Į klausimus apie galvos skausmus ir migreną atsakė:

 

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto

Psichofiziologijos ir reabilitacijos instituto gydytoja

Jūratė Pečeliūnienė

 

migrena/4394″>Migrenos ataka (arba priepuolis) – neurovaskulinė liga, kuri gali trukti iki 3 parų. Daugiau nei 72 val. – jau komplikuotos migrenos diagnozė. Sergantieji migrena dažniausiai skundžiasi stipriu vienpusiu pulsuojamo pobūdžio galvos skausmu. 20 proc. atvejų sergant migrena pasireiškia tokie sutrikimai kaip aura; priepuolį gali lydėti vegetaciniai simptomai (vėmimas, pykimas), padidėjęs jautrumas šviesai (fotofobija) arba jautrumas garsui (fonofobija). Migrenos priepuoliui būdinga ir tai, kad nuo menkiausio fizinio krūvio būklė smarkiai blogėja.

 

Kada pradėti gydyti?

 

Specifiniai vaistai nuo migrenos – triptanai.Jais ligą turėtume pradėti gydyti tada, kai galvos skausmas yra vidutinis ar labai sunkus. Tačiau įvertindami migrenos kliniką turėtume žinoti, kad priepuolis gali būti skirtingo pobūdžio, todėl išskiriamos 3 pagrindinės klinikinės formos:

 greitai besivystančios migrenos ataka, kai galvos skausmas piką pasiekia per pirmas valandas ir trunka apie 8 val.;

 lėtai besivystančios migrenos atakos tipas, kai galvos skausmas piką pasiekia maždaug per 2 paras;

 pats sudėtingiausias gydytojams ir sunkiausias pacientams – pasikartojantis (grįžtantis) galvos skausmas ilgai trunkančios migrenos atakos fone. Tokia migrenos ataka trunka kelias paras ir jai būdingas banguojamo pobūdžio galvos skausmas.

Kodėl pasikartojantis galvos skausmas pats sudėtingiausias? „Ne vien todėl, kad trunka labai ilgai, grįžta su kumuliaciniu sunkumu, bet ir todėl, kad dažnai galvos skausmo paūmėjimas, banga, pacientų siejamas su vaistų ne(be)veikimu ir kaskart skausmui paūmėjus vartojama vis daugiau medikamentų. Dėl to dažnai po 2 parų galvą skauda.

 

Didžiausia problema – ilgalaikė migrena

 

Galvos skausmo pasikartojimas ir ilgalaikė migrena – didžiulė problema ir medikams, ir pacientams. Todėl itin svarbus yra prevencinis migrenos gydymas. Tyrimais nustatyta, kad  Prevencinio gydymo kriterijus atitinka iki 50 proc. moterų, tačiau prevenciškai specifinių vaistų vartoja tik apie 5 proc. „Tai gana didelė problema, visi triptanai šiandien skiriami tik nuo priepuolio, o ne prevenciškai. Problema didelė dar ir dėl to, kad pacientai, sergantys ilgai trunkančia migrena, dažniausia vaistų pervartoja, o tada į prevencinį gydymą nebeatsako. Ką galime patarti? Kaip ir kiekvienu atveju, pacientams reikia patarti stengtis atpaži nti ir vengti migreną provokuojančių veiksnių, o specifinį gydymą reikia pradėti kuo anksčiau, kai galvos skausmas dar neįsibėgėjęs. Tačiau pagal tarptautines rekomendacijas jį skiriame tada, kai galvos skausmas yra vidutinio arba didelio sunkumo“, – sako J.Pečeliūnienė.

 

Kurį triptaną rinktis?

 

Lietuvoje jau apie pusmetį gydytojai gali skirti ilgo veikimo triptano – frovatriptano, kuris ypač tinka MM sergančioms pacientėms arba ilgai trunkančia migrena sergantiems pacientams. Frovatriptanas turi aukštą afinitetą serotonino 1B ir 1D receptoriams, t. y. tiems, kurie įtraukiami (dalyvauja) į migrenos priepuolio patogenezę. „Frovatriptanas turi labai aukštą afinitetą serotonino 1B receptoriams, kurie kontroliuoja kraujagyslinį, o ne tik neurologinį komponentą (triptanų terapinis efektas – patologiškai išsiplėtusių kraujagyslių sutraukimas). Taip pat gana aukštą afinitetą serotonino 1D receptoriams, kurie dalyvauja slopinant patologiniam procese dalyvaujančius neurotransmiterius (pernešėjus) (terapinis poveikis – kraujagyslių tonuso normalizavimas, skausminio impulso plitimo į CNS nutraukimas). O migrena, kaip žinoma, yra neurovaskulinė liga, kai vadinamasis sterilus neurologinis uždegimas sukelia patologišką kraujagyslių išsiplėtimą. Taip pat frovatriptanas turi ilgą pusinės eliminacijos laikotarpį, todėl vaistas itin rekomenduojamas tiems pacientams, kurie serga ilgai trinkančia migrena ir kuriems pasireiškia pasikartojantys

galvos skausmai ilgalaikės migrenos atakos fone“, – pažymi prelegentė.

Siekdami įvertinti vaistų efektyvumą, visuomet atliekami tyrimai, kurių metu nauji vaistai lyginami su „auksiniu“ standartu. Tuo tikslu buvo atliktas tyrimas, kuris lygino 100 mg sumatriptano su frovatriptanu. Išvados – frovatriptanas 5 kartus giminingesnis serotonino receptoriams, t. y. tiems, per kuriuos ir vystosi migrena. Laboratorinių tyrimų metu nustatyta, kad frovatriptanas, palyginti su sumatriptanu, turi minimalų poveikį vainikinėms arterijoms. „Tikslaus atsakymo kodėl, dar nėra. Juk visi triptanai veikia per tuos pačius receptorius, turi tuos pačius veikimo mechanizmus. Tačiau manoma, kad frovatriptano atveju poveikis dar yra ir per seratonino 7 receptorius, kurie gali turėti ir vazodilatacinį efektą. Be to, frovatriptanas, turi kitas, „geresnes“ prisijungimo prie receptorių vietas. Štai todėl kardiologiniu požiūriu turime rezultatą frovatriptano naudai, nežiūrint to, kad frovatriptanas, kaip ir visi kiti triptanai turi labai aiškiai apibrėžtas kontraindikacijas ir atsargumo priemones, esant ar buvus kardiovaskulinėms rizikoms, ligoms, ir komplikacijoms“, – aiškina pranešėja.

Dar viena gera vaisto savybė – jam būdinga „sava“ metabolinė sistema. Kodėl tai svarbu? „Todėl, kad migrena sergantys pacientai vartoja nepaprastai daug vaistų. Tikrai nereti atvejai, kai pas gydytoją atėjęs pacientas sako, kad išgėrė 3 g ibuprofeno ar 4 tabletes paracetamolio, tačiau nepadėjo. Taigi vaistų tarpusavio sąveika gydant migreną itin reikšminga. Frovatriptanas veikia sinergiškai su NVNU (nesteroidiniais vaistais nuo uždegimo) ir antiemetikais. Vadinasi, šis vaistas turi gerą saugumo profilį“, – pabrėžia medikė.

Nepageidaujamas triptanų poveikis, palyginti su 100 mg sumatriptano, yra mažesnis frovatriptano grupėje, o parestezijos, skeleto skausmų ir kąsnio gerklėje pojūtis 2–3 kartus statistiškai patikimai mažesnis tarp vartojusių frovatriptaną, palyginti su 100 mg sumatriptano grupe. Dar vienas pranašumas – kad frovatriptanas veikia ilgai, dėl to beveik 2/3 pacientų pakanka vienos tabletės migrenos atakai gydyti. „Tačiau turime pacientą įspėti, kad tai nėra vaistas, kuris pradeda veikti labai greitai. Jis pradeda veikti maždaug per valandą, bet puikiai veikia ilgam laikotarpy, o tai ypač svarbu gydant menstruacinę ar ilgai trunkančią migreną, siekiant kuo ilgiau išlaikyti beskausmį langą“, – sako J. Pečeliūnienė.

Tyrimais įrodyta, kad nestiprų skausmą pradėjus gydyti frovatriptanu tik 5 proc. pacientų galvos skausmas pasikartoja, o 80 proc. pacientų nebereikia papildomo gydymo NVNU. „Visai nauji duomenys: Nyderlanduose buvo patikrina 6,5 mln. Triptanų receptų dėl vaistų pervartojimo ir nustatyta, kad frovatriptano pervartojimo rizika yra pati mažiausia visoje triptanų klasėje. Prevencinės terapijos požiūriu šio preparato rezultatai irgi geriausi: 2 tab./d. prevenciškai 6 dienas prieš menstruacijas 50 proc. moterų, sergančių menstruacine migrena, leidžia gyventi be migrenos arba sumažina galvos skausmą ir migrenos lydimuosius reiškinius“, – aiškina gydytoja.

„Apibendrindami galime teigti, kad frovatriptanas turi didelį afinitetą tiems receptoriams, kurie dalyvauja vystantis migrenai, o tai reiškia, kad didelį efektyvumą pasiekiame skirdami mažą dozę. Taip pat vaistas pasižymi aukštu selektyvumu intrakraninei, bet turi mažesnę įtaką periferinei kraujotakai.

Ilgą pusinės eliminacijos laiką galima sieti ne tik su efektyvumu, bet ir su ilgu veikimu. Be to, vaistas turi „savo“ metabolinę sistemą, vadinasi, yra saugus, taip pat skiriant kartu su standartiniais vaistais migrenai gydyti“, – pranašumus apibendrino

 

J. Pečeliūnienė

testas—galvos-skausmai/61723″>Testas – Galvos skausmai

migrena/41420″>TestasMigrena

Migrenos klubas