Naujausi ikiklinikiniai tyrimai duoda pagrindo daryti išvadą, kad vienas populiariausių (o Lietuvoje populiariausias) šiuolaikinių nesteroidinių vaistų nuo uždegimo nimesulidas („Nimesil“) turi ne tik uždegimą ir skausmą slopinamųjų ( antiflogistinių), bet ir antihistamininių (antialerginių) ir priešanafilaksinių savybių. Nustatyta, kad 0,1–1,0 proc. nimesulido tirpalo inhaliacija ovalbuminu sensibilizuotoms jūrų kiaulytėms reikšmingai prailgino laiką iki ovalbumino aerozolio sukeltos respiracinės anafilaksinės krizės. Tuo tarpu kitas nesteroidinis vaistas nuo uždegimo, indometacinas, tokio poveikio neturėjo. Taip pat nustatyta, kad nimesulidas statistiškai patikimai sumažino kraujo histamino koncentraciją, o indometacinas netgi šiek tiek padidino histamino kiekį.

Žmogaus bronchų lygiųjų raumenų preparatuose nimesulidas slopino histamino sukeltą H-1 receptorių aktyvaciją ir nedarė įtakos acetilcholino sukeliamam raumenų skaidulų atsakui. Analogiško indometacino poveikio nepastebėta.

Nimesulido 0,1-1,0 proc. tirpalo inhaliacijos reikšmingai sumažino eksperimentinių gyvūnų kraujo histamino koncentraciją, padidėjusią po intraveninės acetaldehido (5 proc. tirpalo) injekcijos, sušvirkštos siekiant sukelti eksperimentinę bronchokonstrikciją. Analogiško indometacino poveikio vėlgi nenustatyta.

Apie priešalerginį, antihistamininį nimesulido poveikį duomenų anksčiau yra pateikę kiti autoriai (Berti ir kt., 1990, 1991). Naujausias tyrimas akivaizdžiai įrodo nimesulidą turint antianafilaksinių ir antihistamininių savybių. Tokio efekto kitas lygintas NVNU, indometacinas, neturėjo.

Nesteroidinis priešuždegiminis analgetikas nimesulidas chemiškai yra metano sulfonanilido derivatas. Klinikinėje praktikoje jis taikomas įvairioms uždegiminėms būklėmis ir skausmui gydyti, karščiavimui mažinti. Slopindamas fermentą ciklooksigenazę nimesulidas, kaip ir kiti nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, įskaitant indometaciną, stabdo kraujo prouždegiminio citokino, tromboksano A2 (TXA2), skilimą, sumažina jo metabolito TXB2 kiekį. Tačiau tik nimesulidas, inhaliuojamas aerozoliu, stabdo respiracinio anafilaksinio sindromo, dusulio priepuolio, išsivystymo sensibilizuotiems individams.

Kokiu būdu nimesulidas, kitaip nei NVNU, sumažina histamino koncentraciją kraujyje, nėra visai aišku. Esama duomenų, kad nimesulidas ar (ir) jo 4-hidroksi metabolitai sąveikauja su kraujo putliosiomis ląstelėmis ir bazofilais ir stabdo histamino išsiskyrimą iš jų. Ypač šis efektas ryškus plaučių parenchimoje ir odoje (Genovese ir kt.).

Kaip parodė tyrimai su žmogaus bronchų preparatais, nimesulidas slopina histamino sukeltą kvėpavimo takų lygiųjų raumenų kontrakcinį atsaką (spazmą), bet nedaro įtakos su acetilcholinu (n.vagus) susijusiam atsakui (parasimpatiniam). Šis nimesulido efektas priklauso nuo dozės.

Nimesulidas taip pat mažina acetaldehido sukeltą hiperhistaminemiją ir slopina su histaminu susijusią bronchokonstrikciją.

Acetaldehidas kvėpavimo takų rezistenciją (tonusą) padidina neimuniniu būdu, skatindamas histamino išsiskyrimą iš putliųjų ląstelių, taip pat veikdamas vadinamąją P-substanciją (skausmo medžiagą) plaučių (ir kitų audinių) aferentinių nervų galunėlėse.

Nimesulidas aktyviai slopina abu – ir imuninį, ir neimuninį – histamino sekrecijos mechanizmus. Tyrinėtojai nurodo, kad šios nimesulido savybės teikia gerų perspektyvų šį preparatą taikyti tais atvejais, kada priešuždegiminis analgezinis gydymas reikalingas pacientams, sergantiems, pavyzdžiui, reumatinėmis ligomis ir gretutine kvėpavimo takų uždegimine patologija (astma, LOPL). Įrodyta, kad nimesulidas, skirtingai nei kai kurie kiti nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, nesukelia astmos, bronchokonstrikcijos. Nimesulidą gerai toleruoja ir atopiški pacientai, sergantys aspirinine astma (Andri ir kt., Bianco ir kt.).

 

Parengė Jonas Kastys