Dilgėlių arbata
Nuo seno žinoma apie dilgėlių arbatos gydomąsias savybes. Vaistinių savybių turi dilgėlių lapai, šaknys ir sėklos.
PlačiauNeverta susigundyti mažai žinomais grybais
Dėl palankių grybams augti sąlygų jau dabar miškuose gausu grybautojų. Valgomieji grybai – verti ngas ir skanus maisto produktas, pagal cheminę sudėtį ir baltymų kiekį artimas mėsai.
PlačiauŽaliavalgiams ligos nebaisios?
Termiškai neapdorotą maistą vartojantys žmonės sveikatos bėdų turi kur kas mažiau nei tradicinės virtuvės šalininkai.
PlačiauAnt grotelių irgi galima gaminti sveiką maistą
Joks dietologas nepavadins šašlyko sveiku maistu. Tačiau kokia gi iškyla ar savaitgalis sodyboje be kvapaus šio patiekalo dūmo? Sveikos mitybos šalininkai pateikia keletą patarimų, kad ant laužo kepami patiekalai būtų sveiki ir lengvai virškinami.
Plačiau5 geriausi maisto priedai
Maisto sudėtyje esantys priedai, žymimi E raide, gąsdina ne vieną. Tačiau reikėtų žinoti, kad E raidelė nebūtinai yra tik blogis.
PlačiauAlkoholis ir kalorijos
Dažnai žmonėms kyla klausimas: kiek kalorijų turi alkoholiniai gėrimai? Tai - geras ir teisingas klausimas, kadangi dažnas mėgsta pasilepinti pora taurių vyno ar alumi po sunkios darbo dienos. Tai įprotis, kurį turi dauguma žmonių.
PlačiauSaikingai vartokime cinamoną
Vaikai ir moterys negali gyventi be tortų, pyragaičių ir kitų gardumynų, į kurių sudėtį dažnai įeina cinamonas. Tačiau šio prieskonio perdozavimas gali grėsti rimtais sveikatos sutrikimais.
PlačiauAnt laužo keptos dešrelės – nitritų bombos
Atšilus orams, mėgstame iškylauti gamtoje, ant laužo kepti dešreles, šašlykus ir kitus mėsos produktus. Tačiau ar visada saugu valgyti ant atviros liepsnos keptą mėsą?
PlačiauKodėl dietos retai padeda? Dietos - pavojingi žaidimai su sveikata ir psichika
Dietų aukai svoris nekris net valgant labai mažai.
PlačiauValgome darbe
Ką valgyti darbe? Kaip rodo patirtis, dažnam tai tampa tikru galvosūkiu. O juk iš alkio urzgiantis pilvas – tikrai ne pats geriausias pagalbininkas dirbant – jis valdo mūsų nuotaiką, emocijas ir trukdo susikaupti.
PlačiauAr valgyti žuvį?
Į šį klausimą skirtingai atsakys trijų skirtingų sričių specialistai. Gydytojai sako, kad žuvį reikia valgyti. Mokslininkai suabejos aplinkos saugumu ir pateiks modelį, kaip neįrantys toksinai keliauja per mitybos grandis. Gamtosaugininkai sakys, kad žvejyba kelia daug rūpesčių. Nuošaly, o gal vidury šio didelio rato stovi žmogus - pirkėjas, kuris penktadienį vis dar mėgsta valgyti žuvį. Suvokdami šią atsakomybę, tenkančią eiliniams valgytojui, keliame klausimą - kokią žuvį galime rinktis ir kokią įtaką gamtai daro žmogaus noras valgyti žuvį?
PlačiauAr galima gyventi be druskos?
Druskos, kaip ir kai kurių kitų žmogui būtinų elementų, žmogaus organizmas negali nei pasigaminti, nei kaupti. Visi šie elementai turi būti gaunami su maistu. Žmogaus organizme yra apie 100 gramų natrio. Kasdien dalis natrio yra pašalinama su šlapimu, todėl jo atsargos turi būt nuolat papildomos.
PlačiauKuo numarinti kirminą darbe
Dietologai seniai įrodė, kad vienu iš svarbiausių nutukimo veiksnių yra neteisinga mityba, o dažniausia - netinkamas užkandžiavimas tarp pagrindinių valgymų.
PlačiauGenetiškai modifikuotas maistas?
Genetinė modifikacija – nauja biotechnologijos sritis, kai taikant genų inžinerijos metodą organizmai, augalai įgyja tokių savybių, kurių jie neturi, kai gamtoje dauginasi natūraliu būdu. Pvz., augalai tampa atsparūs jų kenkėjams ir cheminėms medžiagoms, kurios naikina piktžoles. Kitaip tariant, įdėjus mažiau sąnaudų, išauginamas didesnis derlius.
PlačiauSaikingai vartojami lašiniai - naudinga
Nemažai žmonių mano, kad lašiniai kenkia sveikatai. Esą jų mėgėjai rizikuoja susirgti ateroskleroze – lėtine liga, kai arterijose susidaro aterosklerozinių plokštelių. Be to, lašiniai neva didina cholesterolio kiekį kraujyje, nuo jų tunkama.
PlačiauProtinę veiklą skatina tinkama mityba
Tyrimais nustatyta, kad visaverčiai pusryčiai maždaug 30 procentų padidina darbingumą. Taigi jeigu laukia nelengva darbo diena, nepamirškite organizmą aprūpinti energijos atsargomis. Tam tinkamiausios – košės.
PlačiauMitybos specialistas: šiuolaikinis maistas tampa „tuščias“ ir silpnina imunitetą
Mitybos specialistai, stebėdami gyventojų mitybos tendencijas, žmonijai žada liūdną ateitį. Naujosios technologijos, leidžiančios pagaminti ilgai negendantį maistą, dirbtinai jį pasendina. Toks maistas tik „užmuša“ alkio jausmą, bet nesuteikia reikalingų medžiagų. Su šiuolaikine mityba siejamas didžiulis visuomenės sergamumas širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis, diabetu, vėžiu bei tiesiog silpnėjantis imunitetas, dėl kurio žmonės dažniau serga infekcinėmis ligomis.
PlačiauPavasaris – vitaminų badmetis
Atėjus pavasariui, organizmas šaukte šaukia, jog vitaminų atsargos per žiemą išseko ir jas reikia papildyti. Tai parodo sausėjanti oda, lūžinėjantys plaukų galiukai, susilpnėjusi imuninė sistema, bei kiti požymiai, dėl kurių galime jausti diskomfortą.
Plačiau