Kaip suprasti, kad kūdikio neramumo priežastis – pieninių dantukų dygimas?

Pieninių dantų dygimas – ir laukiamas, ir nelengvas momentas. Tie, kurie turi vaikų, dažniausiai supratingai linkteli, jei į klausimą, kodėl vaikas neramus, atsakoma būtent tuo, kad šiuo metu jam dygsta dantukai. Dvi geros naujienos – tai vieną dieną tikrai baigsis, o patį dantų dygimo procesą palengvinti gali kai kurios priemonės. Ką vertėtų apie tai žinoti? Kaip atpažinti artėjantį dantukų prasikalimą? Kokia seka dygsta pieniniai dantys?

Kaip atpažinti pieninių dantų dygimą?

Vertėtų atkreipti dėmesį į tokius galimo pieninio dantų dygimo požymius:

  • Mažylio dantenos paraudusios, paburkusios, jautrios, skausmingos;
  • Padidėjęs seilėtekis ir dėl to atsirandantys nedideli bėrimai aplink lūpas, ant smakriuko;
  • Didelis poreikis kandžiotis, kišti ir čiulpti ne tik savo pirštukus ir kumštukus, bet ir įvairius daiktus – vaikelis gali žįsdamas krūtį ar valgydamas iš buteliuko įnirtingai kandžioti spenelį ar žinduką;
  • Vaikelis gali būti neramus, irzlus, daugiau verkti;
  • Gali sutrikti nakties miegas, sumažėti apetitas, atsirasti labai nežymus karščiavimas.

Kiekvienam naudinga žinoti apytikslį dantų dygimo grafiką

Nėra griežtų ribų ar terminų, nurodančių, kada turėtų išdygti vieni ar kiti dantukai. Vis dėlto orientaciniai dantų dygimo grafikai padeda geriau suvokti, kada reikėtų laukti pirmųjų ir kitų, vėliau pasirodančių, „gražuolių“. Pilną pieninių dantų sąkandį sudaro 20 dantų, kurie paprastai išdygsta iki trečiojo vaiko gimtadienio ir pilnai burną užpildo iki maždaug 6-7 metukų. Kelias iki pilno pieninio sąkandžio susiformavimo kiekvienu atveju gali būti labai individualus – pirmieji dantukai gali išdygti ir 3-4 mėn. kūdikiui, ir pirmąjį gimtadienį švenčiančiam vaikučiui. Pateiksime orientacinį dantukų dygimo grafiką, kuris turėtų būti tik pagalbinė priemonė ir kuriuo vadovautis aklai nereikėtų, nes būna ir tokių kuriozų, kad kūdikiai gimsta jau su dantukais, o būna ir taip, kad pirmieji dantys išdygsta ir antraisiais gyvenimo metais, o pilnas sąkandis susiformuoja visiškai laiku.

  • Pradėkime nuo apatinio žandikaulio, nes būtent ten dažniausiai dantenas praplėšia patys pirmieji dantys. Apatiniame žandikaulyje anksčiausiai pasirodo centriniai kandžiai – apie 6-10 gyvenimo mėnesį, tačiau neretai pirmieji perliukai išdygsta ir anksčiau – apie 4-7 mėnesį. Šoninių kandžių reikėtų laukti apie 9-13 gyvenimo mėnesį, tuo tarpu iltiniai dantys pasirodo apie 16-23 gyvenimo mėnesį, o kartai būna ir antrojo gimtadienio „dovana“. Pirmųjų krūminių dantų apatiniame žandikaulyje reikėtų laukti apie 14-19 mėnesį, o antrųjų krūminių dantų – apie 23-32 gyvenimo mėnesį.
  • Viršutiniame žandikaulyje esantys centriniai kandžiai dygsta 8-12 mėnesių kūdikiams, šoniniai kandžiai pasirodo šiek tiek vėliau – apie 9-13 gyvenimo mėnesį. Iltiniai išdygsta 16-22 gyvenimo mėnesiais, o pirmieji krūminiai paprastai pasirodo apie 13-19 gyvenimo mėnesį. Vėliausiai išdygsta antrieji krūminiai dantys – apie 25-33 mėnesį ir vėliau. Taip, antrieji krūminiai dantys, kurie paprastai dygsta paskutiniai, gali būti ir labai gera trečioji gimtadienio „dovana“.

Pagalba skausmingai dygstantiems pieniniams dantukams

Anaftin Baby gelis dygstant dantukams yra lipnus biologinis burnos gleivinės gelis. Jis greitai suformuoja nematomą plėvelę, kuri apsaugo dantenas nuo diskomforto ir skausmo. Natūralios sudėtyje esančios medžiagos pažeistose dantenų vietose padeda malšinti skausmą ir paraudimą. Ant pažeistos vietos reikėtų užtepti pakankamai gelio ir aplikatoriumi švelniai pamasažuoti dantenas. Gelį pageidautina tepti kūdikiui pavalgius ir prieš užmiegant, kad geriau susidarytų plėvelė ir ilgesnį laiką būtų malšinamas skausmas. Vartoti galima taip dažnai, kaip tik reikia – jo sudėtyje nėra anestetikų, cukraus, alkoholio.

Šaltinis | Pasveik.lt