+1
-0
+1
Homeopatija.Tiesa ar melas ?

Homeopatija yra gydymo metodas, pagrįstas įsitikinimu, kad kūnas gali išgyti pats. Tie, kurie tai praktikuoja, naudoja nedidelį kiekį natūralių medžiagų, pavyzdžiui, augalų ir mineralų. Jie tiki, kad tai skatina gijimo procesą.

Metodas buvo sukurtas 1700 m. pabaigoje Vokietijoje. Homeopatija gan popoliari daugelyje Europos šalių, tačiau ji nėra  populiari JAV.

Kaip homeopatijaveikia?

Pagrindinis homeopatijos veikimo principas yra „panašūs vaistai“. Kitaip tariant, tai, kas sveikam žmogui sukelia simptomus, labai mažomis dozėmis gali gydyti ligą, kurios simptomai yra panašūs. Taip suaktyvinama natūrali organizmo apsauga.

Pavyzdžiui, raudonasis svogūnas priverčia akis laistyti. Štai kodėl jis naudojamas homeopatiniuose vaistuose nuo alergijos. Kitiems negalavimams gydyti naudojamos nuodinės gebenės, baltasis arsenas, susmulkintos nesmulkintos bitės ir žolė, vadinama arnika.

Homeopatiniai gydytojai (kurie dar vadinami homeopatais) silpnina šias sudedamąsias dalis pridedant vandens ar alkoholio. Tada jie suplaka mišinį kaip proceso, vadinamo „potencijacija“, dalį. Jie tiki, kad šis žingsnis perduoda gydomąją esmę. Homeopatai taip pat mano, kad kuo mažesnė dozė, tuo galingesnis vaistas. Tiesą sakant, daugelyje šių priemonių nebėra pradinės medžiagos molekulių. Jie būna įvairių formų, pavyzdžiui, cukraus granulės, skysti lašai, kremai, geliai ir tabletės.

Paskyrimo metu homeopatas užduos daugybę klausimų apie jūsų psichinę, emocinę ir fizinę sveikatą. Jis paskirs vaistą, kuris geriausiai atitiks visus jūsų simptomus. Tada jis pritaikys jums gydymą.

Vaitinėse taip pat  galite nusipirkti nereceptinių homeopatinių vaistų. Šių produktų dozavimas ir kokybė priklauso nuo gamintojo.

Kokiomis ligomis gydoma homeopatija?
Jis naudojamas daugeliui sveikatos problemų, įskaitant kai kurias lėtines ligas:

Alergija
Migrena
Depresija
Lėtinio nuovargio sindromas

Reumatoidinis artritas
Dirgliosios žarnos sindromas
Priešmenstruacinis sindromas

Jis taip pat gali būti naudojamas esant nedidelėms problemoms, tokioms kaip mėlynės, įbrėžimai, dantų skausmai, galvos skausmai, pykinimas, kosulys ir peršalimas.

Nenaudokite homeopatinių vaistų gyvybei pavojingoms ligoms, tokioms kaip astma, vėžys ir širdies ligos, ar kritinėms situacijoms. Taip pat turėtumėte vengti jo naudoti vietoje vakcinų. Kai kurie homeopatiniai produktai, vadinami „nosodais“, yra parduodami kaip vakcinų alternatyva, tačiau nėra tyrimų, kurie įrodytų jų veiksmingumą.

Ar homeopatiniai vaistai veikia?
Kai kurie tyrimai rodo, kad homeopatiniai vaistai yra naudingi, o kiti ne. Kritikai nurodo placebo efekto pranašumus. Štai tada simptomai pagerėja, nes manote, kad gydymas veikia, o ne todėl, kad iš tikrųjų yra. Tai gali paskatinti smegenis išlaisvinti chemikalus, kurie trumpam palengvina skausmą ar kitus simptomus.

Gydytojų nuomonės išsiskyrė, nes kai kurios homeopatijos teorijos neatitinka chemijos ir fizikos principų. Mokslininkai teigia, kad vaistas, kurio sudėtyje nėra veikliųjų ingredientų, neturėtų turėti įtakos organizmui.

Kokia yra rizika?
FDA prižiūri homeopatinius vaistus. Tačiau netikrinama, ar jie yra saugūs, ar veiksmingi. Apskritai, dauguma yra taip praskiedžiami, kad nesukelia jokio šalutinio poveikio. Tačiau yra ir išimčių. Homeopatiniuose vaistuose gali būti didelis kiekis veikliųjų medžiagų, tokių kaip sunkusis metalas, kurios gali būti pavojingos.

Pavyzdys: 2016 m. FDA paskelbė įspėjimą nenaudoti homeopatinių dantų tablečių ir gelių, nes gali kilti pavojus kūdikių ir vaikų sveikatai.