Venų ligas gydyti būtina ne tik dėl grožio

Manoma, kad kojų venų varikoze (lengvesne ar sunkesne jos forma) serga apie 20 procentų pasaulio suaugusiųjų ir apie 600 tūkst. Lietuvos gyventojų. Nors daugelis galvoja, kad išsiplėtusios venos ir poodiniai mazgai yra tik vyresnio amžiaus požymiai, taip tikrai nėra. Kosmetiniais defektais jau gali skųstis net ir paaugliai, o ypač greitai vykstantys pokyčiai gali būti pastebimi nėštumo metu ir po gimdymo. Tad kokie veiksniai daro įtaką venų kraujotakos sutrikimams? Kokie įprasčiausi venų varikozės simptomai? Kaip ši liga diagnozuojama? Kaip palengvinti jos simptomus?

Kokie veiksniai daro įtaką venų kraujotakos sutrikimų išsivystymui?

Manoma, kad venų ligomis dažniau serga vyresnės, genetinį polinkį į ligą turinčios moterys – jos sudaro didžiausią lėtiniu venų kraujotakos nepakankamumu sergančių pacientų dalį, tačiau tai nereiškia, kad liga paliečia tik jas. Ji būdinga ir vyrams, kurie dažniausiai jau vyresni nei 40 metų. Vis dėlto liga gali paliesti ir jaunesnius asmenis, ypač jei jų artimiausi žmonės taip pat sirgo šiomis ligomis ir genetinis polinkis ypač ryškus. Taigi jei amžiaus, lyties ir genetinio polinkio koreguoti bent jau kol kas neįmanoma, tikrai yra tokių faktorių, kurių pasireiškimas priklauso tik nuo paties paciento įpročių ir gyvenimo būdo. Vertėtų paminėti, kad venų ligų išsivystymą reikšmingai paskatina rūkymas, antsvoris, hipodinamija (pernelyg mažas judėjimas), per daug aptemptų drabužių dėvėjimas. Teigiama, kad venų varikozė dažniau išsivysto tam tikrą stovimą arba sėdimą darbą dirbantiems asmenims, nes ilgą laiką praleidžiant toje pačioje pozicijoje kraujas tiesiog ne taip efektyviai grąžinamas į širdį, kraujo „pompa“ daug valandų būna neveikli, todėl dalis kraujo norom nenorom užsilieka apatinėse galūnių dalyse, ilgainiui pažeidžia sveikus vožtuvėlius ir skatina plėstis venas. Žinoma, kad daug įtakos padaro ir nėštumas – ne tik gimdą ir tam tikras venas spaudžiantis vaisius, bet padidėjusi kūno masė bei kraujo tūris, pasikeitusios tam tikrų hormonų koncentracijos, kai venų sienelės labiau linkusios atsipalaiduoti. Taip pat daug įtakos gali padaryti patirtos traumos ir turėtos chirurginės operacijos. Kartais venų ligų išsivystymo priežastys lieka neaiškios.

Kokie simptomai praneša apie venų varikozę?

Venų varikozės simptomai gali būti paties įvairiausio intensyvumo – nuo įkyraus odos niežėjimo iki stipraus skausmo, kai tampa sunku net paeiti. Tai priklauso nuo ligos stadijos, paciento individualaus jautrumo ir kitų ypatybių. Šiaip ar taip, dažniausiai įvardijami šie venų varikozės simptomai – kojų skausmas, nuovargis ir sunkumas; kojų patinimas (ypač pėdų ir blauzdų srityse); kojų mėšlungis bei spazmai; kojų odos niežulys bei deginimas; pojūtis, tarsi kojomis bėgiotų skruzdėlytės; matomi pokyčiai – sutrūkinėję kapiliarai, pakitusi odos pigmentacija, odos išplonėjimas, dažniau susiformuojančios mėlynės, išsiplėtusios venos, poodiniai mazgai, kurie gali susilieti tarpusavyje. Itin pažengusiai venų varikozei būdingas atvirų ir kraujuojančių opų atsivėrimas, odos jautrumo praradimas, odos randai. Tokiu atveju labai išauga vietinių ir sisteminių infekcijų rizika, nes atviros ir sunkiai gyjančios žaizdos yra puikus būdas ir lengvas kelias įvairiems mikroorganizmams, kurie gali patekti į gilesnius sluoksnius. Vėlesnėse ligos stadijose formuojasi venų uždegimai, atsiranda krešulių susidarymo ir net mirties rizika, nes trombai ir jų dalys gali užkimšti gyvybiškai svarbias kraujagysles.

Kaip diagnozuojama ir kaip gydoma venų varikozė?

Ypatingą vietą venų ligų diagnostikoje užima ultragarsinis tyrimas. Jis padeda ne tik nustatyti ligą, bet ir sekti jos gydymo efektyvumą. Šis būdas nėra invazinis, jis neskausmingas ir gana greitas bei labai gerai ištirtas. Ultragarsas specialistui padeda pamatyti venų struktūrą, pakitimus ir įvertinti jų funkciją. Po ultragarsinio tyrimo gydytojas gali lengviau nuspręsti, koks gydymo metodas yra pats tinkamiausias. Renkamasi iš kojų kompresijos, išoriškai ir į vidų vartojamų vaistinių preparatų, pažeistų venų pašalinimo operaciniu būdu, pažeistų venų uždarymo vaistais arba lazeriu bei biologiniais klijais.

Kas galėtų padėti palengvinti venų ligų sukeliamus nemalonius simptomus?

Venų varikozės simptomus gali padėti palengvinti specialūs geliai, skirti tepti ant kojų. Lioton veiklioji medžiaga yra heparinas (heparino natrio druska). Šis vaistas paruoštas gelio pavidalu, tinkamu tepti odą. Vartojant pažeistoje vietoje heparinas apsaugo nuo kraujo krešulių susidarymo paviršinėse venose, gerina vietinę mikrocirkuliaciją (kraujotaką smulkiosiose kraujagyslėse) ir mažina patinimą. Lioton vartojamas mazginio venų išsiplėtimo ir jo sukeliamų komplikacijų (kraujo krešulių susidarymo pažeistose venose esant jų sienelių uždegimui arba be jo, uždegimo šalia venų esančiuose audiniuose bei opų, susidariusių odoje virš išsiplėtusių venų) gydymui; pažeistų venų sienelių uždegimo, pasireiškusio po chirurginių operacijų gydymui; dėl venų operacijos atsiradusių simptomų slopinimui (pvz., mėlynių, patinimo) ir kt. Esant poreikiui Lioton gelis vietiniam gydymui gali būti vartojamas vienas arba derinant su sisteminėmis gydymo priemonėmis. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Vaistininkė Rūtelė Foktienė