per burną ir išoriškai vartojamų vaistų. Per burną vartojami vaistai gali stimuliuoti venų sienelių kraujagyslių lygiuosius raumenis. Jie taip pat gali stiprinti venų sieneles ir skatinti veninę kraujotaką. Vieni dažniausiai per burną vartojamų vaistinių preparatų yra išgrynintos flavonoidų frakcijos, o vieni populiariausių išoriškai vartojamų vaistinių preparatų – dideles heparino natrio druskos koncentracijas turintys geliai, pavyzdžiui, Lioton. Lioton padeda mažinti kojų nuovargį, skausmą ir tinimą. Jis labai lengvai įsigeria, netepa drabužių, maloniai kvepia. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Taip pat apsvarstoma kompresinė terapija. Elastinis trikotažas sukuria nuo pėdų link klubų po truputėlį mažėjančią kompresiją, kuri padeda kraujui lengviau grįžti į širdį. Elastinis trikotažas taip pat mažina kojų skausmus ir tinimus, padeda sumažinti venų ligų komplikacijų tikimybę. Net kai ir venų varikozė pažengusi labiau ir jau reikėtų operacinio gydymo, konservatyvieji gydymo metodai gali būti vienintelė išeitis besilaukiančioms ir maitinančioms moterims bei senyvo amžiaus pacientams, kuriems operacinis gydymas galėtų tik dar labiau pakenkti.

Jei pacientą glumina nedidelės matomos išsiplėtusios venos, tuomet gali pakakti ir skleroterapijos procedūros. Tačiau dažniausiai tai laikina pagalba ir vieną dieną prireikia operacinio gydymo, kurio šiandien bijoti tikrai nereikėtų. Auksinis standartas – operacijos lazeriu. Jų atveju gaunama nauda paprastai viršija galimą žalą. Žiema yra geriausias metas gydyti šią ligą, nes po jos negalima nei degintis, nei maudytis, būtinas tausojamasis režimas. Negana to, po operacijos reikia mūvėti elastines kojines, todėl vasarą tai būtų ne itin patogu.