migrena/4394″>Migrena, kuriai būdingi besikartojantys stipraus galvos skausmo priepuoliai, dažniau serga moterys – aktyviai gyvenančios, daug dirbančios. Tai nereiškia, kad jų nebūna vyrams. Būna, tik kur kas rečiau. Daugeliui, bent kartą susidūrusiam su migreniniu skausmu, kurį dar lydi ir įvairūs neurologiniai, virškinamojo trakto ir vegetacinės nervų sistemos sutrikimai, nereikia aiškinti, kaip tai vargina. Tad kaip padėti sau išgyventi priepuolius sergant migrena? O gal įmanoma jų išvengti ar bent suretinti? Pataria Lietuvos sveikatos mokslų universiteto visuomenes sveikatos doktorantė gydytoja neurologė Alma Januškevičienė.

Keiskite gyvenimo būdą

Jei jus vargina migrena, pirmiausia reikėtų gerinti bendrą organizmo būklę. Svarbu tobulinti gyvenimo kokybę: venkite alkoholio, rūkalų, blogų emocijų, baimių. Taip pat reikėtų vengti ryškios šviesos, didelio garso ir stiprių kvapų.

Stiprius migreninius skausmus gali sukelti ir kvepalų aromatas, ir tabako ar dažų kvapas ar net stiprus kvapas dėvėtų rūbų parduotuvėse.

Nežiūrėkite ilgai televizoriaus, nes ryški šviesa, stiprus garsas, akių raumenų įtampa gali išprovokuoti galvos skausmus. Dėl to, dirbdami kompiuteriu ar sėdėdami prie televizoriaus ekrano, reguliariai darykite pertraukėles, akių mankšteles, kad akys ir nervų sistema pailsėtų nuo įtampos.

Daugiau judėkite, vaikščiokite gryname ore, užsiimkite fizine veikla, kuri jums yra mieliausia. Gal jums patinka pabėgioti parke ar atlikti tempimo pratimus ? O gal labiau vilioja pasivažinėjimas dviračiu ar plaukimas? Viskas gerai, kas tinka jums.

Tik nepervarkite, nes sunkūs fiziniai pratimai, ypač jeigu nesitreniruojate reguliariai, gali išprovokuoti migreną. Kaip ir ilgalaikė priverstinė poza, tarkim, ilgą laiką dirbant pasilenkus sode.

Laikykitės miego ir būdravimo režimo. Venkite dirbti naktimis, nes pamaininis darbas režimą ypač trikdo. Nežiūrėkite vakarais įtempto siužeto filmų, stenkitės gerai išsimiegoti. Tačiau savaitgaliais nepersimiegokite – per ilgas miegas, kaip ir nemiga, gali išprovokuoti migrenos priepuolius. Taip atsitinka dažnai.

Kai migrenos priepuoliai vargina menstruacijų metu, reikėtų vengti kontraceptinių tablečių.

Jei mėgstate keliauti autobusu ar automobiliu, rinkitės ne per ilgą ir ne per daug varginančią kelionę. Venkite staigių oro, jūros lygio, laiko juostų pokyčių, nepatartina žiemą ilsėtis šiltuose kraštuose.

Rinkitės maisto produktus

Migreną gali išprovokuoti netinkami gėrimai, maisto produktai. Mokslininkai teigia, kad neretai tai produktai, kurių sudėtyje yra biogeninių aminų. Pavyzdžiui, tiramino yra brandintuose sūriuose, feniletilamino – šokolade. Venkite raudonojo vyno, kakavos, lazdyno riešutų. Manoma, kad migreną gali išprovokuoti kai kurios daržovės – avokadai, čili pipirai, česnakai, pomidorai, taip pat pupelės.

Patartina atsisakyti ir kai kurių uogų (aviečių, braškių, alyvuogių), vaisių (raudonųjų slyvų, bananų, kivių, ananasų) ir sėklų (saulėgrąžų, moliūgų). Nevalgykite marinuotų, konservuotų, rūkytų maisto produktų.

„Vis daugiau kalbama apie neigiamą įvairių maisto priedų įtaką organizmui, – sako gydytoja Alma Januškevičienė. – Pavyzdžiui, yra duomenų, kad monosodos gliutamatas (kurio yra bulvių traškučiuose) ar aspartamas (dirbtinis saldiklis, dedamas į daugelį gėrimų) provokuoja galvos skausmus. Įvairių maisto priedų ypač gausu padažuose, majonezuose, saldainiuose ir kramtomojoje gumoje. „Beje, taip pat reikėtų apriboti saldaus maisto, turinčio daug angliavandenių, vartojimą. Stenkitės gerti pakankamai skysčių ir nevalgykite labai šalto maisto, pavyzdžiui, ledų.

Kai kurios moterys negali gerti stiprios kavos, arbatos, nes skausmą išprovokuoja… kofeinas. Nors būna atvejų, kai būtent stiprios kavos ar arbatos puodelis numalšina galvos skausmus, bet, deja, ne migrenos. Dėl tos pačios priežasties reikėtų vengti ir kokakolos ir energinių gėrimų.

Pasistenkite į kasdieninį racioną įtraukti daugiau citrusinių vaisių, žalių daržovių, rupios duonos, šviežios žuvies, mėsos, ryžių. Troškulį malšinkite natūraliu mineraliniu vandeniu ar natūraliomis vaisių sultimis be priedų. Naudingos šviežių ar raugintų kopūstų sriubos. Teigiamai veikia raminamoji ramunėlių, pipirmėtės, melisos, čiobrelių, šalavijų, mėtų arbata. Pavartokite magnio, ginkmedžio preparatų, kurie gerina galvos smegenų kraujotaką, geriau aprūpina deguonimi nervų ląsteles.

Gydytojos teigimu, nėra duomenų, kad migreną provokuotų be mielių kepta duona, kiaušiniai, sorų kruopos, kviečiai, todėl šiais produktais galima drąsiai papildyti savo racioną.

Koreguokite valgymo įpročius, nes nereguliari mityba, alkis, persivalgymas – gana dažni migrenos sukėlėjai. Būtų puiku, jei pusryčius, pietus ir vakarienę valgytumėte tuo pačiu laiku ir nebadautumėte.

„Nepiktnaudžiaukite vaistais nuo skausmo ar migdomaisiais, jų perdozavimas sukelia pripratimą arba antrinius migreninius galvos skausmus“, – pataria gydytoja neurologė Alma Januškevičienė.

Mankštinkitės tikslingai

Jeigu jus vargina rytinė migrena, vos prabudę, atlikite tokį pratimą: pagulėkite minutėlę ant nugaros. Po to pakelkite ir ištieskite abi kojas ir lėtai pradėkite važiuoti dviračiu, lenkdami kojas per kelius. Pratimą darykite 2 minutes.

Jums naudingas lengvas reguliarus sportas. Pavyzdžiui, plaukimas, joga, pilatesas ir pan. Verta mankštą derinti su masažu. Pasirinkę jums tinkamą masažistą, jį įspėkite, kad sergate migrena. Jums naudingas giliųjų audinių ir sprando dalies masažas, kuris pagerina apytaką, sumažina susikaupusią įtampą.

„Paprašykite namiškių, kad pamasažuotų jums smilkinius ir plaukuotąją galvos dalį. Švelnūs judesiai delnais ar pirštų galiukais ypač gerai atpalaiduoja galvos raumenis ir mažina skausmą“, – teigia gydytoja A. Januškevičienė. Pasak jos, migrenos priepuolius malšinti padeda ir autogeninė treniruotė. Dažnai efektyvi ir refleksinė adatų ar manualinė terapija.

Rūpinkitės dvasine sveikata

Neretai kenčiantieji nuo migrenos turi įvairių psichologinių problemų: juos vargina didelė įtampa, nesvetimas noras būti tobulam, neapykanta, savikritika, nevisavertiškumo jausmas.

Kaip sau padėti? Visų pirma, keiskite požiūrį į gyvenimą, dažniau atsipalaiduokite. Svarbu vengti keturių emocijų: pykčio, baimės, neapykantos ir nuoskaudos, nes, joms pasireiškus, kenčia nervų sistema, silpsta imunitetas, atsiranda negalavimų ir galvos skausmai. „Nesistenkite visiems įtikti ir patikti, neužgniaužkite savyje neigiamų jausmų, emocijų. Išsiverkite – tai gera psichologinė iškrova. Stenkitės būti optimistu, dažniau šypsokitės ir dalinkite gerą nuotaiką aplinkiniams“, – pataria specialistė.

Liaudiški patarimai nuo migrenos

Daugeliui varginamų migrenos jie geriausiu atveju tesukelia šypseną, dar dažniau – susierzinimą – tai tiek kartų bandyta, o rezultato – jokio! Bet kai kuriems tai padeda, tad kodėl nepabandžius?

•   Išgerkite puodelį kavos su citrina (išspauskite vienos citrinos sultis).
•   Vidinę baltą citrinos žievę pridėkite prie smilkinių ir palaikykite 10 min.
•   Ant sprando ir kaktos uždėkite šaltame vandenyje suvilgytus rankšluosčius ar ledinio vandens kompresus. Laikykite 10–15 min.

Naudinga

Jeigu jus vargina migrena, rašykite migrenos dienoraštį, jame kruopščiai fiksuokite visus dienos įvykius, užsiėmimus, maistą, aplinką ir kt. Taip galbūt nustatysite savo galvos skausmo sukėlėjus. Migrena paprastai prasideda 12 –24 valandų laikotarpiu po kontakto su ją provokuojančiu veiksniu. Jei jums pavyktų atrasti savo migrenos sukėlėją, nereikėtų vengti daugybės aukščiau išvardintų dalykų.

Parengė Nika Vagnerienė

Ištirpinkite skausmo kamuolį - Migrena

Migrenos klubas

migrena-kaip-susigrazinti-gyvenimo-kokybe/60753″>Migrena: kaip susigrąžinti gyvenimo kokybę?