+0
-1
-1

Jeigu paklaustumėte gydytojų ir pacientų apie nesteroidinius tepalus nuo uždegimo, išgirstumėte gana prieštaringų atsakymų. Vieni įsitikinę, kad šie tepalai veiksmingi, patogūs naudoti ir nesukelia šalutinių poveikių, kiti prilygina juos „švęstam vandeniui“. Kokia yra tiesa?
Patyrę nedidelę sportinę ar buitinę traumą, susimušę, pasitempę, nemaža dalis žmonių, ypač jaunų, nėra linkę gerti vaistų – vieni baiminasi šalutinių poveikių, kiti tikisi, kad visi simptomai ilgainiui praeis savaime. Dauguma verčiau norėtų išbandyti tepalus, tačiau nuėję į vaistinę susimąsto, kurį preparatą rinktis. Ar iš tikrųjų negalavimas praeis greičiau?

fastum/9975″>Fastum – veiksmingas vaistas

1998 metais buvo publikuoti didelės apimties tyrimo, kurio metu nagrinėtas vietiškai vartojamų vaistų nuo uždegimo, tarp jų ir fastum/9975″>Fastum Gel, efektyvumas ir saugumas gydant ūminio ir lėtinio uždegimo sukeltą skausmą, duomenys. Tyrimo metu buvo peržiūrimi daugiau kaip 10 000 pacientų gydymo duomenys, o išanalizavus rezultatus nustatyta, kad ketoprofeno gelis yra neabejotinai veiksmingas. 74 proc. pacientų, kuriems buvo skirta fastum/9975″>Fastum Gel, būklė pagerėjo.

fastum/9975″>Fastum gydymo poveikis pasireiškia gana greitai. Analizuojant sportinių traumų gydymo rezultatus nustatyta, kad 62 proc. blauzdos raumenis patempusių pacientų po 3 dienų gydymo fastum/9975″>Fastum vėl galėjo treniruotis.

Gydant nugaros skausmus, po 3 gydymo fastum/9975″>Fastum Gel dienų beveik 70 proc. pacientų vertino šį vaistą kaip labai veiksmingą, o po 7 gydymo dienų šis skaičius išaugo iki 84 proc.

fastum/9975″>Fastum – saugus nesteroidinis vaistas nuo skausmo ir uždegimo

Į fastum/9975″>Fastum sudėtį įeina ketoprofenas – nesteroidinis vaistas nuo uždegimo (NVNU). Ketoprofenui būdingas itin stiprus uždegimą, skausmą ir temperatūrą mažinantis poveikis, kuris pasireiškia dėl fermento ciklooksigenazės slopinimo. Ketoprofenas yra senosios kartos, vadinamasis neselektyvusis, vaistas nuo uždegimo. Todėl, nors jis ir veiksmingas, vartojant geriamąsias formas iškyla šalutinių poveikių rizika. Vartojant fastum/9975″>Fastum didžiausia ketoprofeno koncentracija būna pažeidimo (ten kur patepta) vietoje, o plazmoje vaisto koncentracija išlieka minimali, todėl šalutinių poveikių beveik nebūna. Daugiau kaip 95 proc. fastum/9975″>Fastum vartojusių pacientų bei 100 proc. jį skyrusių gydytojų teigia, kad šis preparatas toleruojamas gerai arba puikiai.

fastum/9975″>Fastum gerai prasiskverbia pro odą

Dalis gydytojų linkę manyti, kad tepalai neprasiskverbia pro odą, todėl NVNU tepalai neturėtų būti veiksmingi. Tačiau šito negalima pasakyti apie fastum/9975″>Fastum Gel. Nors paprasti riebaliniai tepalai iš tiesų beveik nepraeina pro odą, hidroalkoholinis fastum/9975″>Fastum Gel gerai prasiskverbia pro visus odos sluoksnius ir patenka į uždegimo židinį. Klinikinių tyrimų duomenys rodo, kad patepus fastum/9975″>Fastum pažeisto sąnario srities odą, ketoprofeno koncentracija sąnaryje būna panaši į koncentraciją po injekcijos, o ketoprofeno koncentracija kraujo plazmoje išlieka labai maža (pavyzdžiui, sąnarių skystyje veikliosios medžiagos būna 70 kartų daugiau nei kraujo plazmoje). Palyginamieji tyrimai parodė, kad fastum/9975″>Fastum Gel prasiskverbia pro odą 40 kartų geriau nei piroksikamo gelis, 5 kartus geriau nei niflumino rūgšties gelis bei 2 kartus geriau – nei diklofenako gelis.

fastum/9975″>Fastum pasižymi puikiomis kosmetinėmis savybėmis

Galbūt vengiate tepalų, nes manote, jog jie turi nemalonų kvapą, dirgina odą, lėtai susigeria ir tepa drabužius? Tai būtų tiesa, jeigu kalbėtume apie senuosius tepalus. Tačiau naujajam hidroalkoholiniam fastum/9975″>Fastum būdingos puikios kosmetinės savybės. 1994 metais buvo atliktas tyrimas, kurio metu fastum/9975″>Fastum Gel vartojančių pacientų buvo teiraujamasi apie kosmetines šio preparato savybes. Buvo vertinama, ar greitai fastum/9975″>Fastum Gel susigeria į odą, ar lieka patepus riebalų plėvelė ant odos, ar malonus tepalo kvapas, ar išlieka gaivumo pojūtis ir ar gelį lengva įtrinti į odą. Pagal visus šiuos kriterijus fastum/9975″>Fastum Gel savybės buvo apibūdintos kaip labai geros ar bent vidutiniškai geros. fastum/9975″>Fastum nedirgina ir nedegina odos, alerginių odos reakcijų vartojant šio gelio pasitaiko retai.

Parengė gyd. R. DŪDONIENĖ

 

"Sveikas žmogus"