Trys klausimai apie kūdikių slogą

Kodėl mažyliams sunkiau kęsti slogos sukeliamus nepatogumus? Ką daryti, kad sloga sergančio mažylio kvėpavimas per nosį taptų laisvesnis? Ar dėl slogos gali atsirasti rimtesnių komplikacijų? Atsakymus į šiuos tris svarbius klausimus apie mažylių slogą rasite šiame straipsnyje.

Kodėl mažyliams taip sunku „išgyventi“ slogą?

Ne paslaptis, kad mažam vaikui net ir nedidelė sloga gali tapti gana didele bėda. Kodėl? Teigiama, kad labiausiai nuo slogos kenčia mažyliai iki šešių mėnesių amžiaus, nes jie dar nemoka kvėpuoti per burną. Jei nosis užsikimšusi, jiems įkvėpti oro paprasčiausiai tampa labai sudėtinga. Taigi suslogavus kūdikiui nosį būtina valyti kiekvieną kartą, vos tik pastebime, kad mažylis negali laisvai kvėpuoti. Gali tekti nosį valyti ir keliolika, ir keliasdešimt kartų per parą, tačiau tai reikia daryti labai atsargiai. Ypatingai svarbu, kad kvėpavimas laisvas būtų tuomet, kai mažylis miega arba valgo, kitaip jis negalės nei normaliai pailsėti, nei ramiai pasisotinti. Atsisakantis gerti kūdikis gali netekti pavojingo kiekio organizmo skysčių, o dėl prasto miego jam paprasčiausiai sunku sparčiai sveikti. Taigi dėl mažylio slogos kentėti gali visa šeima.

Ką daryti, kad kūdikio kvėpavimas per nosį taptų laisvesnis?

Kol mažylis dar nemoka pats išpūsti gleivių ir iš nosies teka skaidrios bei skystos išskyros, reikėtų atsargiai naudoti specialius siurbtukus – aspiratorius. Rekomenduojama naudoti mechaninius prietaisus, nes elektroninė įranga gali pažeisti jautrią mažylių nosies gleivinę. Svarbu, kad siurbtuko antgalis būtų minkštas, o traukimo jėga – ne per didelė.

Kai nosies sekretas sutirštėja, jį galima suminkštinti izotoniniu jūros vandeniu (patariame rinktis Quixx). Kūdikiams iki 6 mėnesių geriausia naudoti izotoninius jūros vandens lašus, kurie specialiai pritaikyti jų mažoms nosytėms. Tinkamas ir fiziologinis natrio chlorido tirpalas, nes druskų koncentracija jame labai panaši į fiziologinę ląstelių druskos koncentraciją.

Paaugusiems mažyliams jau galima naudoti purškalus, o kai nosies gleivinės paburkimas itin ryškus ir mažylis negali normaliai kvėpuoti per nosį, tuomet gali būti naudingi ir hipertoninės koncentracijos jūros druskos tirpalai, tačiau dėl jų naudojimo visuomet geriau pasitarti su vaikelio gydytoju. Nors prie jūros vandens nepriprantama, tačiau per dažnai naudojamas didesnės druskų koncentracijos jūros vanduo gali sausinti jautrią mažylių nosies gleivinę.

Ar dėl slogos gali atsirasti rimtesnių komplikacijų?

Vertėtų atsiminti, kad maždaug iki dvejų – trejų metų amžiaus vaikas dar nemoka pats taisyklingai išpūsti nosytės, tad tėveliai turėtų išvalyti nosytę jam kiekvieną kartą, kai dėl nosies užsikimšimo jam kyla diskomfortas. Mažas vaikas, nesugebantis savarankiškai išsipūsti nosytės, turinį dažniausiai nuryja. Už nosies tekantis sekretas vaikams sukelia taip vadinamą „gerklinį“ kosulį, dėl kurio tėvai itin išsigąsta ir dažnai kreipiasi į gydytojus. Jei nosytė gerai išvaloma prieš miegą, tai tokio kosulio neturėtų kilti. Jei nosies valymo nepakanka, tai tuomet, pasitarus su gydytoju, galima vartoti specialius nosies gleivinės kraujagysles sutraukiančius vaistus, kurie gali padėti mažyliui laisviau kvėpuoti per nosį ir kokybiškiau pailsėti. Vis dėlto dekongestantų negalima vartoti per ilgai – geriau, kad jų vartojimas neviršytų 3-5 parų. Tinkamai negydoma sloga gali komplikuotis vidurinės ausies uždegimu (otitas yra dažniausia vaikų slogos komplikacija), bronchitu, plaučių uždegimu ir kitais sveikatos sutrikimais. Taigi, paprastai tariant, mažylių slogą gydyti būtina.