+0
-1
-1
Ir vėl vargina pojūtis, tarsi būtų sustojęs skrandis?

Virškinimo sutrikimai – vienas įprasčiausių skundų, nuskambančių gydytojo kabinete. Teigiama, kad dispepsija gali kamuoti kas penktą ar kas ketvirtą asmenį, o kai kur šis skaičius siekia net apie 50 proc. Kaip ir dirgliosios žarnos sindromas ar gastroezofaginio refliukso lia, taip ir dispepsija, kitaip įvardijama kaip funkcinis virškinimo sutrikimas, labiau paplitęs išsivysčiusiose šalyse. Didžiausia dėl dispepsijos kylančių virškinimo sutrikimų kaltininkė – netinkama mityba, kai labai dažnai persivalgoma, valgoma nereguliariai ir padrikai, pirmenybė teikiama nesveikiems ir mažą maistinę vertę turintiems produktams, atsisakoma sveikesnių patiekalų alternatyvų, dideli kiekiai maisto suvalgomi ne pirmoje, o antroje dienos pusėje arba netgi prieš pat miegą. Tam, kad būtų išvengta virškinimo sutrikimų, tarp jų – ir dispepsijos, būtina valgyti reguliariai ir vengti persivalgymo.

Kaip atpažinti dispepsiją?

Dispepsija – tai funkcinis virškinimo sutrikimas, kuriam būdingas iš karto po valgio atsiradęs sunkumas skrandyje ir ankstyvas sotumo jausmas. Dispepsiją patiriantys pacientai skundžiasi epigastriumo srities skausmais, pilvo pūtimu, pykinimu, pilvo diegliais, išsipūtimo jausmu. Tokiems pacientams norisi priglausti ranką prie viršutinės pilvo dalies ir sulaukti pagerėjimo, nes toks didelis diskomforto jausmas gali trikdyti ir darbingumą, ir prastinti nuotaiką, ir kenkti gyvenimo kokybei. Be to, dėl kamuojančių virškinimo sutrikimų negali normaliai ir pilnavertiškai vykti maistinių medžiagų pasisavinimas iš maisto – ilgą laiką ignoruojant panašias problemas, galima sulaukti kai kurių medžiagų trūkumo.

Kuo svarbus mitybos režimas?

Mitybos režimas padeda išvengti persivalgymo ir virškinimo trakto perkrovos, be to, reguliari mityba padeda išlaikyti energijos lygį, lengvumo jausmą, geresnę savijautą, gražesnes figūros linijas. Viena svarbiausių mitybos režimo taisyklių – pusryčių valgymas. Deja, bet labai daug asmenų jų tiesiog atsisako. Taip tikrai neturėtų būti, nes didžioji dienos kalorijų norma turėtų būti „surenkama“ per pirmąjį pusdienį. Vakarienė negali būti gausiausias dienos patiekalas – jos porcija turėtų būti bent jau per pusę mažesnė nei pietų.

Kitas patarimas susijęs su valgymo kultūra. Svarbiausia neskubėti, valgyti lėtai, susikoncentruojant į maisto skonį, tekstūrą, kvapą ir panašiai. Maistą būtina gerai sukramtyti. Jei valgoma paskubomis, tinkamai nesukratant maisto, tuomet virškinimo sistemai, be abejonės, tampa daug sunkiau apdoroti tokį prastai sukramtytą ir seilėmis pakankamai nesuvilgytą maistą. Be to, labai išauga persivalgymo rizika, o būtent persivalgymas yra viena dažniausių virškinimo sutrikimo priežasčių. Persivalgymo metu kasa nespėja pagaminti tiek virškinimo fermentų, kiek reikia. Virškinimo fermentai, pavyzdžiui, Mezym, gali būti vartojami tuomet, kai kasa nepakankamai gamina ir išskiria virškinimo fermentų ir tai sukelia virškinimo sutrikimų. Dėl vaistų vartojimo būtina pasitarti su gydytoju arba vaistininku.

Kita svarbi taisyklė – reikia valgyti daugiau daržovių ir vaisių bei kito skaidulų turinčio maisto. Šie maisto produktai turi daug natūralių vitaminų, virškinimui svarbios ląstelienos, be to, yra nekaloringi, tad kiekio tikrai nereikia riboti (nors yra ir išimčių, pavyzdžiui, cukriniu diabetu sergantiems asmenims, priklausomai nuo šios lėtinės ligos eigos ir sunkumo, reikia būti atsargesniems su kai kuriais vaisiais ir daržovėmis. Keletas pavyzdžių – vynuogės, bananai, bulvės). Daržovės ir vaisiai neapsunkina skrandžio, tačiau suteikia sotumo ir daug naudingų maistinių medžiagų.

Kitas patarimas susijęs su kokybišku poilsiu ir nervinės įtampos vengimu. Įrodyta, kad neišsimiegoję žmonės suvalgo daugiau ir persivalgo dažniau, tuo tarpu su stresu susijęs emocinis persivalgymas – viena dažniausių šių laikų problemų, privedanti ne tik prie valgymo sutrikimų, bet ir prie įvairiausių lėtinių ligų.

Ir, pabaigai, valgymas turėtų būti svarbi dienos dalis, kai gerbiamas ir organizmas, ir maistas. Nereikėtų užsiimti pašalinėmis veiklomis, kai mėgaujamasi maistu – šalia neturėtų būti nei kompiuterio, nei televizoriaus, nei žurnalo. Taip virškinimo traktas geriau paruošiamas virškinimo procesui, sumažinama persivalgymo rizika. Beje, paskutiniu metu labai paplitęs įprotis valgyti vairuojant, nes automobilyje praleidžiama itin daug laiko. Vertėtų atminti, kad taip valgyti ne tik nepatogu, bet ir nesaugu.

Šaltinis Pasveik.lt