+1
-0
+1
Galva, koja ir ranka – trys dažniausiai traumuojamos sritys šaltuoju metu laiku

Žiemą bent vienas šeimos narys patiria griuvimus, traumas, o vyresnio amžiaus žmonėms neretai pasireiškia ir ūmus bei lėtinio skausmo paūmėjimas. Skausmas – nemalonus sensorinis ir emocinis pojūtis, susijęs su esamu ar galimu audinių pažeidimu, arba apibūdinamas tokio pažeidimo terminais [1]. Ūmiu skausmu vadinamas neseniai atsiradęs ir, tikėtina, neilgai trunkantis, dažniausiai turintis laikiną priežastį (ligą ar kitą trumpalaikį pažeidimą) [2]. Paprastai jį lydi nerimas ir nervų sistemos hiperaktyvumas. Todėl ištikus ūmiai traumai būtina skausmą greitai ir efektyviai malšinti.

Deksketoprofenas suteikia galimybę greitai, saugiai ir veiksmingai gydyti ūmų skausmą. Jis gali būti tiek geriamas, tiek švirkščiamas į raumenis ar į veną, tiek skiriamas infuzijos pagalba. Tai labai patogu gydant ūmų skausmą po operacijos, patyrus traumą, kai pacientas negali vaistų išgerti. Veiksmingumu jis neatsilieka nuo tramadolio, prilygsta jo pirmtakui ketoprofenui, o nepageidaujamų poveikių virškinimo traktui kyla mažiau. Jei ir nepakanka nuskausminančio poveikio, opioidinių analgetikų prireikia mažiau, taip išvengiama nepageidaujamų opioidinių analgetikų poveikių, sedacijos. Taigi deksketoprofenas – įrodytas kaip veiksmingas ir saugus vaistas, todėl, užklupus ūmiam skausmui, yra vienas tinkamiausių NVNU.

 

Klinikinė problema – įvairus traumų pobūdis

Žiemą, atšalus orams, šaligatviai tampa apledėję, o nebarstyti vaikščiojimo takai virsta čiuožyklomis. Dėl to padažnėja įvairios traumos, iš kurių dažniausios – rankos riešo sąnario sumušimai, patempimai, rankų kaulų išnirimai, stipinkaulio lūžiai, nes žmogus griūdamas remiasi ranka. Taip pat dažnai išnyra rankos kaulai – žastikaulis, stipinkaulis, alkūnkaulis. Neretai patiriamos ir kojų traumos: raiščių patempimai, plyšimai, kulkšnių lūžiai, čiurnos, kelio sąnario traumos. Nors judriausi yra vaikai, didžiausią riziką susižeisti turi vyresnio amžiaus žmonės, kurie dažniau griūva dėl sutrikusios galvos smegenų kraujotakos ar koordinacijos, jų kaulai yra retesni ir trapesni. Kitos ganėtinai dažnos yra galvos ir veido traumos. Pagrindiniai simptomai yra lokalus skausmas žaizdos srityje, kraujavimas iš pažeistos vietos, pažeistos dalies funkcijos sutrikimas ir akimi matomas audinių vientisumo pažeidimas.

Kaukolės lūžius sunkiau nustatyti, nes, apžiūrint ligonį, dažnai nėra akivaizdžių kaulų lūžių simptomų (lokalaus skausmo, deformacijos, lūžgalių krepitacijos). Kaukolės pamato lūžiai dažnai pasireiškia skaidriomis ar kraujingomis išskyromis iš nosies arba ausies (pro lūžio metu atsiradusią angą teka smegenų skystis, tai labai pavojingas simptomas!).

 

Pirmoji pagalba

Lūžus ar išnirus kaulams, būdingi panašūs simptomai: skausmas, tinimas, deformacija. Lūžus kaulams, nukentėjusysis skundžiasi skausmais lūžio vietoje, tinimu, negali pajudinti galūnės ir neleidžia jos paliesti. Svarbiausias pirmosios pagalbos tikslas lūžus kaulams – imobilizuoti pažeistą vietą. Reikia, kad galūnė nejudėtų, nesilankstytų per sąnarius aukščiau ir žemiau lūžio vietos. Galūnių įtvarams naudojamos plokščios, siauros priemonės: lentelės, liniuotės, standžiai susukti laikraščiai ar žurnalai. Jie apvyniojami vata ar minkšta medžiaga, kad nespaustų, ir pritvirtinami prie sužeistos kūno dalies tvarsčiu, virvele, skarele. Įtvaro negalima dėti ant žaizdos. Draudžiama taisyti ar tiesinti iškrypusią galūnę (sąnarį), tempti ją ar sukti. Jeigu lūžis atviras, reikia stabdyti kraujavimą ant kraujuojančios vietos uždėti marlės tvarsčius ar kitą audeklą ir užspausti rankomis. Jokiu būdu netaisyti išsikišusių kaulų fragmentų. Galūnę reikia sutvirtinti taip, kad sąnariai aukščiau ir žemiau pažeistos vietos nejudėtų.

Susižeidus galvą ar veidą, pirmiausia reikia žaizdą aprišti sausu, švariu (jei yra galimybė, steriliu) tvarsčiu. Jeigu žaizda stipriai kraujuoja ir yra plaukuotoje galvos dalyje arba kaktoje, reikia aprišti spaudžiamuoju tvarsčiu žaizdos srityje – tai stabdo kraujavimą. Žaizdą plauti, tepti įvairiais tepalais buitinėmis sąlygomis negalima, nes tai nesustabdo kraujavimo ir neužtikrina sėkmingo žaizdos gijimo. Patyrus bet kokią traumą, svarbiausia yra valdyti skausmą. Dažniausiai jam mažinti ar visiškai numalšinti skiriami vaistai, remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) pasiūlyta skausmo pakopinio gydymo schema. Skausmui objektyvizuoti (tiek prieš skiriant gydymą, tiek vertinant jo efektyvumą) naudojamos skausmo intensyvumą vertinančios vaizdo, skaičių arba žodžių analogijos bei veido grimasų skalės. Norint kuo tiksliau nustatyti skausmo intensyvumą, patariama jį įvertinti daugiau nei viena skale ir rezultatus palyginti.

 

Skausmo malšinimas

Veiksmingiausia skausmą pradėti malšinti vos tik jam prasidėjus, kol jis neįsismarkėjo. Geriausia rinktis geriamąjį preparatą, kuris veiksmingai malšina įvairios kilmės skausmą, veikia greitai ir pakankamai ilgai (kad nereikėtų dažnai vartoti), esti saugus (nedirgina virškinamojo trakto ir kt.). Gydant skausmą, ypatinga yra pagyvenusių ir senyvo amžiaus žmonių grupė, kurie ne tik dažniau patiria traumas, bet ir kuriems gydytojai neretai vengia skirti skausmą malšinančių vaistų dėl gretutinių ligų politerapijos, vartojamų vaistų farmakodinamikos ir farmakokinetikos bei galimų dažnesnių nepageidaujamų poveikių [3]. Be to, dėl amžinių kaulų, širdies, inkstų, ar smegenų pakitimų įprastiniai skausmo gydymo metodai ir priemonės šiems pacientams dažniausiai netinka. Todėl skausmui malšinti būtina rinktis ne tik efektyvų, bet ir saugų vaistą.

Visi įprastiniai nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo (NVNU) susideda iš tolygių dviejų optinių izomerų (enantiomerų). Seniai žinoma, kad COX slopina ir kartu mažina uždegimo prostaglandinų kiekį tik vienas – S(+) enantiomeras (pav.) [4]. Taigi identiška NVNU dozė, kurią sudarytų tik vienas (S(+)) optinis izomeras, būtų apie 3000 kartų veiksmingesnė ir sukeltų mažiau nepageidaujamų poveikių [5, 6]. Vienas tokių, greitai ir stipriai veikiančių NVNU – deksketoprofenas. Jo analgezinis poveikis sąlygotas struktūros (S(+)-enantiomeras), prilygsta dvigubos ketoprofeno dozės veiksmingumui, tačiau gerokai mažiau sukelia nepageidautinų poveikių virškinimo traktui [7, 8]. Be to, deksketoprofenas, pagal cheminę struktūrą yra trometamolio druska, kuri užtikrina, greitesnę absorbciją nei laisvo deksketoprofeno, o kartu ir greitesnį vaisto veikimą [9, 10].

 

Deksketoprofeno veiksmingumas skubiai pagalbai

Nuskausminantis deksketoprofeno 25 mg ir 50 mg diklofenako poveikis tirtas 122 pacientams, patyrusiems ūmią kojos traumą, iš kurių 65 skirtas deksketoprofenas, o 57 – diklofenakas [11]. Abi grupės viena nuo kitos reikšmingai nesiskyrė nei traumos mechanizmais, nei klinikiniais simptomais, nei vidutiniu skausmo balų skaičiumi tyrimo pradžioje. Tik 8 pacientams reikėjo papildomos analgezijos (5 diklofenako ir 3 deksketoprofeno grupėse, p = 0,32). Vaistų nepageidaujamų poveikių tyrimo metu nebuvo stebėta. Per 60 minučių skausmas sparčiau mažėjo deksketoprofeno grupėje jau po pirmo 15 min. intervalo. Nustatytas vidutinis balų skirtumas tarp diklofenako ir deksketoprofeno pastarojo naudai po 15, 30, 45 ir 60 minučių buvo atitinkamai 0,53 (95 proc. PI 0,03–1,09), 0,70 (95 proc. PI 0,16– 1,24), 0,89 (95 proc. PI 0,32–1,47) ir 0,83 (95 proc. PI 0,21–1,45). Šansų santykis skausmui sumažėjus bent 1 balu nuo bazinės linijos (11-os balų skalėje) po 15, 30, 45 ir 60 minučių buvo deksketoprofeno naudai atitinkamai 2,66 (1,19–5,98), 3,52 (1,60–7,73), 4,48 (1,72–11,65) ir 5,54 (1,90–16,15), o sumažėjus 2 balais ir daugiau – atitinkamai 6,88 (1,48–32,0), 3,79 (1,59–9,01), 5,19 (2,29–11,78) ir 5,87 (2,68–12,88). Gydymo veiksmingumas bent iki keturių dienų skiriant po 25 mg deksketoprofeno trometamolio, 25 mg ketoprofeno ar 500 paracetamolio kartu su 60 mg kodeino čiurnos sausgyslių patempimui gydyti buvo panašus [12].

Šaltinis: „Vaistininko praktika”