<strong>Juodasis šokoladas – į sveikatą!</strong>

Naujausi moksliniai tyrimai parodė, kad tie asmenys, kurie per mėnesį suvalgo bent 3 plyteles kokybiško juodojo šokolado, gyvena bent metais ilgiau, nei tie, kurie juo nesimėgauja.

Pasirodo, kad 119 metų sulaukusi japonė prisipažįsta, kad yra labai didelė juodojo šokolado gerbėja. Manote, kad tokia ilgaamžiškumo priežastis – tik sutapimas? Mes manome kitaip. Taigi kuo gali būti naudingas juodasis šokoladas ir kodėl juo verta pasimėgauti dažniau?

Juodasis šokoladas – flavonoidų „koncentratas“

Svarbu rinktis kuo kokybiškesnį ir kuo daugiau sausosios kakavos masės turintį juodąjį šokoladą – tuomet jame bus daugiau biologiškai aktyvių medžiagų, kurios organizmui teikia neabejotiną naudą.

Vienos tokių medžiagų – flavonoidai, kurių kokybiškame, daug kakavos turinčiame juodajame šokolade yra gana daug. Šiandien žinomas ne vienas naudingas flavonoidų poveikis. Manoma, kad šios biologiškai aktyvios medžiagos gali padėti prailginti gyvenimo trukmę, mat ją lemia ne tik genetiniai ypatumai, bet ir mūsų gyvenimo būdas.

Juodojo šokolado ir cinko derinys lėtina senėjimo procesus

Kelių mokslinių tyrimų rezultatai leidžia daryti išvadą, kad juodojo šokolado ir cinko derinys pasižymi tokiomis sveikatai naudingomis ypatybėmis:

  • Mažina oksidacinio streso sukeliamą pažaidą;
  • Lėtina senėjimo procesus;
  • Ilgina gyvenimo trukmę;
  • Slopina uždegiminius procesus;
  • Malšina skausmą ir mažina patinimus;
  • Mažina tokių ligų kaip vėžys riziką ir (arba) lėtina jau esamo vėžinio susirgimo progresavimą.

Juodasis šokoladas mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką

Ne paslaptis, kad visame pasaulyje nuo širdies ir kraujagyslių ligų sukeliamų ligų miršta daugiausiai asmenų, tad mokslininkai ir gydytojai nuolat ieško būdų, padedančių sumažinti tokių ligų išsivystymo bei jų sukeliamų komplikacijų atsiradimo riziką.

Reguliarus ir saikingas juodojo šokolado valgymas gali būti vienas iš būdų, padedančių sumažinti kardiovaskulinių įvykių tikimybę. Keletas mokslinių tyrimų rodo, kad reguliarus juodojo šokolado valgymas ne tik padeda reguliuoti kraujospūdį ir mažinti streso sukeliamą žalą širdžiai ir kraujagyslėms. Maždaug trečdaliu mažina širdies ir kraujagyslių išsivystymo riziką. Tai iš tiesų statistiškai reikšmingas skirtumas, paskatinantis dažniau kaip desertą rinktis kokybišką, daug kakavos ir mažai cukraus turintį juodąjį šokoladą.

Juodasis šokoladas skatina protinę veiklą

Kokybiškas ir daug kakavos turintis juodasis šokoladas gali padėti didinti dėmesingumą, lengvinti informacijos įsisavinimą, skatinti budrumą ir protinę veiklą.

Tokį poveikį sukelia ne tik šokolade esantis kofeinas ir į jį panašios medžiagos, bet ir kitos medžiagos, kurios gerina kraujo pritekėjimą į smegenis, mažina oksidacinio streso daromą žalą, didina darbingumą ir, galiausiai, gerina nuotaiką.

Pavyzdžiui, juodojo šokolado veiklioji medžiaga teobrominas pasižymi skysčius varančiu, kraujagysles plečiančiu ir širdies veiklą stimuliuojančiu poveikiu.

Taigi tikrai verta dažniau pasimėgauti juodojo šokolado plytele. Vis dėlto reikėtų rinktis kartesnį ir kokybiškesnį gaminį, mat pieniškame ar baltajame šokolade ne tik mažiau biologiškai aktyvių medžiagų, bet ir daugiau cukraus bei riebalų, kurių gana didelę dalį gali sudaryti sotieji riebalai.