Kokios medžiagos reikalingos aktyviems ir sportuojantiems žmonėms?


Aktyviai gyvenantiems ir sportuojantiems žmonėms  būtina tinkama, sveika mityba, tačiau gyvenant šiais laikais šiuolaikiniame pasaulyje patenkinti organizmo poreikius vien tinkamai maitinantis yra tikrai sudėtinga arba labai brangu. Tačiau čia gelbėja mokslo pažanga, nuolat tobulinanti  specializuotus vitaminus bei maisto papildus. Tačiau su gausa kyla naujas iššūkis – kaip išsirinkti tinkamus? Apie tai, kokios
medžiagos reikalingiausios sportuojantiems žmonėms pasakoja ,,MANO vaistinės“ specialistė Greta Meškaitė.

Aktyviems žmonėms ypač svarbi sveika ir pilnavertė mityba

Sportuojantiems būtina valgyti baltymų, angliavandenių ir riebalų turinčio maisto. Daug baltymų yra kiaušiniuose, tune, žemės riešutuose, kalakutienoje, graikiškame jogurte,  džiovintose moliūgų sėklose, avinžirniuose, migdoluose, avižų dribsniuose, varškėje, kepintoje jautienoje. Šie produktai svarbūs ne tik dėl baltymų gausos, pavyzdžiui, tunas – puikus omega-3 riebalų rūgščių šaltinis, žemės riešutuose gausu angliavandenių, širdį apsaugančių polinesočiųjų ir mononesočiųjų riebalų, folio rūgšties ir vitamino E. Kalakutienoje daug amino rūgšties triptofano, džiovintose moliūgų sėklose yra nemažai magnio, avinžirniuose – geležies, fosfato, kalcio, magnio, mangano, cinko ir vitamino K. Migdoluose yra daug vitamino E, vario ir magnio, o avižų dribsniuose – angliavandenių, skaidulų, vitaminų, mineralų ir antioksidantų.

Sportuojantiems žmonėms reikalingų angliavandenių randama grūduose ir jų produktuose: ryžiuose, dribsniuose, duonoje, makaronuose. Angliavandenių gausu ir daržovėse – daugiausiai angliavandenių turi šakninės, gumbinės daržovės ir sėklos – bulvės, morkos, lęšiai. Daug angliavandenių yra vaisiuose, riešutuose, pieno produktuose.

Sportuojantiems naudingi ir maisto produktai, turintys daug sveikų riebalų. Tokie produktai: alyvuogių aliejus, sviestas, riešutai (migdolai ir žemės riešutai), sėklos, sojų pupelės, žuvys (lašiša), kiaušiniai, karvės pienas, avinžirniai, kukurūzai, pupelės, lęšiai.

Po treniruotės verta rinktis sveiką ir subalansuotą maistą. Tinka liesa mėsa, žuvis, kiaušiniai su grikiais ar ryžiais.

Reikalingi vitaminai ir maisto papildai

Aktyviai gyvenantiems ir daug sportuojantiems žmonėms rekomenduojami įvairūs papildai sportui, kuriuose gausu įvairių vitaminų ir mineralų. Aktyviems ir sportuojantiems žmonėms svarbu vartoti vitaminų B6, B12, B2, C, biotino, geležies, jodo, magnio, mangano, niacino, pantoteno rūgšties ir vario, padedančių palaikyti normalią energijos apykaitą.

Geležis padeda palaikyti ir normalų raudonųjų kraujo kūnelių ir hemoglobno susidarymą, normalų deguonies pernešimą organizme. Kraujo netekimas, per mažas geležies, gaunamos su maistu kiekis, nepakankamas ir neefektyvus gaunamos geležies įsisavinimas dažnai lemia mažakraujystę (anemiją). Pagal LR rekomenduojamų paros maistinių medžiagų ir paros normų įstatymą, rekomenduojama paros norma vyrams 10 mg geležies per parą.

Aktyviems žmonėms labai svarbūs B grupės vitaminai. Vitamino B1 gausu alaus mielėse, mėsoje, žuvyje, kviečių gemaluose, sėlenose, grūduose, pieno produktuose, ankštinėse daržovėse, riešutuose. Daugiausia vitamino B2 turi jaučių kepenys, kviečių sėlenos, fermentinis sūris, pupelės, špinatai. Vitamino B2 atsargas papildysite ir jei ant Jūsų stalo bus gausu mėsos, galvijų kepenų ir inkstų, migdolų, grikių, kviečių, pupelių, lapinių daržovių, pieno produktų, kiaušinių, žuvies, mielių, sojų, pupelių. Vitamino B6, taip pat padedančio palaikyti normalią baltymų ir glikogeno apykaitą gausite valgydami kepenis, žuvį, vištieną, kiaulieną, jautieną, saldžiąsias bulves, bananus, bulves, avokadus, pistacijas, špinatus, morkas, kiaušinius, saulėgrąžų sėklas.

“MANO vaistinėje” galima įsigyti subalansuotų maisto papildų sportui specializuotų vyrams, kurie padeda palaikyti optimalius reikalingų maistingųjų medžiagų kiekius. Tokių papildų sudėtyje yra vitaminai C, E,  mineralai – varis, cinkas, manganas, selenas, kurie padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos. Taip pat jodas, magnis, palaikantys normalią energijos apykaitą. Puikiai sportuojantiems tinka folio rūgštis, geležis, vitaminas B3, pantoteno rūgštis, padedantys mažinti nuovargį. Patariama rinktis papildus, kurių sudėtyje yra amino rūgščių ir L-karnitino.

Papildai sportui moterims – panašūs, kaip ir papildai sportuojantiems vyrams, bet po kiekvieno menstruacinio ciklo moteris netenka šiek tiek geležies, todėl moterims jo reikia daugiau. Moterims taip pat būtina gauti šiek tiek daugiau kalcio, seleno, vitamino D, A, E.  Moterims taip pat praverčia proteinas, amino rūgštys, gliutaminas, žuvų taukai, konjuguota linolo rūgštis.

Pradėjus gilintis aiškėja, kad variantų čia daugybė, o išsirinkti norisi geriausius. Todėl renkantis, bet abejojant,  visada verta kreiptis į ,,MANO vaistinės“  specialistus paskambinus telefonu  ar tiesiog užsukti į artimiausią “MANO vaistinę” .