+5
-4
+1

Kaip ir kiekvieną vasarą, šiemet daug keliausime, savaitgaliais iškylausime gamtoje, ilsėsimės savo sodyboje, aplankysime seniai matytus artimuosius ir bičiulius. Savaime suprantama, jog svečiose šalyse gardžiuosimės nacionaliniais patiekalais, laisvadieniais gamtoje kepsime šašlykus ar pas mūsų išsiilgusią pagyvenusią tetą pasivaišinsime sočiais pietumis. Tai suteiks mums daug džiaugsmingų akimirkų ir pozityvių emocijų.
Tačiau mūsų virškinamajai sistemai naujos patirtys gali būti ne į sveikatą. Per ilgus žiemos mėnesius prisitaikiusi kasdien apdoroti įprastą maistą, staiga pasikeitus racionui ji gali „sustreikuoti“.
Esam pratę manyti, jog dėl virškinimo sutrikimų kenčia tik nepataisomi besočiai. Tačiau net pats lengviausias, bet mums neįprastas patiekalas ar tiesiog greitomis suvalgytas sumuštinis gali sutrikdyti virškinamosios sistemos darbą. Tam tikra prasme linkusieji gausiau pavalgyti yra net labiau apsaugoti. Jų virškinamoji sistema geriau prisitaikiusi priimti naujus iššūkius. Tuo tarpu saikingosios virtuvės mėgėjui suvalgius lėkštę kaimiškų barščių gali sutrikti skrandžio veikla.

Kai sustoja skrandžio veikla

Tuomet pasireiškia visiems gerai žinomi, kartais net labai skausmingi simptomai – pilnumo pojūtis skrandyje, tempimas pilvo srityje, skausmas po krūtinkauliu, vidurių pūtimas, raugulys, pykinimas ir pan. Tai būdinga sutrikus fiziologiniam virškinimo procesui. Nors kartą tai patyrusiam žmogui nereikia aiškinti, jog sutrikus virškinimui nebedžiugina vaizdingi reginiai, malonus bendravimas ar aktyvios pramogos.
Todėl žinoti, dėl kokių priežasčių gali sutrikti virškinamosios sistemos veikla, kaip to išvengti ir kaip gydytis sunegalavus reikėtų kiekvienam žmogui. Juk negali žinoti, kada ir kur taip nutiks.

Trumpas virškinimo fiziologijos kursas

Visas į organizmą patenkantis maistas suskaidomas iki paprasčiausių junginių, kurie patenka į kraują ir yra naudojami fiziologiniams organizmo poreikiams patenkinti.

Kiekvieną maisto medžiagą skaido tam tikras fermentas. Burnoje maistas sukramtomas ir sudrėkinamas seilėmis, kuriose esantis fermentas amilazė skaido krakmolą. Po to susmulkintas ir seilėmis sudrėkintas maistas slenka į skrandį, kur baltymus skaido skrandžio sultyse esantys fermentai pepsinas ir lipazė. Iš skrandžio maistas mažomis porcijomis patenka į dvylikapirštę žarną, kurioje tulžies ir kasos išskiriami fermentai dalyvauja visų svarbiausių maisto medžiagų virškinime: tripsinas, chimotripsinas, karboksipeptidazė, elastazė skaido baltymus; lipazė padeda skaidyti riebalus; amilazė – angliavandenius; diastazė – krakmolą. Galiausiai plonosiose žarnose maistas suskaidomas iki smulkiausių dalelių, patenkančių į kraują.

Sutrikus bet kuriai virškinimo proceso grandžiai, pablogėja maisto medžiagų virškinimas ir pasisavinimas, suvalgytas maistas ilgiau užsistovi virškinamojoje sistemoje ima rūgti, pūti. Būtent tuomet ir pasireiškia skausmingi sutrikusio virškinimo simptomai.
Jei virškinimo sutrikimai vargina nuolat, būtina pasitarti su gydytoju, nes tai gali būti tam tikros ligos požymis (pvz., lėtinio pankreatito, cholecistito ir pan.). Tuo tarpu epizodinį virškinamosios sistemos aktyvumo sumažėjimą galima mėginti įveikti savarankiškai.

Pagalbos ranką tiesia specialūs virškinamųjų fermentų preparatai

Sustojus skrandžio veiklai, griebiasi „savų“ priemonių pagerinti savijautą: vieni geria gazuotus gėrimus, kiti bando prasimankštinti. Tačiau tiesiausias kelias – vartoti specialius virškinamųjų fermentų preparatus.
Skeptiškai nusiteikę žmonės gali imti niurnėti, jog taip mes pratiname savo organizmą tinginiauti, neva piktnaudžiaujant šiais preparatais organizme sulėtės natūrali virškinamųjų fermentų gamybą. Tačiau toks požiūris visiškai nepagrįstas, nes vartodami šiuos preparatus tiesiog gausiname natūralių virškinamųjų fermentų kiekį. Tad kam kentėti, jei virškinimo sutrikimą galima nesunkiai įveikti išgėrus tabletę Mezym forte ir vėl džiaugtis gyvenimo teikiamais malonumais.

Tik viena tabletė, ir problemos kaip nebūta

Džiugu, kad vaistinėse jau prekiaujama efektyvesniu Mezym forte 10000. Tai tarsi vyresnysis mums žinomo Mezymo brolis. Jo sudėtyje yra beveik 3 kartus daugiau virškinamųjų fermentų. Be to, gaminant šio preparato apvalkalą pasitelkiamos inovacinės technologijos. Todėl veikliosios Mezym forte 10000 medžiagos yra labiau apsaugotos nuo fermentus ardančių agentų.
Kitas šio preparato privalumas – jo tabletės supakuotos, šviesos nepraleidžiančioje specialioje aliuminio folijos pakuotėje, kuri jas saugo nuo nepalankių aplinkos veiksnių. Mezym forte 10000 visada galima pasiimti su savimi, nes kompaktiškas lapelis su dešimčia tablečių telpa į bet kurią kišenę.
Kadangi veikliosios Mezym forte 10000 medžiagos– natūralūs fermentai, būdingi mūsų virškinamajai sistemai, jį gali vartoti visi žmonės, išskyrus sergančiuosius ūminiu kasos uždegimu, taip pat jei šio preparato nerekomenduoja vartoti jūsų gydytojas.

Mindaugas Papečkys, vaistininkas