Ar valgome pakankamai baltymų?
Skirtingo amžiaus, svorio, lyties žmonėms reikia suvartoti nevienodą baltymų kiekį. Remiantis JAV dietologų duomenimis, suaugęs pilnametis vyras per dieną turėtų suvartoti 56 g, o moteris – 46 kg (kiekis apskaičiuotas įvertinus vidutinį svorį). Dauguma jaunų ar vidutinio amžiaus vyrų suvalgo tikrai per daug baltymų, o moterys suvalgo daugmaž tiek, kiek reikia. Vis dėlto, pagyvenusiems, 70 m. ir daugiau sulaukusiems asmenims reikia dar daugiau baltymų, o jie jų gauna tikrai nepakankamai. Kodėl?
PlačiauPer didelis druskos kiekis kenkia sveikatai
Moksliškai įrodyta, kad per didelis natrio chlorido (druskos) suvartojimas statistiškai reikšmingai didina riziką susirgti hipertenzija. Deja, bet dauguma gyventojų tokios plačiai skelbiamos informacijos nepaiso ir vartoja labai didelius kiekius druskos. Nors širdies bei kraujagyslių ligos yra viena dažniausių mirties priežasčių šiuolaikinėje visuomenėje, tačiau retas, kuris skaičiuoja suvartojamo natrio kiekį. Skundžiantis padidėjusiu kraujo spaudimu ar sergant širdies nepakankamumu suvartojamos druskos kiekį stebėti gydytojai primygtinai rekomenduoja ir savo pacientams suteikia visą reikalingą su tuo susijusią informaciją, dalinasi specialiomis mitybos rekomendacijomis. Vis dėlto kiekvienam, net ir visiškai sveikam žmogui, verta maitintis taip, kad į organizmą patektų kuo mažesnis druskos kiekis.
PlačiauNuo badavimo iki persivalgymo – vienas žingsnis
Šalyse, kur nejaučiama maisto stygiaus, juolab dominuoja jo perteklius, nemažai gyventojų yra nutukę. Tai nuolatinio persivalgymo padarinys.
PlačiauKad šventės neaptemdytų virškinimo sutrikimai
Didžiąsias metų šventes neišvengiamai lydi ir valgiais gausiai nuklotas stalas. Mitybos specialistai ir dietologai sutinka: normalu, kad tuomet paskanaujama kiek kitokių, nekasdienių patiekalų. Visgi įspėjama, kad mitybos klaidos šventiniu laikotarpiu gali atvesti ir į ligoninės palatą.
PlačiauKaip išvengti arba padėti sau po persivalgymo
Persivalgymas dažnam pasitaiko ne tik per šventes. Norint nepatirti šio nemalonaus pojūčio, verta žinoti, kas padeda jo išvengti ir kaip elgtis, jei vis dėlto ir vėl buvo persivalgyta.
PlačiauVaikų tinkama mityba ir sportas
Dar vaikystėje tėveliai stengiasi formuoti teisingus vaikų mitybos įpročius. Jie nori, jog vaikai būtų sveiki ir fiziškai aktyvūs, tad nevengia leisti jų į sporto būrelius. Tiesa, ne visiems vaikams patinka sportas, ne visi jie mieliau renkasi obuolį nei šokoladą...Taigi, ką daryti, kad vaikų mityba būtų tinkama jau nuo pat mažens, o sportas – veikla, be kurios sunkiai būtų įsivaizduojamas jų gyvenimas.
PlačiauGenetiškai modifikuotas maistas: ar jis išgelbės žmogų nuo bado ar tik dar labiau pakenks?
Mūsų aplinkoje vis dažniau pasirodo terminas „genetiškai modifikuoti organizmai“ arba jo trumpinys „GMO“. Mokslas kol kas negali drąsiai atsakyti, ar genetiškai modifikuotas maistas yra saugus, nes genų inžinerija maisto pramonėje pradėta taikyti gana neseniai. Galbūt po kelių dešimčių metų, o gal ir greičiau, bus aišku, ar GMO turintis maistas žmonijai neša daugiau naudos, ar tai dar vienas žalingas eksperimentas.
PlačiauSupermaistas – šiuolaikinė panacėja
Žiniasklaidoje vis dažniau pasirodo terminas „supermaistas“. Tai itin daug energijos ir jėgų suteikiantis, savyje didelį kiekį naudingų medžiagų turintis maistas, kuris parduotuvėse užima vis daugiau ir daugiau vietos. Supermaistas pasižymi labai naudinga sudėtimi – jame gausu vitaminų, mineralų, baltymų, organizmui svarbių nesiočiųjų riebalų rūgščių, įvairių biologiškai aktyvių medžiagų (pavyzdžiui, antioksidantų). Šiuolaikiniam didžiulio gyvenimo tempo ir kasdien patiriamo streso varginamam žmogui vertėtų pasidomėti, kokie produktai priskiriami supermaisto kategorijai. Pateiksime tik keletą supermaisto variantų (būtent augalinių sėklų), kurie tikriausiai Jums iki šiol puikiai buvo žinomi, tačiau niekada nepagalvojote, kad šie produktai priskiriami supermaisto kategorijai.
PlačiauVegetarinė mityba: kokie pokyčiai signalizuoja apie organizmo išsekimą
Norint palaikyti žmogaus organizmo veiklą, reikia įvairių maistinių medžiagų. Maisto produktai dažnai turi ne visas reikalingas medžiagas, todėl mūsų organizmui gresiab Norint palaikyti žmogaus organizmo veiklą, reikia įvairių maistinių medžiagų. Maisto produktai dažnai turi ne visas reikalingas medžiagas, todėl mūsų organizmui gresia išsekimas. Todėl tik valgydami įvairų maistą užtikriname, kad mityba būtų visavertė. Norint palaikyti žmogaus organizmo veiklą, reikia įvairių maistinių medžiagų. Maisto produktai dažnai turi ne visas reikalingas medžiagas, todėl mūsų organizmui gresia išsekimas. Todėl tik valgydami įvairų maistą užtikriname, kad mityba būtų visavertė. išsekimas. Todėl tik valgydami įvairų maistą užtikriname, kad mityba būtų visavertė.
PlačiauMaistas – kaip vaistas
Interviu su natūropatinės mitybos specialiste Tautvile Šliažaite Dauguma žmonių šiais laikais itin rūpinasi savo mityba: jų virtuvėje puikuojasi ekologiški produktai, supermaistas, kuris dažnai yra giriamas žiniasklaidoje ... Apie visa tai šiandien ir nusprendėme pakalbinti Londone dirbančią natūropatinės mitybos...
PlačiauAlergija maistui: ar riboti mitybą verta?
Kai draugams ar net savo šeimos gydytojui pasiguodžiame, kad mus ar mūsų mažylį kankina dilgėlinė, odos bėrimai, egzema ar virškinamojo trakto simptomai dažnai išgirstame gluminantį teiginį, paliekantį daugiau klausimų nei atsakymų: „matyt tai - alergija baltymams“. Taigi, kas tai – alergija maistui, jo baltymams ir...
PlačiauNori būti protingesnis – atsisakyk greito maisto
Vasara - palankus metas automobiliu keliauti su šeima po šalį. O sustojus trumpai pertraukai - taip ir knieti sukrimsti mėsainį. Greitas maistas, reikia pripažinti, turi daug privalumų: greitai paruošiamas, patogus valgyti ir dažnai yra skanus. Bet ar yra sveikas? Ir kodėl jo norisi? Tyrėjai turi keletą versijų šiais...
PlačiauAr tikrai ryžiai naudingi?
Dauguma pasaulio tautų mėgsta ryžius ir naudoja juos, patiekdami įvairius patiekalus kaip garnyrą ar kaip savarankišką produktą. Ryžiai skanaujami ir mūsų šalyje, o vasariniai kepsniai ant laužo - tiesiog neįsivaizduojami be jų! Kokios yra ryžių naudingos savybės? Ryžių sudėtyje yra sudėtingų angliavandenių, tai...
PlačiauKokia mėsa yra naudingesnė: raudona ar balta?
Vasara - kepsnių ant laužo išsiilgtas metas. Bet ar sveika mėsą valgyti apskritai? Pasak mokslininkų, yra pagrįstų priežasčių mažinti mėsos kiekį mityboje. 2015 m. rudenį Pasaulinė sveikatos organizacija, remdamasi autoritetingais moksliniais duomenimis, įtraukė raudonos mėsos produktus į labiausiai pavojingų kancerogenų...
PlačiauCeliakija - retas reiškinys ar šiuolaikiškumo rykštė?
Dar neseniai celiakija - patologinis jautrumas glitimui - buvo laikomas labai reta įgimta liga. Nors liga paminėta antrame amžiuje prieš mūsų erą, kai Romos gydytojai įvardijo ją kaip celiakine diateze, susieti su maitinimusi pajėgė tik 1950 metais olandų pediatras Dicke. Jis padarė prielaidą, kad celiakijos simptomai sukelti...
PlačiauAr tikrai kepenų problemos visada susijusios su alkoholiu?
XX amžiaus pabaigoje gydytojai susidūrė su keistu reiškiniu: žmogui diagnozuojama alkoholinė kepenų liga, tačiau jis nuoširdžiai užtikrina, kad nevartoja alkoholio ... Būtina pripažinti akivaizdų faktą: kepenų problemos ne visada susijusios su alkoholiu. Greito maisto kaltė Švedijos mokslininkai atliko eksperimentą:...
PlačiauAr skaitote maisto prekių etiketes? Jei ne, tuomet pradėkite tą daryti!
Šiomis dienomis vis daugiau žmonių prieš dedant tam tikrą maisto produktą į pirkinių krepšelį nevengia paskaityti ir tai, kas parašyta ant etiketės. Išties, toks įprotis yra labai sveikintinas, nes žinojimas, ką kasdien valgote, kas patenka į mūsų kūną, didžia dalimi lemia tai, kaip mes jausimės... Net ir superproduktai...
PlačiauProbiotikai ir prebiotikai. Pliusai ir minusai.
Produktai ir preparatai su probiotikais ir prebiotikais dabar yra populiarūs. Tik dažnai neaišku, ar įvesti į žarnyną sveikas, bet svetimas bakterijas, ar maitinti savas, tačiau nusilpusias. Naudingi „svetimuoliai“ Probiotikai- gyvi mikroorganizmai, kurie patekę į žarnyną papildo nuosavos naudingos mikrofloros trūkumą....
PlačiauGlikemijos indekso dieta: pliusai ir minusai
Egzistuoja daugybė įvairių dietų, bet ar kada nors esate girdėję apie glikemijos indekso dietą? Jei ne, tuomet siūlome paskaityti šį straipsnyje, kuriame apžvelgsime šios dietos pagrindinius pliusus bei minusus, nurodomus Amerikos gydytojo Riko Galopo parašytoje knygoje „Glikemijos indekso dieta“. Ir net jei Jums dabar nereikia...
Plačiau7 linksmi faktai apie dujų kaupimąsi žarnyne
Beveik neįtikėtinai pavadintame naujame straipsnyje, išspausdintame Naujosios Zelandijos medicininiame žurnale – „Dujų kaupimasis žarnyne skrendant lėktuvu: tiesiog jas išleiskite“ – mokslininkai atskleidė šiek tiek stebinančių faktų apie iš žarnyno pašalinamas dujas, ypač lėktuvuose. Pavyzdžiui, ar žinojote,...
Plačiau