Intymumas gali trukti ilgiau

Dažnas apie savo sveikatos sutrikimus nutylime, o jei juos ir atskleidžiame, tai tik artimiausiems žmonems. Ypac tuomet, jei kalbama apie lytinio gyvenimo sutrikimus. Dažniausia reakcija i tokia tema – juokas arba staigus žvilgsnio nukreipimas į šalį. Lietuvaičiai nelinkę dalytis savo lovos problemomis, tačiau seksualinės medicinos gydytojas Robertas Adomaitis (37) teigia, kad kalbėti būtina, nes tai pirmas žingsnis į problemos sprendimą.

Kas yra ta priešlaikine ejakuliacija ir ar dažnai vyrai ja skundžiasi?

Apie 30 procentų vyrų bent kartą gyvenime yra skundęsi, kad jų sėkla lytinio akto metu išsiveržia per anksti, t.y. anksčiau, nei jie to norėtų. Tačiau tai nereiškia, kad visi vyrai ir vaikinai, kurie skundžiasi per daug greitu sėklos išsiveržimu yra beviltiškoje situacijoje. Vieni teigdami, jog sėkla išsiveržia per anksti, turi omenyje 15 minučių, kitiems šis nusiskundimas gali būti paremtas tuo, jog jų sėkla išsiveržia net nespėjus varpos įstumti į makštį.

Kiek laiko iprastai trunka lytinis aktas?

Ištyrus atsitiktinai atrinktus vyrus paaiškėjo, kad daugumos lytinių aktų laikas (nuo varpos įstūmimo į makštį, iki ejakuliacijos) svyruoja nuo 3 iki 5 minučių. Žinoma, kad 2-5 proc. vyrų, nepaisant visų pastangų, ejekuliaciją nuolat patiria greičiau nei per 2 minutes. Pagal Tarptautinės seksualinės medicinos draugijos rekomendacijas, įgimtą nuolatinę greitą ejakuliaciją reiktų įtarti vyrui, kuriam beveik visi lytiniai aktai trunka trumpiau nei vieną minutę. Tai reiškia, kad sėkla išsiveržia greičiau, nei per minutę nuo varpos įstūmimo į makštį. Vis tik negalima atsižvelgti vien tik į laiką, čia žymiai svarbiau, ar nors vienas iš partnerių patiria diskomfortą, stresą ar nusivylimą dėl greitai įvykstančios ejakuliacijos. Neretai pasitaiko, kad sėkla išsiveržia greitai, tačiau abu partneriai prisitaiko prie situacijos, atranda įvairių sprendimo būdų ir nepatiria žymesnio diskomforto – tokiu atveju sutrikimo kaip ir nėra. Abiejų partnerių pasitenkinimo jausmui laiko komponentas nėra pats svarbiausias.

Kaip vyrui suprasti, kad jis turi problemų?

Jei žmogus patiria dėl to nepatogumų, tai jau yra problema. Supratimas, kad tave kankina priešlaikinė ejakuliacija, turi įtakos psichologinėms problemoms. Žmonės jaučiasi nevykėliais, nevertais partnerės dėmesio. Dažnai ir pati partnerė pasako apie nepatogumus, kuriuos ji jaučia dėl partnerio priešlaikinės ejakuliacijos.

Kokiu nepatogumu sukelia priešlaikine ejakuliacija?

Labai retais atvejais vyrai, kurie net nespėja varpos įstumti į makštį, turi problemų planuojant šeimos pagausėjimą. Tačiau tai labai reta problema. Daugiausia vyrų skundžiasi tuo, jog jie negali patenkinti partnerės. Nors jų pačių lytinis gyvenimas lyg ir geras, jie jaučia susijaudinimą, patiria orgazmą. Ir nors viskas vyksta gerai, tačiau per daug greitai. Labai dažnai vyras, patiriantis priešlaikinę ejakuliaciją, išgyvena dėl to, kad jis negali jos valingai kontroliuoti. Žinoma, būna visko. Dėl tokio sutrikimo neretai skiriasi ilgai kartu gyvenę partneriai, jauni vyrai gali net susimąstyti apie savižudybę.

Ar priešlaikine ejakuliacija reikia gydyti? Jei reikia, tai kaip?

Jei žmogus patiria dėl to nepatogumų, tai, žinoma, kad reikia. Juk dabar vyrauja tokia nuomonė, jog reikia gyventi kokybiškai, todėl rekomenduojamas ir gydymas. O gydymas gali būti dvejopas: medikamentinis ir psichologinis. Pagaliau ir Lietuvos vaistinėse atsirado greito veikimo medikamentas, skirtas priešlaikinės ejakuliacijos gydymui. Kodėl tai svarbu? Nes iki šiol įvairiausių neaiškaus veikimo priemonių vyrai galėdavo ieškoti tik seksualinių reikmenų parduotuvėse ar internete, o veiksmingo ištirto vaisto nebuvo. Šio vaisto reikia teirautis savo šeimos gydytojo ar urologo, bet išsamesnės pagalbos sulauksite atvykę pas seksualinės medicinos specialistą.

PRIEŠLAIKINES EJAKULIACIJOS PASEKMĖS:

• Sumenkinta vyro savigarba;

• Įtempti partnerių santykiai;

• Prasta seksualinio gyvenimo kokybė;

• Šeimos planavimo trikdžiai;

• Nerimas, kančia;

• Gėda ir depresija.

PRIEŠLAIKINES EJAKULIACIJOS GYDYMO BŪDAI:

• Psichologinis konsultavimas;

• Medikamentinis;

• Kombinuotas (efektyviausias).

PRIEŠLAIKINES EJAKULIACIJOS ATSIRADIMO PRIEŽASTYS:

• Biologiškai nulemta;

• Lytinio gyvenimo nereguliarumas;

PRIEŠLAIKINES EJAKULIACIJOS POBŪDŽIAI:

• Įgimta-nuolatinė;

• Įgyta-situacinė;

• Nuolatinė;

• Epizodinė

PRIEŠLAIKINES EJAKULIACIJOS ATSIRADIMO MITAI:

• Tai susiję su vyro senėjimo procesu;

• Tai skatina pernelyg dažna masturbacija;

• Tai grynai psichologinė vyro problema.

Žurnalas „Mieste“