Uogos, kurių peršalimo sezonu prireiks kiekvienam
Bruknės – vertingų medžiagų šaltinis Jos turi cukraus, organinių rūgščių, vitamino C, provitamino A, geležies, kalio, ląstelienos, pektino, rauginių ir kitokių medžiagų. Bruknių uogos atsparios puvimui, jos gerai laikosi žalios ir virtos.
PlačiauŠiemet lietuviai valgo rekordiškai daug daržovių, vaisių ir uogų
Prekybos tinklo „Maxima“ duomenimis, šiais metais Lietuvos gyventojai suvalgo daugiausiai daržovių, vaisių bei uogų per pastaruosius kelerius metus. Lyginant praėjusių metų sausio–rugpjūčio mėnesių vaisių ir daržovių pardavimus su tuo pačiu laikotarpiu šiemet, pastebima, kad šviežių daržovių pardavimai augo 8 proc., o vaisių ir uogų – net 11 proc.
PlačiauOlga Dzindzeleta: žaliavalgystė – mada? Taip, tačiau sveika!
Lietuvoje, kurios nacionalinė virtuvė pasižymi riebiais bulvių ir mėsos patiekalais, vis dažniau išgirstame apie žaliavalgystę – mitybos būdą, kuomet valgomas tik termiškai neapdorotas maistas. Žinią apie žaliąjį maistą viena pirmųjų ėmė skleisti Olga Dzindzeleta. Prieš ketverius metus įkūrusi pirmąjį žaliavalgių restoraną mūsų šayje „Raw Raw“, šiomis dienomis ji sukasi „Samsung“ projekto #Fresh sode ant stogo, kur vilniečiams ir miesto svečiams siūlo pasimatuoti sveiką gyvenseną.
PlačiauGrybaukime su malonumu, valgykime su protu
Grybavimas – tarsi visuotinis tautiečių pomėgis ar nacionalinis rudens sportas. O kadangi rugsėjis paprastai būna grybingiausias mėnuo, taigi jis yra ir pavojingiausias galimo apsinuodijimo grybais laikas.
PlačiauTeisingai vartojamos daigintos sėklos – puikus naudingųjų medžiagų šaltinis
Mitybos racioną galima papildyti įvairiomis daigintomis sėklomis. Salotoms, sumuštiniams, mėsos patiekalams jos suteikia puikaus skonio ir praturtina vitaminais, mikroelementais bei kitomis organizmui būtinomis medžiagomis. Mat daigintose sėklose gausu vitamino E, C ir kitų antioksidantų, B grupės vitaminų, omega-3 riebalų rūgščių.
PlačiauSoja: ir ji gali būti pavojinga
Lietuvoje vis dažniau aptinkame įvairių maisto produktų iš sojos: sojos pieno, mėsos, jogurto, grietinėlės. Tai tik dalis visų maisto produktų, kurie iš jos gaminami - egzistuoja ir platesnis sojos produktų spektras. Soja yra itin išgirta: mažai riebalų, sudėtyje nėra cholesterolio, padeda išvengti širdies ligų, vėžio, palengvina menopauzę moterims. Tačiau ar visos šios panegirikos sojai yra tikriausia tiesa?
PlačiauKivi nauda organizmui
Kiviai - vienas iš skaniausių vaisių, ne bereikalo kivių nauda sveikatai itin vertinama. Šviežiuose kiviuose yra labai daug kalio, kuris būtinas gerai širdies veiklai.
PlačiauTrešnių nauda organizmui
Trešnių nauda atsiskleidžia, norint išvengti vėžio ir širdies ligų, taip pat sulėtinti senėjimo procesą. Trešnės gali būti valgomos žalios, virtos, koncervuotos
PlačiauVynuogių nauda sveikatai
Naujausi tyrimai atskleidė naujų faktų apie vynuogių naudą sveikatai. Kelis šimtmečius vynuogės buvo susijusios su sveikata ir tinkama mityba, vynuogių nauda organizmui neabejotina...
PlačiauSvarainių nauda sveikatai
Svarainis tinka blogam burnos kvapui naikinti, gerklės skausmui, burnos opoms, nudegimams ir odos drėkinimui, dėmių naikinimui. Svarainių nauda išties didžiulė.
PlačiauPersimonų nauda organizmui
Persimonai, kad ir kaip keistai skambėtų, visgi yra didelės, apvalios, sultingos, ploną žievelę turinčios uogos. Šių uogų - persimonų nauda itin jaučiama mūsų sveikatai dėl antioksidantų gausos.
PlačiauGranatų nauda organizmui
Granatas iš mažyčių ryškiai raudonų sėklų yra tinkamas pasirinkimas, suteikiantis energijos. Daugybės tyrimų dėka, buvo įrodyta granatų nauda organizmui - šie vaisiai gerina mūsų sveikatą, o stiklinė šviežių granatų sulčių – daro stebuklus.
PlačiauKą išmesti iš šaldytuvo
Arba maistas, iš kurio daugiau žalos nei naudos. Majonezas. Pagrindinės šio produkto sudedamosios dalys – aliejus ir kiaušinių tryniai. Dėl to majonezas priskiriamas itin kaloringiems produktams. Be to, kiaušinių tryniuose yra cholesterolio, o cholesterolis ilgainiui sukelia aterosklerozę… Trumpai tariant, jei negalite visiškai išgyvendinti majonezo iš savo šaldytuvo, pasistenkite bent valgyti jį kiek galima rečiau ir pakeisti mažiau kaloringomis rūšimis ar išvis kitokiais padažais.
PlačiauKiaušinių nauda žmogaus organizmui
Netik sportininkai, bet ir norintys mažinti svorį, bei suteikti organizmui reikalingų medžiagų į savo dienos racioną įtraukia kiaušinius. Kiaušinių nauda žmogaus organizmui jaučiama dėl juose esančių maistingų medžiagų, pagrindinių vitaminų, mineralų, antioksidantų, saugančių nuo labai rimtų ligų, todėl visiškai atsisakyti šio produkto nevertėtų.
PlačiauAr nuo persivalgymo gali išgelbėti virškinimą skatinanti tabletė?
Gydytoja dietologė Lina Viniarskaitė teigia esanti šokiruota vaistininkų paskelbta statistika, kad šventiniu periodu preparatų nuo sutrikusio virškinimo pardavimai šoktelėjo trečdaliu. Pasak gydytojos, yra susiformavusi ydinga nuomonė, kad galima be saiko valgyti ir vartoti alkoholį, o pošventinio persivalgymo pasekmes esą bus galima lengvai įveikti išgėrus kone stebuklingą tabletę.
Plačiau5 maisto produktai, turintys stebinantį poveikį sveikatai
Dauguma mitybos specialistų drąsiai teigia, kad mityba – vienas įdomiausių mokslų! Mes nuolat mokomės apie tai, kiek įvairiuose maisto produktuose yra maistinių medžiagų, kurios užkerta kelią ligoms, apsaugo nuo senėjimo ir gerina sveikatą. Galima valandų valandas per dieną praleisti peržiūrinėjant naujus mokslinius tyrimus, tačiau išvada viena: tam tikro maisto poveikis sveikatai yra neįkainojamas. Šiame straipsnyje aprašyti penki maisto produktai, kurie, pasak naujausių tyrimų, yra itin naudingi mūsų sveikatai.
PlačiauSveika ar kenksminga? Su kokiais maisto produktais nereikėtų persistengti
Mums visiems nuo mažens buvo kalama, kad turėtume vengti nesveikų maisto produktų, pavyzdžiui, cukraus ir natrio. Bet taip pat yra keletas sveikų maisto produktų, galinčių padaryti daugiau žalos, nei naudos. Kitaip tariant, net jei maistingosios medžiagos yra gyvybiškai svarbios, tai tikrai nereiškia, kad daugiau yra geriau.
PlačiauAnyžių arbata
Anyžių arbata taip pat gali padėti sustiprinti kaulus, tad jeigu jums skauda dantis, galite pamėginti išgerti puodelį anyžinės arbatos ir pasižiūrėti, ar skausmas nesumažės.
PlačiauMoliūgas imunitetui stiprinti
Lietuvoje auginama vertinga daržovė. Tai puikus dietinis ir gydomasis produktas, nes jame daug karotino, geležies, askorbino rūgšties, B,C,E,D,PP grupių vitaminų bei gana reto vitamino T, kuris pagreitina apytakos procesus.
PlačiauKodėl mes persivalgome?
Paprastai mes valgome ne tiek, kiek norime, o tiek, kiek priimta visuomenėje.
Plačiau