+6
-2
+4
Kaip išvaduoti skrandį nuo sunkumo jausmo?

Kam gi nėra buvę, kad pavalgius apima sunkumo jausmas, tarsi į skrandį kas būtų įmetęs akmenį. Nors tokiomis akimirkomis dažniausiai aimanuojame: „Kam gi reikėjo šitiek ryti“, pasak specialistų, toks jausmas gali apimti nebūtinai dėl persivalgymo, dažniau to priežastis yra virškinimo fermentų trūkumas.

 

Gadina nuotaiką

 

Apklausos rodo, kad vienokius ar kitokius virškinimo sutrikimus patiria daugiau nei pusė šalies gyventojų. Šie nemalonūs reiškiniai atsiliepia ne tik laisvalaikiui, darbinei bei akademinei veiklai, bet ir seksualiniam gyvenimui.

Pusė besiskundžiančiųjų tokiu negalavimu nurodė, jog virškinimo sutrikimai jiems gadina nuotaiką. Dalis vyrų skundėsi, kad dėl pilvo pūtimo ar kitų negalavimų yra priversti atsisakyti mėgstamos veiklos, pvz., sporto ar pasisėdėjimo bare su draugais. Tuo tarpu moterys teigė, jog tomis dienomis, kai patiria virškinimo sutrikimų, jos ne tik gerokai mažiau pasitiki savimi, bet ir sunkiau išsirenka, ką apsirengti. Be to, „streikuojantis“ skrandis daro neigiamą poveikį ir dailiosios lyties profesiniam gyvenimui – kas dešimtai moteriai šios problemos trukdo sukoncentruoti darbe.

Pasak specialistų, įvairūs virškinimo sutrikimai dažnai atsiranda dėl netinkamos mitybos, nors ji yra lengviausiai kontroliuojamas dalykas – reikia tik pasiryžti tai daryti. Įvairių medžiagų, kurių su maistu negauname ar gauname per mažai, stygių galima  papildyti maisto papildais ir vitaminais. Tačiau prieš pradedant vartoti kokį nors preparatą, reikia atminti, kad maisto papildas nėra maisto pakaitalas, kuris gali kompensuoti ar ištaisyti netinkamos mitybos žalą. Maisto papildai vertingi tuo atveju, kai yra padidėjęs tam tikrų medžiagų poreikis, kurio negalima užtikrinti vien pakoregavus mitybą.   

 

Fermentų trūkumas

 

Virškinimas – labai sudėtingas procesas. Jis prasideda jau burnoje, veikiant seilėms, ir baigiasi storojoje žarnoje. Ypač reikšminga yra dvylikapirštė žarna. Tai tarsi savotiška kryžkelė: čia maistas veikiamas visais įmanomais būdais – skrandžio fermentų, kasos fermentų bei tulžies. Sutrikus vos vieno virškinamosios sistemos komponento veiklai, galite jausti nemalonius dispepsijos simptomus: sunkumą skrandyje, skausmą, pykinimą, pilvo pūtimą ir kt. Esant ilgalaikiams virškinimo sutrikimams, gali pasireikšti ir organizmui būtinų maisto medžiagų, pavyzdžiui, riebaluose tirpių vitaminų, baltymų ir panašiai, stoka.

Anot dietologų, viena dažniausių blogos savijautos priežasčių – virškinimo fermentų, skaidančių suvalgytą maistą, trūkumas. Tam, kad iš suvalgyto maisto mūsų organizmas pasisavintų jam taip reikalingas medžiagas, virškinimo fermentai jį turi suskaidyti iki mažiausių dalelių, kurias kraujas išnešioja po visa organizmą. Tokiu būdu jų trūkumas ne tik bus sunkumo skrandyje, skausmo, tempimo ir kitų nemalonių nevirškinimo simptomų priežastis, bet ilgainiui gali sutrikti ir kitos svarbios organizmo funkcijos.

 

Pašalina diskomfortą

 

Pasak specialistų, netgi nedidelį diskomfortą sukeliančius funkcinius virškinimo sutrikimus veiksmingai šalina natūralių virškinimo fermentų preparatai (populiariausias iš jų Lietuvoje – „Mezym“). „Mezym“ papildo jau esamų fermentų kiekį ir taip pašalina nemalonius simptomus. „Mezym“, kitaip nei maisto papildų, nereikia vartoti „kurso“ siekiant pagerinti virškinimą, jis veikia greitai ir kartais gali užtekti pavartoti tik vieną kartą, kad pašalintume diskomfortą atsiradusį po valgio.  „Mezym“ – sudėtyje yra pagrindiniai virškinimo fermentai: lipazė – riebalų, amilazė – angliavandenių ir proteazė – baltymų virškinimui. Maisto papildai ar vitaminai – tik papildo jūsų racioną įvairiomis naudingomis medžiagomis, tačiau negydo ir nesuteikia skubios pagalbos, kai sutrinka virškinimas.
Virškinimo negalavimams mažinti liaudies medicinoje nuo seno naudojami artišokai, ciberžolės, rozmarinai, mėtos, tikrieji margainiai, kmynai, kalendros bei kiti augalai.

 

 

Komentarai

Dietologė dr. Edita Gavelienė:

– Nors daugelis lietuvių susiduria su vienokiais ar kitokiais diskomfortą sukeliančiais virškinimo sutrikimais, net ketvirtadalis jų nedaro nieko, kad išspręstų šią problemą. Moterys šiuo atveju yra gerokai aktyvesnės – dauguma jų stengiasi sureguliuoti mitybą, vartoja maisto papildų ar gydosi liaudies metodais. Dažniausiai žmonės virškinimo sutrikimus linkę „nurašyti“ persivalgymui. Čia yra dalis tiesos, tačiau dažniau virškinimas sutrinka dėl nesubalansuoto ir nevisaverčio maisto.  

Jei norisi paragauti ir vieno, ir kito, ir dar trečio patiekalo, paskanauti saldumynų, savęs varžyti nereikia, bet visko į lėkštę reikėtų dėti po truputį, nebūtina kiekvieno patiekalo suvalgyti po porciją. Valgant nereikia skubėti. Maistą svarbu kuo geriau sukramtyti, nes viena sutrikusio virškinimo priežasčių gali būti blogai sukramtytas maistas. Be to, būtina gerti daugiau paprasto ar mineralinio vandens. Pavalgius geriausia eiti pasivaikščioti. Visa tai elementaru, tačiau retas kuris to paiso.

Sumažinti pilvo pūtimą bei kitus skrandžio negalavimus nėra taip sunku, kaip gali pasirodyti iš pirmo. Užtenka subalansuoti mitybą, užsiimti aktyvia fizine veikla bei stengtis vengti streso, taip pat patartina vartoti daugiau vaisių bei daržovių, tirpių skaidulų turinčio maisto.

 

 

Vilniaus universiteto Visuomenės sveikatos instituto vadovas prof. Rimantas Stukas:

– Problemų dėl netinkamos mitybos atsiranda ne iš karto, gali praeiti keleri metai, kartais net dešimtmečiai. Žmonės niekada nesimaitino tobulai. Iki XX a. vidurio didžiausia problema buvo visaverčio maisto stoka. Žmonės valgė tai, ką turėjo. Galėjo net visą dieną valgyti vienodą maistą, pavyzdžiui, vien duoną. Tačiau reikia pripažinti, kad kuomet kalba pasisuka apie maistą visi kaip vienas sako, kad anuomet visi maitinosi kur kas sveikiau. Dažnai tenka girdėti, kai žmonės sako, kad mūsų protėviai valgė riebų sotų maistą ir niekas netukdavo. O dabar pasirodo tai – blogis. Bet gi tuomet jie dirbo sunkų fizinį darbą, o dabar statistinio lietuvio darbas yra sėdėti prie kompiuterio.

Antra, kuo toliau, tuo labiau mityba tampa ydinga. Skubėdami alkį mariname pusfabrikačiais, pagardintais įvairiais konservantais, kurie, reikia pripažinti, neveikai teigiamai virškinimo sistemos. Trečia blogybė – mūsų organizmas stokoja sudėtinių angliavandenių, kitaip tariant, valgome per mažai grūdinių kultūrų, vaisių ir daržovių. Organizmui tiesiog pradeda trūkti reikiamų medžiagų, kas ir sukelia įvairius negalavimus.

 

 

Verta žinoti:

Sutrikus virškinimui būtina vartoti pakankamai skysčių – ne mažiau nei 1,5-2 litrus per parą. Vidurius laisvina gysločių, šaltekšnių, pankolių, kmynų arbata. Užkietėjus viduriams, veiksminga gerti slyvų, šeivamedžių, abrikosų, vynuogių, morkų bei raugintų kopūstų sultis. Taip pat valgyti žalių ar džiovintų slyvų, figų, abrikosų, datulių. Pykinimą slopina mėtų, pipirmėčių arbata, o pilvo dieglius nuramina ajerų, ramunėlių, raudonėlių arbata.

Jaučiant pilve sunkumą, pastarąjį maudžiant, šią kūno dalį galima šiek tiek „pamankštinti“. Įtraukite pilvą, palaikykite 10-15 sekundžių ir atpalaiduokite. Pratimą darykite 5 minutes. Rezultatas – geresnė kraujo cirkuliacija, aktyvesnė žarnyno motorinė funkcija. Pilvą galite ir pamasažuoti. Sukamuosius judesius atlikite pagal laikrodžio rodyklę.

Lietuvos sveikata, Sveika šeima