Geriausi įpročiai tegul tampa savastim

Valentina Jakimavičienė kalbina Kauno klinikinės ligoninės gydytoją Jurgitą Knašienę

Prasideda Adventas – tradicinis susikaupimo ir susilaikymo metas laukiant Išganytojo gimimo. Adventu prasideda pasninkas – iš protėvių atėjusi tradicija, kai atsisakoma mėsiškų ir pieniškų valgių, susilaikoma nuo pasilinksminimų ir kitų pramogų tam, kad, sulaukus džiugios dienos, būtų galima pajusti šventės pilnatvę.

Mums, lietuviams, šventės neatsiejamos nuo gausiai vaišėmis nukrautų stalų. Nebūtų nieko blogo, jeigu kasdienio stalo patiekalai būtų kuklūs. Tačiau netgi tie, kurie dienas leidžia prie stalo, įrėmę akis į kompiuterio ekraną, dažniausiai valgo kaip artojai… „Dėl to labiausiai kenčia mūsų sveikata“, – sako gydytoja Jurgita Knašienė, su kuria kalbamės apie vieną iš svarbiausių mūsų gyvenime dalykų – valgymą.

Vienas iš didžiausių gyvenimo malonumų

Taigi, valgome tam, kad gyventume ar gyvename tam, kad valgytume? O gal ne visi įsivaizduojame, kaip veikia mūsų organizmas, kaip vyksta virškinimo procesas?

Virškinimo traktas – sudėtinga, koordinuotai dirbanti sistema, kurioje į organizmą patenkantis maistas yra apdorojamas fiziškai ir chemiškai. Maisto baltymai, riebalai ir angliavandeniai skaidomi iki paprastesnių junginių, kurie patenka į kraują arba limfą ir panaudojami organizmo audinių statybai arba energijai gaminti. Kiekvieną maisto medžiagą skaido tam tikras fermentas. Burnoje maistas sukramtomas ir sudrėkinamas seilėmis, kuriose yra fermento amilazės, skaidančios krakmolą. Susmulkintas ir seilėmis sudrėkintas maistas patenka į skrandį, kur, veikiamas baltymus skaidančio fermento pepsino ir pieno riebalus skaidančios lipazės, esančių skrandžio gaminamose sultyse, toliau porcijomis stumiamas į dvylikapirštę žarną. Joje maistas veikiamas tulžies ir kasos išskiriamų fermentų, skaidančių baltymus, riebalus ir angliavandenius. Plonosiose žarnose maistas suskaidomas iki tokių medžiagų, kurios jau gali patekti į kraują, limfą ir būti = išnešiotos į visus organizmo audinius. Nepasisavintas maistas kaupiasi storojoje žarnoje, kurioje suformuojamos išmatos.

Sutrikus bet kuriai virškinimo proceso grandžiai, maistas virškinimo trakte pradeda rūgti, pūti. Tuomet jaučiamas tempimas pilvo srityje, skauda po krūtinkauliu, pučia vidurius, pykina, vemiama, viduriuojama ir kt. Sutrikęs virškinimas yra svarbiausias virškinimo sistemos ligos požymis.

Virškinimo trakto dirigentas

Skaudžiausiai paprastai pajuntamas vieno svarbiausių organų – kasos – sutrikimas. Kodėl taip nutinka? Kasa – svarbi virškinimo sistemosliauka, esanti viršutinėjepilvo dalyje. Ją sudaro daugybėskiltelių, kuriose yra liaukinioaudinio. Liaukutės, neturinčiosištekamųjų latakų, sudaro belatakę,arba endokrininę, dalį, kuriišskiria hormonus (insuliną, gliukagoną),reguliuojančius cukrauskiekį kraujyje. Liaukutės, turinčiosištekamąjį latakėlį, sudaro egzokrininęliaukos dalį, gaminančiąkasos sultis, kuriose yra fermentai,dalyvaujantys virškinant baltymus,riebalus ir angliavandenius.Didžiausias virškinimo funkcijoskrūvis tenka kasai, nes ji vienintelėžmogaus organizme sintetina irišskiria tris svarbiausius virškinimofermentus:

• amilazę (angliavandeniams skaidyti);

• tripsiną (baltymams);

• lipazę (riebalams).

Visi šie fermentai įeina į pankreatino (kasos sulčių) sudėtį. Fermentą lipazę žmogaus organizme gamina tik kasa. Kasos lipazės negali pakeisti joks kitas virškinimo fermentas, todėl būtent kasos pažeidimai (egzokrininis nepakankamumas) sukelia ryškiausius virškinimo disfunkcijos simptomus.

Kasos egzokrininės funkcijos nepakankamumas – tai visų ar kai kurių kasos fermentų sintezės ir išskyrimo sumažėjimas ar sutrikęs šių fermentų aktyvinimas dvylikapirštėje žarnoje. Dėl to nepakankamai fermentų patenka į žarnyną arba patekę fermentai yra neveiklūs – sutrinka daugelio maisto medžiagų virškinimas ir pasisavinimas. 19–35 proc. Atvejų dispepsiją sąlygoja kasos funkcijos nepakankamumas. Kasos fermentai per virškinimo trakto hormonus skatina skrandžio išsituštinimą. Trečdaliui pacientų, sergančių funkcine dispepsija, diagnozuojama kasos fermentų stoka. Dispepsijos nusiskundimų turi apie 50 proc. pacientų, sergančių tulžies pūslės ir tulžies latakų akmenlige, taip pat po tulžies pūslės pašalinimo operacijos.

Kasos egzokrininės funkcijos nepakankamumas gali būti įgimtas arba įgytas. Absoliutus funkcijos nepakankamumas pasireiškia sergant lėtiniu pankreatitu, cistine fibroze, po chirurginių operacijų, kai pašalinama kasos ar kitų virškinimo trakto segmentų dalis ir kt. Santykinis kasos fermentų stygius atsiranda padidėjus kasos fermentų poreikiui (gausiai prisivalgius sunkiai virškinamo maisto, sergant virškinimo trakto infekcijomis, diskinezijomis ir pan.), po skrandžio, žarnyno rezekcijos, cholecistektomijos ir kt., dėl amžinių kasos bei skrandžio gleivinės pokyčių, nevisaverčio kramtymo ir t. t.

Virškinimo sutrikimų atsiranda tuomet, kai kasa neįstengia pagaminti pakankamo maisto skaidymui reikalingų fermentų kiekio. Dažniausiai funkcinių virškinimo trakto sutrikimų varginamiems pacientams tenka diagnozuoti santykinį kasos fermentų nepakankamumą. Viena iš kasos funkcijos sutrikimo priežasčių – pakitę populiacijos mitybos įpročiai. 1933 m. Lietuvos gyventojų mityboje baltymai sudarė 11 proc., riebalai – 17, angliavandeniai – 70 proc. paros raciono. Šiuo metu vartojama daugiau riebalų (>30 proc.), mažiau angliavandenių, maisto produktuose gausu daug sveikatai nepalankaus cholesterolio.

Tik apie 23,2 proc. Tirtų pacientų lietuvių kasdien valgo tuo pačiu metu. Pasikeitęs gyvenimo būdas, riebus, sunkiai virškinamas greitasis maistas, įvairių sintetinių maisto priedų gausa, nesaikingas alkoholio vartojimas, rūkymas, lėtinis stresas yra dažna kasos sutrikimų ir funkcinių virškinimo trakto negalavimų priežastis.

Skaudus pošventinis sindromas

Su kokiais simptomais žmonės kreipiasi į gydytojus po švenčių?

Per šventes ragaujama visko iš eilės ir daug, kol būna sunku pakilti nuo stalo. Viską dar užgėrus alkoholiu, virškinimo sutrikimai neišvengiami, nes skrandis ir virškinimo liaukos nespėja išskirti tiek fermentų, kiek jų reikia dideliam maisto kiekiui suvirškinti. Įprastiniai „pošventiniai“ nusiskundimai – varginantis pilnumo pojūtis pavalgius, ankstyvas sotumo jausmas, viršutinės vidurinės pilvo dalies skausmas, deginimo pojūtis epigastriume, atpylimas rūgščiu skrandžio turiniu, pilvo pūtimas.

Kodėl sveikatai pavojingas riebaus maisto ir alkoholio derinys? Kaip pasilepinti prie šventinio stalo?

Klaidingai manoma, kad taurelė degtinės gerina virškinimą, ypač riebaus maisto. Stiprieji alkoholiniai gėrimai, priešingai, lėtina virškinimą, dirgina skrandį, sukelia rėmenį, sutrikdo skrandžio išsituštinimą. Prisiminkime ankstesnes lietuvių tradicijas: tarkime, prie Kūčių stalo alkoholis visai nevartotas. Dabar ne tik per šventes, bet ir šiokiadieniais gausiai valgoma ir nevengiama išgerti. Alkoholis didina apetitą ir pats yra kaloringas: 100 g stipriųjų gėrimų turi net 225 kilokalorijas. Puiki Ž. Sanjan–Diubė mintis: „Malonumai panašūs į valgius: patys paprasčiausi atsibosta mažiausiai“. Taigi, norint pasilepinti per šventes, kasdien vertėtų riboti skanaus ir kaloringo maisto kiekį, saikingai vartoti alkoholį. Kasos sutrikimų turintys asmenys alkoholio turėtų visai atsisakyti.

Kas sukelia ūmius kasos sutrikimus ir kada jie tampa lėtiniais? Kuo pavojingi dažni virškinimo sutrikimai?

Ūminis pankreatitas – staiga prasidėjęs kasos uždegimas. Taisunki ir pavojinga liga. Staiga žūsta kasos ląstelės, agresyvūs kasos fermentai pradeda ardyti, „virškinti“ kasą, patenka į kraują ir sukelia sisteminį – visų organizmo sistemų – pažeidimą. Žuvusių kasos ląstelių vietą užpildo jungiamasis audinys, kasa randėja, mažėja jos fermentų gamyba ir vystosi lėtinis kasos nepakankamumas. Apie 40 proc. visų ūminių kasos uždegimų sukelia alkoholis, juo paprastai serga vyrai. Panašiai tiek pat jų sukelia tulžies akmenys ar kitos kilmės bendrojo tulžies latako užsikimšimas, daugiausia serga moterys, likusios dalies priežastys nenustatytos.

Stiprieji alkoholiniai gėrimai lėtina virškinimą, dirgina skrandį, sukelia rėmenį, sutrikdo skrandžio išsituštinimą.

Neracionali mityba ir šventinis stresas – pagrindinės priežastys, dėl kurių paūmėja lėtinės virškinimo trakto ligos. Per šventes suvalgoma ypač daug riebaus ir baltyminio maisto – mėsos kepsnių, sūrių. Tai skatina atsinaujinti lėtines virškinimo trakto ligas.

Pagalba pavargusiai kasai

Yra nemažai kasos fermentus pakeičiančių preparatų, kokius rinktis?

Fermentai skiriami tik tada, kai negaluojama, o jų dozė parenkama priklausomai nuo kiekvieno paciento kasos egzokrininės funkcijos nepakankamumo laipsnio: gydymas kasos fermentais kiekvienam ligoniui turi būti skiriamas individualiai. Mezym 10000 yra natūralios gyvulinės kilmės kasos fermentų – lipazės, amilazės, proteazės – preparatas, gerinantis riebalų, angliavandenių ir baltymų virškinimą. Šis preparatas atitinka virškinimo trakto fiziologiją, turi pakankamą lipazės kiekį, apsauginį apvalkalą. Mezym 10000 tabletės yra padengtos skrandžio sulčių poveikiui atspariu apvalkalu, kad aktyvūs fermentai nebūtų suardomi skrandyje. Jie atpalaiduojami ten, kur reikia, t. y. Kai pasiekia žarnyną, ir padeda virškinti čia susikaupusį maistą. Būtent dėl šio specialaus apvalkalo tabletės negalima kramtyti, reikia nuryti visą, užsigėrus trupučiu vandens.

Esant lengviems negalavimams, pakanka vienos, sunkesniais atvejais – reikia vartoti dvi tabletes valgio metu.

Ar pavartota pakankama Mezym dozė?

Mezym 10000 būtina vartoti su maistu, kitaip jis neveiks. Gydymas veiksmingas, jei išnyksta pilvo skausmai, vidurių pūtimas ir kiti nemalonūs simptomai. Jei jie išlieka, būtina kreiptis į gydytoją. Dažniausios gydymo nesėkmės: per maža preparato dozė, preparatas pavartotas ne su maistu, žarnyno motorikos sutrikimai.

Kartais teigiama, kad fermentų per daug nebūna… Ar juos galima vartoti neribotą laiką? Kam šie preparatai nerekomenduotini?

Jei kasos funkcija normali, papildomai vartojami fermentai neveiks ir bus pašalinti natūraliu keliu nepakitę. Todėl jų skiriama tik tada, kai tikrai pasireiškia virškinimo trakto negalavimų. Dozė parenkama individualiai. Ne visada daugiau yra geriau. Didelės fermentų dozės skiriamos tik tiems pacientams, kuriems nustatomas sunkus kasos egzokrininės funkcijos nepakankamumasLinkėjimui pasitelkčiau Senekos išmintį:

„Atminkite, kad alkiui numalšinti reikia nedaug, bet labai daug reikia norint patenkinti persisotinusio skrandžio užgaidas.“

Ką daryti, kad virškinimo sistema liktų sveika? Jūsų linkėjimai skaitytojams laukiant ne tik asmeninių, bet ir didžiųjų metų švenčių.

Švenčių laukimas – puikus metas koreguoti mitybos įpročius savo sveikatos vardan. „Pasirink geriausius dalykus ir įprotis padarys juos ir malonius“ (Plutarchas). Taigi, kad virškinimo sistema dirbtų nepriekaištingai, būtina laikytis kelių paprastų taisyklių:

• valgyti 3–5 kartus per dieną tomis pačiomis valandomis;

• per pusryčius ir pietus suvalgyti daugiau nei du trečdalius paros raciono, o per vakarienę – mažiau nei trečdalį;

• vakarieniauti ne vėliau kaip

3–4 val. iki miego;

• nevalgyti gausiai ir riebiai, gerai sukramtyti, pavalgius pajudėti.

• vienas būdų išvengti persivalgymo netgi prie šventinio stalo: pirmiausia paragauti daržovių su rupia duona, kurie pripildo skrandį. Lieka mažiau vietos sunkiems ir kaloringiems patiekalams.

LT/Mez/2013/09