Ką daryti, kad sloga aplankytų rečiau?

Sloga – vienas dažniausių šaltojo metų laiko negalavimų. Vis dėlto ji gali kamuoti ir vasarą, ypač dėl nesaikingo kondicionierių naudojimo arba dėl padidėjusio įvairių dalelių kiekio ore. Pagal savo kilmę sloga gali būti infekcinė arba alerginė (neinfekcinė). Infekcinę slogą dažniausiai sukelia įvairūs virusai (adenovirusai, rinovirusai, paragripo virusai ir kt.), o alerginės slogos išsivystymą paskatina įvairūs alergenai. Pakalbėkime apie infekcinės kilmės slogos profilaktiką, nes įkyri ir ilgai trunkanti sloga tikrai gali prastinti gyvenimo kokybę.

Kaip sumažinti slogos išsivystymo tikimybę?

Sloga dažniausiai susijusi su paprastuoju peršalimu, o paprastasis peršalimas susijęs su virusų poveikiu bent kažkiek nusilpusiam organizmui. Kad išvengtume slogos, turime stengtis pagerinti organizmo atsparumą, t.y. turime dėti pastangas, kad imuninė sistema būtų kuo stipresnė. Taigi kaip turėtume elgtis?

  • Svarbu sveikai ir pilnavertiškai maitintis – organizmui neturi trūkti nei būtiniausių maistinių medžiagų, nei vitaminų, nei mineralų.
  • Žmogus turi pakankamai ilsėtis. Svarbu palaikyti tinkamą darbo ir poilsio režimą, nes per didelis darbo krūvis išsekina apsaugines organizmo galias. Kokybiškas poilsis nėra susijęs vien tik su geru miegu – svarbu užsiimti ir kita mėgstama veikla, kurios metu mintys ir kūnas atitrūksta nuo su darbu ir kitais rūpesčiais susijusių reikalų.
  • Reguliarus fizinis aktyvumas padeda stiprinti organizmą ir išvengti streso, kuris taip pat labai kenkia imuninei sistemai.
  • Kasdien reikėtų pabūti gryname ore, o vidaus patalpas būtina kuo dažniau vėdinti.
  • Imuninę sistemą silpnina ir sekina žalingi įpročiai. Nikotinas ir alkoholis yra visiems žinomi imunosupresinių medžiagų pavyzdžiai. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad alkoholiu piktnaudžiaujantys ir rūkantys asmenys įvairiomis ligomis serga dažniau.
  • Mitybą galima papildyti maisto papildais, kuriuose yra įvairių vitaminų, mineralų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų. Sudėtinga išskirti imuninės sistemos veiklai svarbiausius vitaminus ir mineralus, bet tiesiog būtina paminėti vitaminus A, C, E ir D, cinką, geležį ir seleną. Naudingi ir kai kurie augaliniai ekstraktai, pavyzdžiui, rausvažiedė ežiuolė, imbieras, ženšenis, saldymedis. Vertinamos goji uogos, kordicepsas, spirulina ir kt. Žinoma, kiekvienu atveju būtina įvertinti, ar konkretus maisto papildas tinkamas konkrečiam pacientui. Daugumą jų reikia vartoti ilgą laiką, o svarbiausia vis tiek išlieka sveika ir subalansuota mityba.
  • Reguliari rankų ir asmens higiena padeda mažinti užsikrėtimo riziką. Be to, labai svarbu vengti artimo kontakto su sloguojančiais asmenimis. Jau sergant sloga būtina stengtis apsaugoti ir kitus. Rekomenduojama dažnai plauti rankas, valyti ir vėdinti patalpas, naudoti tik vienkartines nosinaites. Panaudotos nosinaitės ir popieriniai rankšluosčiai turi būti iš karto išmetami į uždaras šiukšliadėžes, nes tai atviras užkrato šaltinis, kurio neturėtų pasiekti kiti asmenys.
  • Nosies higiena taip pat labai svarbi. Įrodyta, kad kasdienis rūpinimasis nosies ertmių švara padeda sumažinti užsikrėtimo riziką ir pagerinti nosies funkcijas. Kasdienei nosies higienai labai tinkami izotoninės koncentracijos jūros vandens purškalai, kurie ne tik mechaniškai išvalo užterštas nosies ertmes, bet ir puoselėja bei drėkina nosies gleivinę. Quixx soft – tai natūrali priemonė, apsauganti ir drėkinanti jautrias nosies sieneles, padedanti tinkamai filtruoti ir drėkinti orą. Tai yra svarbu, norint išsaugoti sveiką kvėpavimo sistemą ir stengiantis padidinti apsisaugojimo nuo infekcinių viršutinių kvėpavimo takų susirgimų tikimybę.

Šaltinis | Pasveik.lt