Viduriavimas – trečia pagal dažnumą vaikų iki 5-erių metų mirties priežastis pasaulyje: kokios naujausios priemonės padeda su juo kovoti?

Tėvai, auginantys mažamečius vaikus, gerai žino, kad atkeliavus šaltajam metų laikui, su juo padaugėja ne tik viršutinių kvėpavimo takų infekcijų, bet ir itin nemalonios ligos – viduriavimo. Ši būklė ne tik itin nemaloni bei varginanti, bet ir grėsminga mūsų mažiesiems. Pakalbinome gydytoją Xavier LIop, gyvenantį Ispanijoje ir dirbantį su gastrointestinalinės srities tyrimais, kuris tvirtina, kad šis kūdikių bei vaikų negalavimas yra labai rimtas, o laiku nesiimant veiksmų – pasekmės gali būti siaubingos.

Vaikų viduriavimas – vis dar opi problema pasaulyje

Ligos, kurias lydi viduriavimas, vis dar yra trečia pagal dažnumą vaikų iki 5-erių metų mirties priežastis pasaulyje. Besivystančiose pasaulio šalyse dėl viduriavimo sukeltų komplikacijų kasmet miršta apie 500 tūkst. vaikų. Aišku, pažengusiose šalyse, nuo šios ligos miršta gana nedidelis skaičius mažųjų pacientų, tačiau tai vis tiek lieka rimta problema, su kuria susijusios išties didelės sveikatos priežiūros išlaidos.

Pasak X. Liop, sergamumas ligomis, susijusiomis su viduriavimu, pastaruosius du dešimtmečius išlieka ganėtinai pastovus: „Skaičiuojant statistiškai, vienam Europoje gyvenančiam vaikui iki trejų metų tenka nuo pusės iki dviejų tokios ligos epizodų per metus. Dažniausia priežastis, dėl kurios tokie vaikai patenka į ligonines, – tai gastroenteritas“.

Dehidratacija – dažnas viduriavimo palydovas

Pasirodo, dažniausia su viduriavimu susijusi komplikacijas yra dehidratacija. „Nors viduriavimo sukelta dehidratacija įprastai kontroliuojama, skiriant rehidruojančius gėrimus, ligos sunkumas ir su šiuo procesu susijusi ekonominė našta vis dar nėra pakankamai gerai suvaldomi, ypač tai aktualu kalbant apie vaikus“, – sako X. Liop.

Pašnekovas, kuris dirba ir mokslinę veiklą vykdo Ispanijoje, sako, kad būtent dėl šios priežasties jam ir kolegoms medikams, mokslininkams kilo idėja sukurti saugų bei greitai veikiantį produktą „Xilaplus“, skirtą vaikų viduriavimui lengvinti.

„Visas procesas – nuo idėjos iki produkto patekimo į rinką – truko apie 11 metų. Pirmiausia, ieškojome tinkamiausių viduriavimo lengvinimui medžiagų, vėliau su jomis atlikome ikiklinikinius tyrimus laboratorijose, tai užtruko apie ketverius metus. Dar bent trejus metus bandėme naująjį produktą su vaikais ir suaugusiais, galiausiai, nuo 2017 metų jis tapo prieinamu vartotojams“, – pasakoja gastrointestinalinės srities specialistas ir atskleidžia faktą, kad jauniausias kūdikis, su kuriuo buvo atlikti šio preparato tyrimai, vos trijų mėnesių amžiaus.

Skubi pagalba pažeistam žarnynui

Pasak specialisto, esminė jam ir komandai tyrėjų kilusi užduotis buvo atrasti medžiagą, kuri turėtų mukoadhezyvinį efektą žarnyne. Ši medžiaga turėjo išlikti nemodifikuojama, praeinant per žarnyną, taip pat nesuvirškinama ten esančių fermentų.

„Tokius bruožus turinti medžiagų grupė yra vadinama mikoprotektoriais, žarnyne jie gali veikti kaip natūralios gleivės, o tai ypač naudinga, kai jis dėl kokios nors priežasties, pavyzdžiui, infekcijos ar toksinų, yra pažeidžiamas. Vaizdžiai galėtume apibūdinti, kad tai lyg koks pleistras, kai žarnynui prireikia skubios pagalbos. Reikia pabrėžti, kad mūsų sukurta medicinos priemonė „Xilaplus“ nėra vaistas, jis neturi nei farmakologinio, nei sisteminio poveikio, taip pat neturi sąveikos su kitais farmakologiniais produktais, todėl yra itin saugus bei gali būti vartojamas net vaikų iki trejų metų. Manome, kad vienas didžiausių mūsų produktų privalumų – greitas simptomų palengvinimas, dažniausiai jis suveikia per 6-ių valandų laikotarpį. Taip pat didžiuojamės tuo, kad „Xilaplus“ veikimo pobūdis yra natūralus ir veikia į pačią ligos priežastį: atstato normalią žarnyno fiziologiją ir jo, kaip barjero, funkciją“, – sako X. Liop.

Pasirodo, tėvams naudinga ir tai, kad „Xilaplus“ lengva dozuoti ir naudoti, o vaikams patinka malonus jo skonis. Šiandien šis vaistinis produktas jau yra naudojamas beveik 50-yje pasaulio šalių, pavyzdžiui, Ispanijoje ir Švedijoje, tai pirmaujantis preparatas viduriavimo lengvinimui. Nuo šių metų „Xilaplus“ gali įsigyti ir Baltijos šalių pirkėjai.

„Esame įsitikinę, kad „Xilaplus“ prisidės prie vaikų sveikatos bei gyvenimo kokybės gerinimo ir jūsų, Baltijos šalių, regione“, – teigia pašnekovas.

Viduriavimo lengviau išvengti nei jį gydyti

Šiais laikais yra priemonių, kurios padėtų išvengti ligų, susijusių su vaikų viduriavimu, ir tai patvirtina gastrointestinalinės srities ekspertas.

„Prevencija vis dar išlieka pagrindu, kalbant apie vaikų viduriavimo atvejus. Puikus pavyzdys – vakcinos prieš rotavirusus. Buvo atlikti didelės apimties klinikiniai tyrimai, kurie pademonstravo, kad ši vakcina yra tikrai saugi ir efektyvi. Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) taip pat akcentuoja ir kitas priemones: švaraus vandens ir tinkamų sanitarinių sąlygų prieinamumą, kruopštų rankų plovimą muilu, tinkamą higieną, ruošiant maistą. Taip pat reikia akcentuoti, kad PSO rekomenduoja išimtinį kūdikių žindymą iki 6 mėnesių bei žinių, susijusių su infekcijų kontrole, skleidimą. Na, ir žinoma, vaikų vakcinavimą“, – svarbiausias priemones, kovoje su vaikų viduriavimu, apibendrina pašnekovas.

Paklaustas, ko reikėtų imtis, jei, visgi, mažylį užklupo viduriavimas, gydytojas pažymi, kad pirmiausia reikia pasirūpinti, kad vaikas nedehidratuotų – būtina vartoti pakankamą kiekį skysčių, o jei to nepavyksta užtikrinti, reikalinga kreiptis į gydymo įstaigą: „Norint išvengti dehidratacijos, galima naudoti rehidruojančius tirpalus, o viduriavimo lengvinimui naudinga rinktis tokius preparatus kaip „Xilaplus“. Žinoma, jei žindote kūdikį, būtinai tai tęskite. Beje, „Xilaplus“ galima sumaitinti kūdikiams būtent įmaišant į motinos pieną arba kitą jo mėgstamą maistą“.