Gyd. Giedrė Grigienė

Vilniaus Universitetas

 

Sakoma, kad prostata – antroji vyrų širdis. Nuo prostatos priklauso vyro gyvybingumas, darbingumas, lytinė potencija. Tačiau metams bėgant dėl testosterono ir dihidrotestosterono gamybos pokyčių prostatos audinys kinta, išveši. Toks nepiktybinis prostatos liaukos padidėjimas vadinamas gerybine prostatos hiperplazija (GPH), ji pasireiškia įvairiais šlapinimosi sutrikimais. Tai yra normalus su amžiumi susijęs procesas – beveik 50 proc. vyresnių 60 metų amžiaus vyrų serga GPH, tuo tarpu tarp sulaukusių 85 metų GPH nustatoma per 90 proc. vyrų (1, 2). Neretai GPH diagnozuojama ir jaunesniems vyrams (2).

Nors su gerybiniu prostatos padidėjimu susiję simptomai vargina tik apie 50 proc. sergančiųjų, tačiau tai sudaro apie 30 mln. vyrų visame pasaulyje (1). Dažniausiai šlapinimosi sutrikimai atsiranda palaipsniui – vyrai pastebi, kad susilpnėja šlapimo srovė, pradėti šlapintis tampa sunkiau, naktį tenka net keletą kartų keltis šlapintis. Tokiems vyrams gali kartotis šlapimo takų infekcijos, vystytis inkstų funkcijos nepakankamumas, šlapimo takų infekcijos, šlapimo pūslės akmenys (3).

GPH būdinga ir stromos, ir epitelio ląstelių hiperplazija, ypač apie šlaplę esančioje prostatos dalyje. Hiperplazijos židiniams didėjant ir spaudžiant šlaplę, sutrinka šlapimo nutekėjimas. GPH sukeliami šlapinimosi sutrikimai yra susiję ir su prostatos stromoje, šlaplėje ir šlapimo pūslės kaklelyje esančių alfa 1 adrenoreceptorių dirginimu.

 

GPH klinikiniai simptomai

 

Dažniausiai vyrus varginantys simptomai yra šie (1):

• Šlapinimosi dažnumas

o Dažnesnis noras šlapintis dieną ir naktį, šlapinimasis mažais kiekiais kiekvieną kartą

o Pertraukiamas miegas dėl poreikio pasišlapinti nakties metu

• Šlapinimosi staigumas

o Staigus noras šlapintis

o Šlapimo nelaikymo pojūtis

• Šlapimo srovės silpnumas

o Nenuolatinė, pertraukiama, silpna šlapimo srovė

o Sunku pradėti šlapintis

o Atsisėdimo ar stovėjimo prie klozeto poreikis, norint pradėti šlapintis

• Nepakankamas šlapimo pūslės ištuštinimas

o Nevisiškai ištuštintos šlapimo pūslės pojūtis

• Įsitempimas – poreikis įsitempti, norint pradėti ir tęsti šlapinimąsi siekiant visiškai ištuštinti šlapimo pūslę

• Silpnėjantis šlapimo srovės stiprumas

• Šlapimo lašėjimas

 

 

Diagnostika

 

Anamnezė. Pastaruoju metu klinikiniams simptomams įvertinti siūloma naudoti Amerikos urologų asociacijos simptomų indeksą (4) arba Tarptautinę prostatos simptomų skalę (1 lentelė). TPSS – tai septyni klausimai apie šlapinimosi būklę, į kuriuos atsakęs pacientas surenka tam tikrą balų sumą, parodančią simptomų sunkumą (5):

  • nuo 0 iki 7 balų – lengvi sutrikimai,
  • nuo 8 iki 18 balų – vidutinio sunkumo sutrikimai,
  • nuo 19 iki 35 balų – sunkūs sutrikimai.

Rektalinis tyrimas. Padidėjusi prostate apčiuopiama pirštu pro tiesiąją žarną. Taip nustatomas apytikris prostatos dydis, forma, paviršius, konsistencija. Taip pat svarbūs laboratoriniai tyrimai – bendras šlapimo tyrimas (infekcijos, kraujui šlapime įvertinti), kraujo tyrimas (kreatinino, šlapalo

koncentracija kraujyje inkstų funkcijai įvertinti), prostatos specifinis antigenas (PSA). Ultragarsinis tyrimas. Echoskopu nustatomas prostatos tūris, liekamojo šlapimo kiekis pūslėje pasišlapinus, inkstų būklė.

 

Gydymas

 

Daug metų įprastinis prostatos hiperplazijos gydymo būdas buvo chirurginis. Tačiau dabar, kai liga ankstyvos stadijos, vis dažniau gydoma medikamentais, siekiant ne tik palengvinti simptomus, bet ir apsaugoti ligonius nuo galimų prostatos hiperplazijos komplikacijų ateityje, pavyzdžiui, ūminio šlapimo susilaikymo ar operacijos.

 

Augaliniai preparatai

 

Esant lengvam šlapinimosi sutrikimui, skiriami augaliniai preparatai ir jų deriniai (6). Vaistai, išgauti iš augalų ekstraktų, plačiai vartojami visame pasaulyje. Amerikoje per metus jiems išleidžiama apie 3,65 milijardo dolerių, Prancūzijoje ir Vokietijoje augalų ekstraktai sudaro apie 50 proc. visų išrašomų vaistų GPH gydyti (1). Augaliniai preparatai patrauklūs natūraliomis augalų gydomosiomis savybėmis ir itin retai sukeliamu nepageidaujamu poveikiu. Jų poveikis nėra stiprus, todėl rekomenduojami ilgi gydymo kursai (6).

Kiekviena medžiaga turi vieną ar daugiau veikimo būdų – augaliniai preparatai veikia prostatą, mažina šlapimo takų dirginimą, malšina uždegimą. Didelės dalies augalinių preparatų vartojančių vyrų būklė pagerėja. Moksliniai duomenys, pagrindžiantys šių preparatų veiksmingumą, dar tebekaupiami.

 

Pradinių stadijų GPH gydymas

Prostamol Uno

 

Prostatos padidėjimas priklauso nuo androgenų dihidrotestosterono (DHT). Prostatos liaukoje fermentai 5 alfa reduktazės metabolizuoja cirkuliuojantį testosteroną į DHT. DHT prisijungia prie androgenų receptorių ląstelės branduolyje, skatina ląstelių proliferaciją ir sukelia GPH.

Natūralių 5 alfa reduktazės inhibitorių yra sukūrusi ir gamta. Šiuo metu klinikinėje praktikoje bene dažniausiai vartojamas iš palmės Sabal serrulata vaisių gautas ekstraktas (Prostamol Uno), slopinantis 5 alfa reduktazę ir DHT jungimąsi prie androgenų receptorių. Jis yra vienas populiariausių augalinių vaistų GPH gydyti. Veikliosios sudedamosios dalys – riebalų rūgštys, fitosteroliai ir alkoholiai. Sabalpalmių ekstrakto poveikis vertinamas kaip antiandrogeninis

 5). Šis ekstraktas blokuoja DHT prisijungimą prie prostatos stromos ląstelių citoplazmoje esančių androgeninių receptorių, be to, jis slopina 5 alfa reduktazės aktyvumą. Taip pat prostatos augimas slopinamas ir kitais būdais: slopinant 5 lipooksigenazės poveikį gaunamas uždegimą slopinantis poveikis, slopinama prostatos epitelio proliferacija, mažinamas prostatos audinio paburkimas (7).

Neseniai preparato veiksmingumas tirtas Lenkijoje vykusio daugiacentrio tyrimo metu (8). Tyrime dalyvavo daugiau kaip 8000 vyrų, visus juos vargino apatinių šlapimo takų simptomai, būdingi GPH. Gydymo Prostamol Uno veiksmingumas ir saugumas vertintas remiantis Tarptautine prostatos simptomų skale, gyvenimo kokybės indeksu (skalė nuo 0 (liga neturi įtakos gyvenimo kokybei) iki 6 (maksimalus neigiamas poveikis gyvenimo kokybei)) ir šlapinimosi dieną ir naktį dažniu. Prostamol

Uno veiksmingumą ir saugumą vertino urologai trijų apsilankymų metu. Pirmo vizito metu 19 proc. Pacientų teigė, kad jų simptomai yra lengvi, 60 proc. – vidutinio sunkumo ir 21 proc. –

sunkūs. Gyvenimo kokybės vertinimas buvo vos 4,02. Skyrus Prostamol Uno, 86 proc. pacientų gydymo veiksmingumą įvertino kaip gerą ar labai gerą. 47–56 metų amžiaus grupėje šis rodiklis buvo

net 97 proc. Trečio vizito metu savo simptomus kaip nedidelius įvardino jau

73 proc. visų Prostamol Uno vartojusių pacientų (palyginti su 19 proc. Tyrimo pradžioje). Po dviejų mėnesių gydymo ligonių gyvenimo kokybė pagerėjo 63 proc., o 90 proc. tyrimo dalyvių išreiškė norą toliau gydytis Prostamol Uno. Nepageidaujamas poveikis siekė 1 proc.,

visoje didesnėje nei 8000 pacientų populiacijoje nebuvo nė vieno pranešimo apie sutrikusią lytinę funkciją.

Tyrimo metu nustatyta, kad Prostamol Uno efektyviai gydo GPH sukeltus apatinių šlapimo takų simptomus. Preparatas pagerino gyvenimo kokybę, jo vartojant nenukentėjo lytinė funkcija.

Pagerėjusi gyvenimo kokybė išliko viso stebėjimo metu. Svarbiausia – šiuo klausimu sutapo ir pacientų, ir gydytojų nuomonė. Pacientai gerai toleravo Prostamol Uno – tyrimas patvirtino, kad tai yra saugus vaistas, tinkamas ilgą laiką gydyti GPH.

 

Vėlesnių stadijų GPH gydymas

 

GPH progresuojant vien augalinių preparatų nebepakanka. Nustačius padidėjusią prostatą bei vidutinio sunkumo ir sunkius šlapinimosi simptomus, skiriama 5 alfa reduktazės inhibitorių ir uroselektyvių

alfa 1 adrenoreceptorių blokatorių (pvz., tamsulosino (flosin/9848″>Flosin)).

Kai medikamentinis gydymas nepakankamai veiksmingas, dažniausiai atliekama chirurginio GPH gydymo „auksiniu“ standartu laikoma transuretralinė prostatos rezekcija (TURP).

 

Apibendrinimas

 

GPH serga daugelis vyresnio amžiaus vyrų. Ši lėtinė liga sukelia įvairių šlapinimosi sutrikimų, todėl labai svarbu prostatos hiperplazijos gydymu susirūpinti, kai liga dar pradinių stadijų, kai dar veiksmingas ilgalaikis gydymas augaliniais preparatais. Vienas jų – Prostamol Uno, vartojamas po vieną kapsulę per dieną ne mažiau nei 3–6 mėnesius (geriau 6–12 mėnesių), pagerina šlapimo nutekėjimą, sustiprina šlapimo srovę, rečiau reikia keltis naktį, taip pat pagerina ir su liga susijusią gyvenimo kokybę (8).