10 dalykų, kuriuos reikėtų žinoti apie plaukų priežiūrą žiemos metu

Plaukus reikia prižiūrėti ištisus metus, tačiau dažnas jais besirūpinantis asmuo pastebi, kad žiemą jie tampa itin „įnoringi“ ir lepūs. Taip yra dėl to, kad juos veikia nepalankios aplinkos sąlygos. Pavasariop jie gali tapti šiurkštūs, besiveliantys ir lūžinėjantys ne tik dėl keletą mėnesių buvusių šalčių ir žvarbių orų, bet ir dėl skurdesnės mitybos, kurioje trūksta plaukams svarbių medžiagų. Pakalbėkime apie tai, ką reikėtų žinoti apie plaukų priežiūrą žiemos metu, kad apvalius metus galėtume džiaugtis blizgiais, tvirtais, švelniais ir lengvai iššukuojamais plaukais. Juk sveiki ir gražūs plaukai – tikra puošmena ir vidinės sveikatos atspindys.

Žiemos metu mūsų plaukams tenka atlaikyti minusinę temperatūrą ir žvarbius orus, greitą temperatūrų pasikeitimą, kai iš šaltos aplinkos patenkama į šiltas patalpas ir panašiai, todėl juos reikėtų atidžiau pasaugoti nuo papildomo streso, kurį dažniausiai patys ir sukuriame, apie tai net nepagalvodami:

  • Šaltuoju metų laiku reikėtų vengti vandens pagrindu pagamintų purškiklių, nes minusinėje temperatūroje sušalęs ant plauko išorės esantis vanduo gali pažeisti plauko struktūrą;
  • Šaltuoju metų laiku nereikėtų eiti į lauką drėgnais plaukais – ne tik dėl to, kad ant plaukų vis dar yra jų struktūrą galinčio pažeisti šąlančio vandens, bet ir dėl to, kad toks gana rizikingas elgesys gali pridaryti rimtesnių sveikatos problemų;
  • Plaukams itin kenkia staigus temperatūrų pasikeitimas, tad reikėtų stengtis plaukus apsaugoti kuo natūralesnio audinio kepurėmis ir šalikais. Dabar kepurės gali būti ne tik praktiškos, bet ir labai stilingos aprangos detalės;
  • Plaukams labai kenkia procedūros, kurių metu naudojamas karštis – tai plaukų tiesinimas, džiovinimas karšta oro srove, bangavimas ir panašiai. Ką jau kalbėti apie cheminį sušukavimą… Žiemos metu tokių procedūrų geriau vengti arba visai atsisakyti, nes jos papildomai žaloja plaukus;
  • Žiemos metu geriau naudoti kuo mažiau formuojančių priemonių ir leisti plaukams nuo jų pailsėti.

Dar keletas naudingų patarimų:

  • Šampūnai pasirenkami pagal galvos odos būklę, o kondicionieriai ir kaukės – pagal plaukų būklę. Sausus plaukus šampūnu gali pakakti plauti ir vieną kartą, o riebesniems turėtų pakakti dviejų kartų.
  • Kondicionieriai naudojami kiekvieną kartą, kai plaunama galva ir tepami nuo plaukų vidurio link plaukų galiukų bei laikomi apie 3-5 minutes, vėliau išskalaujami.
  • Verta plaukus dažniau palepinti maitinančiomis kaukėmis (jas naudoti rekomenduojama maždaug kas trečią kartą, kai plaunama galva). Jas galima pasigaminti ir namuose. Puiki ir natūrali plaukų kaukė – grietinė, tinkanti sausesniems plaukams ir kefyras, tinkantis riebesniems plaukams. Kitas puikios maitinančios kaukės pavyzdys – kiaušinio trynys, sumaišytas su kokybišku alyvuogių aliejumi. Kaukę ant plaukų reikėtų laikyti bent 20-30 minučių, o aliejinės kaukės su galvos kepurėle gali būti laikomos ir visą naktį. Puikiai tinkamas linų sėmenų, sezamų, makadamijų, arganų, ricinų, alyvuogių, migdolų, abrikosų kauliukų ir kiti kokybiški aliejai.
  • Gerai plaukų būklei labai svarbi ir mityba. Itin naudingi riebaluose tirpūs vitaminai – A, D ir E bei kai kurios mineralinės medžiagos, pavyzdžiui, kalcis, cinkas ir kt. Šių medžiagų gaunama valgant riebią žuvį, riešutus, morkas ir kitas daržoves, augalinius aliejus, pieno produktus, kiaušinius, liesą mėsą ir kitus maistingus bei vertingus maisto produktus. Plaukams labai naudingas biotinas – didelės jo dozės randamos praktiškai visuose maisto papilduose, skirtuose plaukams. Natūralaus biotino galima gauti iš kepenėlių, inkstų, pieno produktų, kai kurių jūros gėrybių, mielių.
  • Plaukų augimą ir atsinaujinimą stimuliuoja plaukų šukavimas – masažavimas. Kas vakarą naudinga juos švelniai ir lėtai pašukuoti masažinėmis šukomis – tokia procedūra ne tik paskatina galvos odos kraujotaką, bet ir maloniai nuteikia prieš miegą.

Šaltinis | Pasveik.lt