+1
-0
+1
10 patarimų, kaip efektyviai gerinti sveikatą?

Nesvarbu esate jaunas ar senas, rūpintis sveikata būtina visada. Neretai susigriebiame tikrintis sveikatos tik nutikus nelaimei ar užklupus ligai, tačiau tą reikėtų daryti nuolat. O, kad sveikata būtų gera būtina imtis ir efektyvių sveikatos gerinimo būdų. Kokie jie?

10 patarimų sveikatos gerinimui

  1. Palaikykite tinkamą mitybą. Valgykite įvairų ir subalansuotą maistą, kuris apima vaisius, daržoves, liesą baltymą, pilno grūdo produktus ir sveikus riebalus. Venkite perdirbtų maisto produktų, pernelyg riebaus ar per daug cukraus turinčių produktų.
  2. Būkite aktyvūs. Reguliarus fizinis aktyvumas yra esminis sveikatos gerinimo veiksnys. Rinkitės mankštą, kuri jums patinka ir kurios galima būtų laikytis ilgalaikėje perspektyvoje, pavyzdžiui, bėgiojimas, važinėjimas dviračiu, plaukimas ar šokiai.
  3. Užtikrinkite pakankamą miegą. Kruopščiai planuokite savo laiką, kad galėtumėte pasirūpinti reguliariu ir kokybišku miegu. Suaugusiesiems rekomenduojama miegoti mažiausiai 7-8 valandas per parą, kad organizmas atsistatytų ir atgautų energiją. Tiesa, būtina ir nepersimiegoti, todėl nereikėtų viršyti 10-ies miego valandų ribos.
  4. Vengti kenksmingų medžiagų. Atsisakykite rūkymo ir ribokite alkoholio vartojimą. Ilgalaikis rūkymas ir per didelis alkoholio vartojimas gali turėti žalingą poveikį jūsų sveikatai ir padidinti ligų riziką.
  5. Valdykite stresą. Išmokite efektyvių streso valdymo būdų, tokių kaip meditacija, kvėpavimo pratimai, vaikščiojimas gamtoje arba hobis, kuris jums teikia malonumą. Stresas gali turėti neigiamą poveikį fizinei ir psichologinei sveikatai, todėl svarbu rasti būdų jį mažinti.
  6. Reguliarūs apsilankymai pas gydytoją ir prevencinių tyrimų būtinybė. Atlikite periodines sveikatos tikrinimo procedūras, tokias kaip kraujo tyrimai, klausos ir regos patikros, tam, kad anksti nustatytumėte bet kokias sveikatos problemas ir laiku imtumėtės prevencinių priemonių. Na, o visų svarbiausia atlikti nemokamai priklausančius profilaktinius tyrimus, kurie apmokami iš Ligonių kasų.
  7. Gerkite pakankamai vandens. Vanduo yra esminis organizmo veikimo komponentas. Stenkitės gerti pakankamai vandens per dieną, kad išlaikytumėte tinkamą hidrataciją. Venkite per daug saldžių gėrimų, kurie gali būti turtingi cukrumi ir kalorijomis.
  8. Palaikykite gerą psichinę sveikatą. Rūpinkitės savo emocine ir psichine sveikata. Skirkite dėmesį savo jausmams, ieškokite būdų valdyti stresą ir nerimą. Jei reikia, kreipkitės į specialistus, pavyzdžiui, psichologus ar psichoterapeutus, kad gautumėte pagalbą ir tinkamą paramą.
  9. Venkite ilgalaikio sėdėjimo. Jei darbas reikalauja ilgo laiko sėdėjimo, stenkitės reguliariai keltis ir judėti. Padarykite pertraukas, kad galėtumėte ištempti kojas ir atlikti keletą paprastų mankštų pratimų.
  10. Apsilankymai sanatorijose. Tai būtina atostogų dalis. Tikrai kiekvienas gali sau leisti bent kartą ar du į metus išvykti pasilepinti į sanatoriją, kurioje ne tik pabėgsite nuo rutinos, bet ir pagerinsite sveikatą. Sanatorija „Eglė“ yra bene žinomiausia Lietuvoje ir tikrai ne veltui! Čia jumis pasirūpins aukščiausios klasės gydytojai ir specialistai, kurie paskirs tinkamiausias procedūras, gydymą. Birštono sanatorijos – labai profesionalios ir teikiančios kokybiškas paslaugas, todėl čia tikrai verta sugrįžti! Birštone įsikūrusi ir „Tulpės“ sanatorija, kuri taip pat ne ką mažiau profesionali ir naudinga sveikatai.