Kai skanus sumuštinis tampa virškinimo sutrikimų priežastimi
Vasarą vis mažiau lieka laiko, kurį norėtume praleisti virtuvėje, prie puodų. Todėl labai dažnai alkiui numalšinti griebiame tai, kas po ranka – sumuštinį ar kokį kitą patiekalą, kuris nereikalauja ilgo paruošimo, tačiau tokie greiti užkandžiai, patiekalai greitai mums praneša apie save – organizmas į tokį suvalgytą...
PlačiauKaip teisingai suderinti produktus?
Sūris mėsai ne kompanionas, makaronai netinka prie karbonado, prie žuvies nereikia tiekti bulvių. Melionas išvis vienišius. Susigaudyti maisto derinimo subtilybėse ir nesusigundyti ištuštinti pilnos lėkštės- užduotis nepaprasta. Tuo labiau, jei nuo vaikystės pripratę valgyti viską iš eilės. Tačiau derinti maistą būtina, nenorint organizmo paversti pūvančių produktų sąvartynu. Maistas- tai sveikatos, o ne nutukimo ir virškinimo sutrikimų priežastis.
PlačiauAr sveika valgį užgerti skysčiais?
Daugelis žmonių nuolat maistą užgeria vandeniu, gazuotais gėrimais, arbata, kava, sultimis ar kaloringais pieno kokteiliais. Ir tik nedaugelis susimąsto apie pasekmes. Kas atsitinka, kai skystis patenka kartu su maistu į organizmą, kaip tai veikia virškinimo sistemą ir kaip įtakoja mūsų savijautą? Kodėl nesveika maistą...
PlačiauKaip išvengti nitratų ankstyvose daržovėse?
Pagrindinis sveikos mitybos principas – nepakenkti sau. Juk kiekvienas maisto produktas gali būti ir vaistas, ir nuodas. Ypač atsargiai reikia valgyti pavasarinio derliaus daržoves, nes juose gausu nitratų. Visi žinome, kad nitratai- tai kenksminga. Bet kas šis „baubas“?
PlačiauKaip nuolat negalvoti apie maistą ?
Ar susimąstėte, kiek kartų per dieną jums į galvą šauna mintis: „kaip gerai būtų ką nors užkrimsti “? Tris, penkis ar daug daugiau? Tai natūralus savisaugos instinktas, nes jei pamirštumėte valgyti, greitai išsektumėte. Tačiau pasitaiko atvejų, kai šis savisaugos instinktas sušlubuoja ir mintys apie maitinimąsi...
PlačiauDerinkite maistą ir žarnynas Jums padėkos
Šių dienų pasaulyje vis dažniau ir dažniau kalbame apie sveiką maistą, teisingą ir subalansuotą mitybą, tačiau žmonių, kurie kenčia nuo virškinimo sutrikimų nemažėja. Kodėl? Gal dėl to, jog paprasčiausiai nemokame derinti maisto ir kartais nejaučiame saiko jausmo...
PlačiauKą mes valgome?
Ar kada nors susimąstėte, kokį maistą mums siūlo? Kai parduotuvėje nusiperkame pieno, kurio galiojimo laikas pusė metų, arba kai turguje įsigyjame žvilgančių obuolių, kurių negraužia kirmėlės, turėtų kilti klausimas, kas gi čia ne taip?
PlačiauPastangos kovoti su nepakankama mityba pateko į Gineso rekordų knygą
Siekiant didinti žinojimą apie nepakankamos vaikų mitybos keliamas problemas, visame pasaulyje buvo renkami delnų antspaudai, iš kurių sukurtas milžiniškas medžio formos koliažas. Vakar gautas oficialus patvirtinimas, kad ši amerikiečių kompanijos „Amway“ remiama socialinė iniciatyva pateko į Gineso rekordų knygą.
PlačiauKaip veikia organizmą įvairių rūšių geriamasis vanduo?
Atkeliavę į prekybos vietą išvystame lentynas, nukrautas įvairių tipų geriamaisiais vandenimis. Žvalgomės į butelių spalvas, skirtingų gamintojų pavadinimus ir rūšis. Tačiau ar mokame rinktis? Ar žinome, koks vanduo yra tinkamiausias būtent mūsų organizmui?
PlačiauMaistas, gerinantis nuotaiką ir sveikatą
Ar pastebėjote, kad nedidelis desertas po pietų daro stebuklus? Tiesioginis vadovas nebeatrodo toks reiklus ir pretenzingas, klientai tampa malonesni, mes pasijuntame laimingesni, o gyvenimas tampa gerokai saldesnis visomis prasmėmis. Visa tai lemia tam tikros medžiagos, kurios išsiskiria smegenyse, valgant vienokį ar kitokį maistą. Taigi, ką valgyti, kad būtume sveiki, o mūsų nuotaika – visuomet pakili?
PlačiauVirtuvės šefės patarimai padės išlaikyti mėsą ilgiau šviežią
Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, vienam žmogui Lietuvoje tenka 78,2 kg mėsos per metus – šis skaičius aukštesnis už valstybes-kaimynes ir už bendrą pasaulio vidurkį, kuris siekia 41,9 kg per metus. Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijai priklausanti žinoma virtuvės šefė Honorata Lyndo sako, kad nors mėsos lietuviai suvartoja daug, kai kurie vis dar neteisingai ją laiko ir apdoroja.
PlačiauMaištas ekologiškų produktų rinkoje
Ekologiškas gyvenimo būdas – skatintina vertybė. Tačiau kartais įsigytas ekologiškas ploviklis visiškai neplauna. Todėl specialistai pataria skirti tuos gamintojus, kuriems ekologiškumo šūkiai tėra būdas daugiau parduoti, ir tuos, kurie patys tiki šiomis idėjomis. Jiems dažniausiai nerūpi nei blizgios etiketės, nei spalvingos reklamos – tik efektyvumas ir nauda aplinkai bei vartotojams.
PlačiauDietologės patarimai. Kiek valgyti kiaušinių ir kaip nepersivalgyti per Velykas
Neatsiejamas Šv. Velykų stalo atributas – kiaušiniai. Kuo pasižymi šis maisto produktas? Kiaušinis – savo mitybine verte yra puikus maisto produktas. Jame gausu baltymų, todėl jis suteikia ilgalaikį sotumo jausmą, taip pat yra nekaloringas, jei yra virtas ir jo nevalgome su majonezu.
PlačiauEkologiškų produktų pirkėjų jau netrūksta ne tik sostinėje
Per krizę kritęs ekologiškų produktų vartojimas vėl atsigauna. Svarbiausia, kad tokius produktus vis noriau renkasi ne tik sostinės gyventojai. Tai pastebi tokiais produktais prekiaujantys verslininkai, kurie neabejoja, kad mūsų šalies ekologiškų produktų rinkoje dar apstu neišnaudotų galimybių.
PlačiauVitaminai – nepakeičiama mitybos dalis
Vitaminai – biologiškai aktyvių organinių junginių grupė. Jie yra nepakeičiama mitybos dalis. Į organizmą vitaminai daugiausiai patenka su maistu. Kai kurie vitaminai yra sintetinami žarnyne dėl specialių mikroorganizmų. Vitaminai dalyvauja medžiagų apykaitos reguliavimo procesuose ir daro įtaką maisto medžiagų pasisavinimui.
PlačiauKodėl kino žvaigždės Berlyne geria ne šampaną, o sultis?
Nors lietuviai įpratę sultimis dažniausiai užsigerti valgomą maistą ar atsigaivinti karštą vasaros dieną, iš tiesų jų paskirtis visai kitokia. Sultys yra ir maistas, galintis pakeisti įvairius nesveikus užkandžius, ir vaistas, kai kuriose šalyse pardavinėjamas vaistinėse.
PlačiauKą valgyti, kad būtume sveiki: svarbiausių maistinių medžiagų gidas
Valgydami įvairų maistą mes ne tik pasisotiname, bet ir gauname daugybę mūsų organizmams būtinų medžiagų. Specialistai dalijasi patarimais, kurie padės išsirinkti skanų ir subalansuotą maistą kiekvienai dienai bei palaikyti gerą savijautą. Tai ypač aktualu dabar, kai po žiemos organizmo imuninė sistema būna susilpnėjusi.
PlačiauSubalansuota mityba – didžiausias depresijos priešas
Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) skelbia, kad iki 2020 m. labiausiai paplitusia ir daugiausia mirčių lemiančia liga taps depresija. Prognozė ypač aktuali lietuviams – mūsų šalis, pagal suvartojamą antidepresantų kiekį, jau dabar yra antroji Europos Sąjungoje, o nuo 2000 m. iki dabar susirgimų skaičius išaugo dvigubai. Esant lengvai depresijos formai ar pastebėjus jos požymius, medikai rekomenduoja pirmiausia keisti gyvenimo būdą, jo ritmą, pradėti sveikai maitintis – į mitybos racioną įtraukti laimės hormono išsiskyrimą skatinančius maisto produktus: paukštieną, žuvį ar liesą jautieną.
PlačiauĮrodyta: kalnuose gamintas maistas skanesnis
Atostogos kalnų viršūnėse slidinėtojus lepina ne tik kvapą gniaužiančiais vaizdais, maloniu nuovargiu po aktyvaus sporto, bet ir ypač skaniu maistu. Tačiau ar susimąstėte, kad kalnuose maistas toks skanus ne tik dėl padidėjusio apetito po aktyvios dienos gryname ore, bet ir gaminimo sąlygų. Pasaulinės kompanijos „Nestlé“ mokslininkai įrodė, kad aukštai kalnuose pagaminto maisto skonio kokybė gerokai skiriasi.
PlačiauMorkos – geriausias dainininkų maistas prieš koncertus
Koncertai ir kelionės po Lietuvą bei užsienio šalis kartu su dar moksleiviais, bet jau a cappella meistrais „Jazz Island“ – maloni ir intensyvi Artūro Noviko džiazo mokyklos vadovės Jurgos Novikienės kasdienybė. Moksleiviai privalo teisingai maitintis, bet ką daryti, jei kartais gastrolės sujaukia dienos režimą? Mokyklos „mamai“ į pagalbą ateina švieži vaisiai ir daržovės.
Plačiau