Klausimas:
Laba diena,
Turiu problemą dėl skydliaukės. Kokio maisto reikėtų saugotis?
Ačiū. Violeta
Atsakymas:
Sveiki,
Klinikinių tyrimų duomenų, kuriuose būtų nurodoma, kokio maisto reikėtų vengti, \"turint skydliaukės problemą\", nėra. Sveikos mitybos principai ir saikas galioja visiems žmonėms. Įdomu, kad yra tam tikros medžiagos (tiek maisto produktai, tiek ir aplinkos teršalai), kurios skatina skydliaukės augimą, slopina jodo patekimą į skydliaukę ir jos hormonų susidarymą, tačiau jų poveikis pasireiškia tik esant jodo trūkumui organizme. Yra nurodomi tik tam tikri maisto produktai , vadinamieji lengvi \"goitrogenai\", kurie gaminant ir verdant maistą išnyksta. Taigi kai kuriuos maisto produktus rekomenduojama vartoti su jūros žuvimi ar juoduota druska – t.y. kopūstinių šeimos daržovės (gūžiniai, kinietiški, briuselio, lapiniai ir žiediniai kopūstai, brokoliai, rapsai, griežčiai, ropės, kaliaropės, juodieji ridikai, ridikėliai, grieščiai), batatai (saldžiosios bulvės), morkos, pupelės, sojos pupelės, soros, špinatai, bambuko ūgliai, kedro ir žemės riešutai, valgomieji manijokai, mango, persikai, kriaušės, braškės, persikai. Skydliaukės veiklą gali slopinti kofeinas (kava, arbata, cocacola, šokoladas). Kai kurie maisto produktai nurodomi, kaip stimuliuojantys skydliaukės veiklą - tai avokadas, kokoso riešutas, sotieji riebalai. Tačiau šių maisto produktų kiekis, kurį mes suvalgome, tikrai yra nepakankamas skydliaukės ligai sukelti.
Lina Zabulienė