Alternatyviosios medicinos galimybės gydant ryklės skausmą

 Įvadas

Ryklės skausmas (jį dažnai neteisingai vadina­me gerklės skausmu) yra vienas dažniausių nusis­kundimų, dėl kurio pacientai kreipiasi pagalbos į gydymo įstaigas. Šis simptomas gali būti susijęs su viršutinių kvėpavimo takų (nosies, ryklės, gerklės ir pan.), ausų, infekcinėmis ir kitomis ligomis. Esant labai išreikštam skausmui, dažnai ieškoma medi­kų pagalbos. Ryklės skausmas – viena labiausiai paplitusių ligų, kurias pacientai gydosi namie sa­varankiškai: vartoja analgetikus, ryklės skalavimo skysčius ar alternatyviosios medicinos priemones. Manoma, kad 4–6 kartus daugiau pacientų dėl šių simptomų pas gydytojus nesilanko ir gydosi patys. Vis dėlto reikėtų atkreipti dėmesį į nuolat pasikar­tojančias viršutinių kvėpavimo takų infekcijas, ku­rių išraiška gali būti ryklės skausmas, ir kurios ilgai­niui gali pereiti į lėtinį tonzilitą, todėl būtina laiku ir tinkamai gydyti. Esant virusinei infekcijai, tiks­linga vartoti simptomines priemones, padedančias pagerinti bendrą savijautą.

Ryklės skausmą, tonzilitą gali sukelti įvairios priežastys. Vienos dažniausių – virusinės (rinovi­rusai, Corona virusai, adenovirusai, paragripo, gri­po, respiracinis sincitinis virusas, koksakio virusas) ar bakterinės infekcijos (įvairūs streptokokai, Co­rynebacterium diphtheriae, Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia pneumoniae ir Mycoplasma pneumoniae ) (1–6). Įtakos turi ir gleivinės dirgikliai: cigarečių dūmai, oro užterštumas, gastroezofaginis refliuksas, kt. Grybelinės infekcijos taip pat gali sukelti ryklės skausmą, bet tai dažniau susiję su anksčiau varto­tais antibiotikais ar imunosupresinėmis būklėmis.

Skausmo priežastis – uždegimas. Deginimas ar skausmas suintensyvėja ryjant seiles dėl audinių są­lyčio ir trinties.

Pacientą, kuris skundžiasi dažnai pasikartojan­čiu ryklės skausmu, reikia siųsti konsultuotis su oto­rinolaringologu. Rekomenduojama atidžiai stebėti pacientus, kuriems karščiavimo epizodai kartojasi 7 kartus per metus arba dažniau kaip 5 kartus per pastaruosius 2 metus kasmet, arba bent 3 kartus kas­met per pastaruosius 3 metus, ir spręsti, ar nereikėtų specialisto konsultacijos dėl tonzilektomijos. Prieš apsisprendžiant atlikti operaciją, rekomenduojamas 12 mėnesių stebėjimo laikotarpis, iki tol gydymui skiriant simptominių skausmo malšinimo priemo­nių, o esant reikalui – antibiotikų (2).

Tonzilitas – viena dažniausių ryklės skausmo priežasčių

Ūminis tonzilitas – gomurio tonzilių uždegi­mas, kitaip plačiai žinomas kaip angina. Šia liga ser­ga įvairaus amžiaus žmonės, ypač dažnai – vaikai.

Daug įvairių vietinių mediatorių, iš kurių svar­biausi yra bradikininas ir prostaglandinai, gamina­mi uždegimo apimtuose audiniuose. Jie inicijuoja tam tikrų medžiagų susidarymą, kurios veikia kaip skausmo trigeriai. Skausmo pojūtis suintensyvėja ir dėl uždegimo nulemto temperatūros padidėjimo, o sumažėja šaldant uždegimo apimtą audinį (10–12). Šių medžiagų sintezę veiksmingai slopina analge­tikai paracetamolis, ibuprofenas ir panašiai, jie taip pat sumažina ryklės skausmą (13).

Dažniausiai pacientai skundžiasi ryklės skaus­mu ar sudirginimu, sustiprėjančiais ryjant ar kalbant, pasunkėjusiu rijimu, balso pakimimu. Apžiūrint gali būti matomos paburkusios, paraudusios tonzilės, balkšvas apnašas ant tonzilių ar pūlinukai tonzilių kriptose, gali padidėti kaklo limfmazgiai. Neretai pacientas karščiuoja su šaltkrėčiu ir turi kitų perša­limui būdingų simptomų (6).

Kitos dažnos skausmo priežastys – faringitas ir laringitas

Faringitas – tai ryklės gleivinės uždegimas. Daž­niausios ūminio faringito priežastys yra virusinės ir bakterinės, rečiau – grybelinės infekcijos, alerginiai ar trauminiai dirgikliai. Virusai sukelia 90 proc. visų faringitų ir 60–75 proc. faringitų vaikams.

Laringitas – tai gerklų gleivinės uždegimas. Jis dažniausiai susijęs su viršutinių kvėpavimo takų vi­rusine infekcija. Tačiau uždegimą gali sukelti ir kiti veiksniai: intensyvus kalbėjimas, ilgas dainavimas, rūkymas, kiti įkvėpti dirgikliai, imunosupresinės bū­klės. Dažniausiai sergama rudenį ir pavasarį. Larin­gitu dažniau linkę sirgti kūdikiai ir vaikai. dažniau linkę sirgti kūdikiai ir vaikai.

Medikamentinis ryklės skausmo gydymas

Esant ryklės skausmui, svarbu įvertinti galimą jo priežastį (virusinės ar bakterinės, ar kitos kilmės uždegimas), nes nuo to priklauso etiologinio gydy­mo pasirinkimas. Virusinės etiologijos atveju taiko­mos tik simptominės gydymo priemonės (analgeti­kai ir antipiretikai, skysčiai, pastilės nuo skausmo, vietinės priemonės į ryklę, pan.). Esant bakteriniam tonzilitui, veiksmingi ir efektyvūs antibiotikai, kurie reikšmingai sumažina nepūlingų ir pūlingų kompli­kacijų riziką (1, 2, 14, 15). Sergant bakteriniu farin­gitu, skiriami antibiotikai (14, 16).

Laringitui gydyti gali būti naudojamos garų in­haliacijos (eukaliptų ar kiti aliejai, jūros druskos tir­palai). Reikėtų vengti garsiai kalbėti, tačiau nega­lima ir šnabždėti, nereikėtų rūkyti, dirbti dulkėtose patalpose. Sunkesniais ligos atvejais turi būti skiria­ma antibiotikų ir purškiamųjų hidrokortizono tirpa­lų, kurie sumažintų uždegimą (15, 16).

Alternatyviosios medicinos galimybės gydant ryklės skausmą

Žolelės ir įvairūs maisto papildai, tokie kaip vitaminai ar mineralai, yra itin plačiai vartojami kvėpavimo takų funkcijai pagerinti. Dažniausiai vartojamos žolelės: ežiuolės, dviskiaučiai gin­kmedžiai, ženšenis. Ežiuolės, vartojamos 2 mė­nesius, mažina dažniausius peršalimo simptomus. Manoma, kad tai vyksta dėl stimuliuojamojo žo­lelių poveikio imuninei sistemai. Panašiai veikia ir ženšenio preparatai. Vartojami reguliariai, jie gali sumažinti viršutinių kvėpavimo takų užde­gimo simptomų stiprumą ir trukmę, pavyzdžiui, gripo sezonu.

Vokietijoje atliktas tyrimas, kuriame vertintas fitolakų (Phytolacca), vaistinių brantmedžių (Gua­jacum) ir paprikų (Capsicum) veiksmingumas gy­dant ūminiu tonzilitu sergančius pacientus. Tai buvo apžvalginė studija, kurioje nustatyta, kad šių auga­linių preparatų vartojimas sumažino tonzilito simp­tomų stiprumą.

Kitame tyrime vertintas pelargonijų šaknų (Pe­largonium sidoides) veiksmingumas gydant beta hemolizinio streptokoko sukeltą tonzilitą vaikams. Pastebėta, kad augalinio preparato vartojimas suma­žino simptomų išreikštumą ir 2 dienomis sutrumpi­no ligos trukmę, palyginti su placebo grupe. Tikslus veikimo mechanizmas nėra žinomas. Manoma, kad šis augalinis preparatas veikia tiek gramteigiamas, tiek ir gramneigiamas bakterijas. Atlikus kitą tyri­mą, pastebėta, kad jis sumažina simptomus sergan­tiesiems bronchitu ar peršalimu.

Svarbu žinoti, kad augalinių preparatų savybės gali skirtis, todėl itin sunku jų poveikį standartizuo­ti ir pritaikyti kaip medicininę priemonę (16–18).

2010 metais paskelbta Cohrane apžvalga, ku­rioje vertintas kinų medicininių žolelių poveikis gydant gerklės skausmą. Kinijoje itin paplitęs ger­klės skausmo gydymas vaistažolėmis. Keliuose ty­rimuose pastebėta, kad žolelės pagerina savijautą besiskundžiantiems gerklės skausmu, nė viename tyrime nebuvo užregistruota nepageidaujamo gy­dymo poveikio (16).

Kitas alternatyvaus gydymo metodas, naudo­jamas šimtmečius, – akupunktūra. Fleckensteinas su kolegomis pastebėjo, kad akupunktūra gali su­mažinti gerklės skausmą sergant ūminiu tonzilitu ir faringitu. Tiesa, veiksmingumas statistiškai nėra įrodytas, tačiau praktikuojantiesiems alternaty­viuosius gydymo metodus pabandyti galima (19).

Miramile® Tonsil

Miramile® Tonsil – tradicinis augalinis prepa­ratas, kurio veikliosios medžiagos yra šaltalankių, miros, medetkų, apelsininių citrinmedžių, karčiųjų migdolų, rapsų aliejai, čiobrelių ir pipirmėčių eteri­niai aliejai, amonio glicirizatas. Šie augaliniai aliejai suformuoja apsauginę plėvelę, kuri palaiko ryklės gleivinės vientisumą ir saugo ją nuo išorinių žalin­gų veiksnių bei patogenų. Taip pat aliejai drėkina, minkština, ramina sudirgusią gleivinę ir mažina už­degimo simptomus (sausumą, kutenimą, sunkumą nuryti, svetimkūnio pojūtį gerklėje, pan.). Eteriniai aliejai suteikia malonų skonį ir kvapą, o amonio gli­cirizatas – saldumo.

Miramile® Tonsil burnos ir gerklės purškalą re­komenduojama vartoti:

· kaip pagalbinę priemonę skaudančiai burnai ar gerklei (pvz., peršalus, tonzilito, faringito, laringito, stomatito, gingivito atvejais);

· norint apsaugoti sudirgintą burną ar ryklę;

· norint sudrėkinti gerklės ir ryklės gleivinę;

· norint sumažinti infekcijos sukeltą gleivinių paburkimą;

· norint pagerinti natūralią ryklės ir gerklės funk­ciją;

· dezodoruoti burnos ertmę.

Miramile® Tonsil skirtas ir suaugusiesiems, ir vaikams nuo 2 metų. Dėl saldaus skonio ypač jį mėgsta mažieji pacientai.

 Miramile® Tonsil sudedamosios dalys

 Šaltalankių aliejus. Šaltalankio, spygliuoto­jo krūmo, pavadinimas Hippophae reiškia spin­dintis žirgas. Viduramžių legendoje pasakojama, kad dar senovės graikai pastebėję, jog paliegę ar­kliai, paėdę šaltalankių uogų, atsigaudavo ir tap­davo stiprūs. Kinijoje ir tolimajame Sibire šalta­lankių aliejų žmonės naudoja nuo neatmenamų laikų. Medicinoje naudojami šaltalankių krūmų lapai, žiedai, vaisiai. Lapai ir žiedai vartojami gydant artritą, odos pažeidimus, kaip pagalbinė priemonė gydant astmą,krūtinės anginą, kt. Šal­talankių arbatoje gausu vitaminų, antioksidantų, aminorūgščių ir riebalų rūgščių, mineralų, kurie padeda mažinti kraujo spaudimą, padidėjusį cho­lesterolio kiekį.

Mokslininkų nuomone, šaltalankių aliejaus veiksmingumas priklauso nuo jame esančių beta sitosterolio ir triterpenoidų. Tai puikus antioksi­dantas, turintis išskirtinį karotinoidų ir vitamino E kiekį, taip pat jame gausu provitaminų A ir D, vita­minų K, B1, B2, P, kitų biologiškai aktyvių medžia­gų. Šaltalankių aliejuje gausus ir įvairių mikroele­mentų: geležies, kobalto, mangano, boro, aliumi­nio, silicio, magnio, kt. (20).

Medetkų aliejus. Medetka (lot. Calendula offi­cinalis) – tai augalas, kurio žiedai naudojami medi­cininiuose preparatuose. Medetkų žiedai pasižymi antimikrobinėmis, žaizdų gijimą stimuliuojančio­mis, antiuždegiminėmis savybėmis. Įvairių moks­linių tyrinėjimų metu nustatytas medetkų antibak­terinis ir antigrybelinis poveikis. Šie augalai veikia tiek anaerobinius, tiek aerobinius štamus, taip pat pasižymi antioksidaciniu, imuninę sistemą veikian­čiu, antikancerogeniniu poveikiu. Medetkų žiedų preparatai gali būti vartojami raumenų spazmams, ikimenstruaciniam skausmui, didelei temperatūrai mažinti. Skalavimui skirtos priemonės plačiai nau­dojamos ryklės, burnos skausmui, vėžio sukeltoms opoms gydyti.

Nėra pastebėta, kad medetkos sukeltų alerginių reakcijų ar sąveikautų su kitas medikamentais. Me­detkų aliejus pasižymi maloniu skoniu, skalaujant gerklę išlieka gaivus skonis (21).

Apelsininis citrinmedžio aliejus. Turkijoje ypač populiaru apelsininio citrinmedžio vaisių – saldžiųjų apelsinų – uogienes gausiai vartoti gri­po sezonu, siekiant gauti kuo daugiau vitamino C. Medicinoje naudojamos vaisių sultys, žieve­lės, kurių ekstrakte gausu įvairių medžiagų, pasi­žyminčių antimikrobinėmis ir antioksidacinėmis savybėmis, flavonoidai turi antivirusinį poveikį. Žievelių preparatai skatina apetitą, vartojami mal­šinant kosulį, gydant peršalimo ligas, dispepsiją, krūties vėžio sukeltoms žaizdoms gydyti. Sultys gali būti vartojamos gydant inkstų akmenligę (tam tikrais atvejais), mažina cholesterolio kiekį krau­jyje, insultų / infarktų riziką, kraujo spaudimą. Svarbu pastebėti, kad apelsino sultyse yra daug kalio ir citrato (22).

Atlikus tyrimą pastebėta, kad vartojant apelsini­nio citrinmedžio ekstraktą, sumažėja Corona viru­so replikacija, nors tikslus poveikio mechanizmas dar nėra žinomas – tam reikia tolesnių tyrimų (23).

Karčiųjų migdolų aliejus. Migdolai – tai rie­šutmedžio vaisiai, kurie gali būti saldūs ir kartūs priklausomai nuo medžio rūšies. Plačiau žinomas saldusis migdolų aliejus, kuris nuo karčiųjų mig­dolų aliejaus skiriasi sudėtimi. Pastarasis alie­jus yra koncentratas. Migdolų sudėtyje yra daug baltymų, įvairių mineralinių medžiagų, vitaminų A, E, B, F. Kartieji migdolai pasižymi ramina­mosiomis, gydomosiomis ir antibakterinėmis sa­vybėmis, jų preparatai gali būti vartojami gydant įvairius spazmus, skausmą, kosulį, niežulį, ryklės skausmą (7, 24).

Apibendrinimas

Ryklės skausmas yra vienas dažniausių nusis­kundimų, su kuriais susiduria gydytojai ir vaisti­ninkai. Jį lemia ryklės ar tonzilių uždegimai, kurių dažniausi sukėlėjai – virusai ir bakterijos. Įtariant bakterinę infekciją, tikslinga specialisto konsulta­cija ir gydymas antibiotikais. Kitais atvejais skiria­ma priemonių simptomams sumažinti – analgetikų ir antipiretikų, šiltų skysčių, pastilių nuo skausmo, kurios neretai pasižymi ir antiseptiniu poveikiu, vietinių purškalų į ryklę, alternatyviosios medici­nos priemonių. Viena tokių – saugus, skirtas suau­gusiesiems ir vaikams nuo 2 metų, tradicinis auga­linis preparatas Miramile® Tonsil. Jo vartojant, su­mažėja ryklės ir gerklės skausmas, kiti nemalonūs simptomai, pagerėja bendra savijauta. Miramile® Tonsil sudėtyje esančios veikliosios medžiagos pa­deda atkurti pažeistą gleivinę po persirgtos infekci­jos, o gleivinę sutepantis aliejų poveikis sumažina sausą kosulį, kuris atsiranda dėl sudirgintos ryklės gleivinės. Taigi, prepararo sudėtyje esantys alie­jai turi regeneracinį ir gleivinę maitinantį poveikį.

Dažnai kartojantis ryklės skausmui, tikslinga ausų, nosies ir gerklės ligų specialisto konsultacija dėl specifinio gydymo.

 Parengė gyd. Dainora Butkutė, Kazys Butkus