Galbūt jau metas pasirūpinti savo kojomis?

Mūsų kojoms kasdien tenka begalybė išbandymų. Galbūt metas jomis pasirūpinti ir sumažinti tą nemalonų skausmą, nuovargį ir patinimą? Atminkite, kad tokie ir panašūs simptomai gali pranešti apie venų ligas, kurias būtina gydyti, konsultuojantis su kraujagyslių chirurgu. Šiame straipsnyje pateiksime 8 patarimus, kurie padės palaikyti sveikesnę ir dailesnę kojų būklę, tačiau nebūtinai padės stabdyti galimai esančių sveikatos sutrikimų progresavimą. Rūpinkitės savimi ir mylėkite savo kojas – tai jos mums padeda pamatyti daugiau pasaulio.

  1. Vakarais, po sunkios darbo dienos, užkelkite kojas aukščiau širdies lygio – tai padeda užsistovėjusiam kraujui ir skysčiams lengviau grįžti atgal į širdį, mažinti nuovargį, skausmą ir patinimą. Jei tik yra galimybė, kojas galite užsikelti ir darbe, ypač jei tenka ilgai sėdėti. Savo sveikata rūpintis nėra gėdinga – kojų užsikėlimas ant kėdutės, jei to reikia, yra meilės sau ženklas.
  2. Venkite pirčių ir karštų vonių – kraujotakos sutrikimams šie daugelio vertinami malonumai „nepatinka“. Jie gresia komplikacijomis ir greitesniu venų ligų progresavimu. Vis dėlto neatsisakykite plaukimo – tai puiki mankšta ir kraujotakai, ir visam kūnui. Jei labai norisi pirties šilumos prieš neriant į baseiną, tuomet apsiribokite trumpu pasimėgavimu ir tuomet ilgiau paplaukiokite baseine – plaukiojimas naudingas ir kraujotakai, ir visam organizmui. Tai bene daugiausiai raumenų grupių vienu metu treniruojantis sporto užsiėmimas.
  3. Rinkitės sporto šakas, kurios netraumuoja kojų venų. Tiks ėjimas su šiaurietiškomis lazdomis, joga, plaukimas baseine, įvairios specialiai pritaikytos mankštos. Netiks didelių svorių kilnojimas, aktyvi aerobika, šokinėjimas per virvutę, ilgas bėgiojimas ant kietų paviršių ir visa tai, kas didina venų traumų riziką. Geriausia dėl sporto pasitarti su savo gydytoju – judėjimas labai svarbus geros kraujotakos funkcijos palaikymui, tačiau pasirinkus netinkamą sporto šaką, taip savo venoms galima padaryti tik daugiau žalos.
  4. Valgykite flavonoidais turtingą maistą – tiks visi vaisiai ir daržovės, ypač tie, kurių spalvos itin ryškios; taip pat itin naudingi grikiai. Juose yra kraujagyslėms naudingų polifenolinių junginių, rutino, įvairių vitaminų ir mineralų, galinčių padėti apsaugoti venas. Yra ir specialių maisto papildų ar vaistinių preparatų, kurių veiklioji medžiaga – išgrynintos flavonoidų frakcijos, tačiau dėl jų vartojimo būtina pasitarti su savo gydytoju. Savigyda ne visuomet naudinga, ypač jei nėra pasvertas naudos ir rizikos santykis individualiu paciento atveju.
  5. Nepamirškite gerti pakankamai vandens – klaidinga manyti, kad vandens gėrimas sukelia tinimus, nes taip gali nutikti net ir tuomet, kai skysčių pacientui iš tikrųjų trūksta. Be to, nepakankamas vandens kiekis didina venų ligų komplikacijų riziką ir kietina vidurius, o vidurių užkietėjimas itin žalingas, kai sergama venų ligomis, nes stanginimasis tuštinantis gali pridaryti nemažai papildomų bėdų kojų kraujotakai.
  6. Naudokite heparino turinčius gelius – jie veiksmingai malšina kojų venų ligų sukeliamus simptomus, pavyzdžiui, kojų skausmą, tinimą, nuovargį. Vartojant pažeistoje vietoje heparinas apsaugo nuo kraujo krešulių susidarymo paviršinėse venose, gerina vietinę mikrocirkuliaciją (kraujotaką smulkiosiose kraujagyslėse) ir mažina patinimą, todėl kojos tampa lengvesnės ir mažiau pavargusios. Puikus heparino turinčio gelio pavyzdys – Lioton, kuriame yra didelė heparino dozė, tinkama reguliariam naudojimui ir efektyviam kojų atgaivinimui.
  7. Vartokite mažiau druskos – natris sulaiko skysčius organizme ir kojų tinimas gali tapti intensyvesnis. Sumažinkite natrio chlorido kiekį maiste, nesūdykite papildomai jau pagamintų patiekalų, nepirkite labai sūrių maisto produktų, vietoje druskos naudokite kitus prieskonius ir visuomet skaitykite maisto produktų etiketes.
  8. Renkitės nevaržančiais drabužiais, o aukštakulnius dėvėkite tik ypatingomis progomis. Taip, net ir per daug veržiantys drabužiai ar nesaikingas aukštakulnių dėvėjimas gali kenkti venų būklei. Geriau rinkitės patogesnę aprangą ir avalynę.

 Šaltinis | Pasveik.lt