+2
-0
+2

Redakciją pasiekiančiuose laiškuose skaitytojai dažnai teiraujasi apie vyro organo prostatos ligas, jų profilaktiką ir gydymo galimybes. Šiame straipsnyje pasistengsime atsakyti į dažniausiai kylančius klausimus apie šį vyro organą.

Kas yra prostata ir kokias funkcijas ji atlieka vyro organizme?
Prostata, kitaip dar vadinama priešine liauka, yra vyriškoji priedinė lytinė liauka. Tai nedidelis maždaug 20 gramų svorio graikinio riešuto dydžio darinys. Vyro kūne prostata išsidėsčiusi prie pat šlapimo pūslės ir gaubia šlapimkanalį (šlaplę).  Platesniuoju galu ši liauka remiasi į šlapimo pūslę, jos viršūnė nukrypusi žemyn, užpakalinis paviršius siekia tiesiąją žarną.
Svarbiausia prostatos funkcija yra gaminti specialų sekretą, kuris sudaro apie 90 procentų spermos, išsiliejančios orgazmo metu. Manoma, jog prostatos sekretas padeda spermatozoidams judėti bei saugo, kad  moteriškieji fermentai jų nesunaikintų  (su šiais fermentais spermatozoidams tenka susidurti judant makštimi ir gimda).

Kokios prostatos ligos dažniausiai vargina vyrus?
Sąlyginai visas prostatos ligas galima padalyti į kelias grupes:
*piktybinės prostatos ligos – prostatos vėžys;
*prostatos ligos, būdingesnės jauno amžiaus vyrams – prostatitas (prostatos uždegimas);
*brandaus amžiaus vyrų prostatos ligos – gerybinis prostatos audinių išvešėjimas (prostatos hiperplazija arba adenoma).


Kurios prostatos ligų dažniausiai vargina vyrus?
Į šį klausimą lengviausia atsakyti pasitelkus medicininės statistikos duomenis. Apskaičiuota, jog Vakarų Europoje prostatos vėžys sudaro net 11 proc. visų piktybinių vyrų ligų. Dažniau šia liga diagnozuojama vyresniems negu 50 metų vyrams. Tuo tarpu mūsų krašte priešinės liaukos vėžys tarp vyrų onkologinių ligų yra antroje vietoje.Todėl vyrams nuo 50 metų būtina kartą per metus išsitirti prostatos specifinio antigeno kiekį kraujyje. Šis tyrimas leidžia anksti įtarti prostatos piktybinės ligos pradžią ir laiku pradėti gydymą.
Lėtiniu arba ūminiu prostatitu perserga trečdalis visų vyrų. Ši liga dažniausiai vargina jaunesnio amžiaus vyrus, tačiau nuo jos neapsaugoti ir brandaus amžiaus vyrai.
Dažniausiai išsivystanti prostatos liga – prostatos audinių išvešėjimas. Ši liga nustatoma daugiau
nei pusei brandaus amžiaus vyrų. Jei tarp keturiasdešimtmečių vyrų prostatos audinių išvešėjimas nustatomas tik 1 iš 10-ies, tai sulaukus šešiasdešimties metų – beveik pusei stipriosios lyties atstovų ir net 9 iš 10 aštuoniasdešimties metų sulaukusių vyrų.

Ar prostatos išvešėjimas – kaina, kurią reikia mokėti už buvimą vyru?
Tam tikra prasme taip. Nes ligos vystymąsi skatina būtent vyriškųjų hormonų veikla. Tiksliau -jų pusiausvyros persitvarkymas sulaukus brandaus amžiaus. Peržengus 40 metų slenkstį (kartais ir jaunesniame amžiuje) palaipsniui ima persitvarkyti vyriškųjų hormonų pusiausvyra (organizme ima mažėti testosterono ir daugėti dihidrotestosterono). Būtent šis hormonų pusiausvyros pakitimas ir skatina jungiamojo prostatos audinio vešėjimą. Ilgainiui besiplečianti prostata ima spausti šlapimo kanalą tarp šlapimo pūslės ir varpos, sukeldama tokius  šiai ligai būdingus požymius:
– Vargina stiprus poreikis šlapintis ir pasunkėjęs šlapimo skyrimasis.
– Nepakankamo šlapimo pūslės ištuštinimo pojūtis (nusišlapinus atrodo, kad šlapimo pūslė tebėra pilna.
– Naktį pažadinantis poreikis šlapintis.
Šlapimo nelaikymas (nevalingas negausus šlapinimasis).
Šlapimo susilaikymas, dėl kurio išsišauna priekinė pilvo sienelės dalis.
– Vyro lytinių funkcijų sutrikimai.

Ar prostatos ligos neišvengiamos?
Prostatos ligų galima išvengti tinkamai rūpinantis savo sveikata. Deja, kol liga neprispiria, vyrai per daug atsainiai žiūri į savo sveikatą.  Tuo tarpu racionali mityba, sveika gyvensena, tvarkingas lytinis gyvenimas, profilaktinis sveikatos tikrinimasis daugeliui vyrų padėtų išvengti prostatos ligų, ypač prostatito ir prostatos audinių išvešėjimo. Siekiant išvengti prostatos audinių išvešėjimo, patartina ją saugoti nuo nesveiko spaudimo, t.y reguliariai šlapintis, vengti ilgo sėdėjimo, reguliariai mylėtis.

Ar prostatos audinių išvešėjimas gali sutrikdyti lytinę funkciją?
Taip, viena iš prostatos išvešėjimo pasekmių – lytinės funkcijos sutrikimas. Vyrai tai išgyvena labai skausmingai; kartais pablogėja net sutuoktinių tarpusavio santykiai. Kaip ir kiti prostatos išvešėjimo simptomai, lytinės funkcijos sutrikimas vystosi pamažu, beveik nepastebimai. Dažnas vyras galvoja, kad tai “dėl senatvės”, kad taip ir turi būti, tačiau dažnai tikroji priežastis  gali būti padidėjusi prostata.

Ar tikrai “Prostamol Uno” – “stebuklingas” vaistas?
Ne, stebuklingų vaistų nėra. Prostamol uno yra tikrai efektyvus, kai liga dar neužleista. Jei prostatos išvešėjimo simptomai labai stiprūs, gali reikėti receptinių vaistų ar operacijos. Svarbu žinoti, kad prostatos išvešėjimas lydės vyrą visą likusį jo gyvenimą, todėl reikalingas ilgalaikis, netgi nuolatinis prostatos išvešėjimo gydymas.

Kokiame amžiuje patartina pradėti vartoti “Prostamol Uno”? Kaip ir kiek ilgai gerti šį preparatą?
Kiekvienas brandaus amžiaus vyras turėtų žinoti – “sviestu košės nepagadinsi…”. Kuo ankstesnėje ligos stadijoje pradedamas vartoti Prostamol uno, tuo geresnių rezultatų galima tikėtis. Labai svarbu vaistus vartoti kuo ilgiau, nuolat,  nes nustojus vartoti Prostamol Uno dihidroergotetosterono sintezė vėl atsinaujina ir  prostatos audinių vešėjimas tęsiasi. Ilgalaikis gydymas yra labai patogus, nes Prostamol Uno reikia gerti tik po 1 kapsulę per dieną.

Po kiek laiko galima tikėtis savijautos pagerėjimo vartojant “Prostamol Uno”?
Kadangi prostatos audinių išvešėjimas – ilgalaikis procesas, tai ir jo gydymas reikalauja laiko. Vartojant Prostamol Uno jo poveikis pajuntamas maždaug po 3-4 savaičių: pamažu normalizuojasi šlapinimasis, sustiprėja šlapimo srovė, rečiau “varo” šlapintis, liaujasi skausmas ir deginimas šlapinimosi metu. Vartojant šį preparatą, vis rečiau reikia keltis šlapintis naktį. Pagerėja dėl padidėjusios prostatos sutrikusi vyro lytinė funkcija.
Jei nėra galimybių nuolat vartoti Prostamol Uno jį rekomenduotina vartoti ne mažiau kaip 3 mėnesius (dar geriau – 6-12 mėn.), po to kursą reikia kartoti.