+1
-0
+1
Trys dažniausios prostatos ligos

Gerybinės prostatos hiperplazijos dažnis auga su amžiumi

Gerybinė prostatos hiperplazija – tai patologinė būklė, kurios išvengti pavyksta retam vyrui. Laimei, tai nepiktybinės eigos progresuojantis prostatos didėjimas, jos vientisumo ir formos pakitimai. Prostata labai glaustai gaubia vyriškąją šlaplę – vadinasi jos padidėjimas ar joje esančių lygiųjų raumenų tonuso pakitimai gali pakeisti šlaplės praeinamumą ir normalų šlapimo nutekėjimą. Prostatos didėjimo arba išvešėjimo sukeliami šlapinimosi sutrikimai vadinami apatinių šlapimo takų simptomais. Jie skirstomi į dirginančio ir obstrukcinio pobūdžio simptomus. Pagrindiniai gerybinės prostatos hiperplazijos požymiai yra padažnėjęs šlapinimasis dieną ir naktį; sunkumai, kylantys norint pradėti arba pabaigti šlapintis; staigus poreikis šlapintis ir bėdos, kylančios norint sulaikyti šlapimą (gali atsirasti šlapimo nelaikymas); pakitusi (susilpnėjusi, nutrūkstanti, į lašėjimą panaši) šlapimo srovė ir sutrikusi lytinė funkcija. Dėl dažnesnio naktinio šlapinimosi gali atsirasti miego sutrikimų, o dėl šlapimo nelaikymo ir intymių problemų vyras gali pradėti nepasitikėti savimi ir labai išgyventi. Sudėtingiausia tai, kad liga metų metus gali vystytis nepastebimai ir apie ją neretu atveju įmanoma sužinoti tik tada, kai sulaukiama gana skaudžių komplikacijų, pavyzdžiui, ūminio šlapimo susilaikymo, kuriam būdingas stiprus ir staigus pilvo apačios skausmas, negalėjimas nusišlapinti ir apčiuopiama šlapimo pūslė. Kadangi prostatos didėjimą labiausiai lemia amžius, kintanti hormonų apykaita ir genetika, būtent vyresniems ir savo aplinkoje prostatos ligomis sergančių vyrų turintiems asmenims reikėtų susirūpinti labiausiai – būtini reguliarūs sveikatos patikrinimai. Pageidautina, kad vyras savimi rūpintųsi visą gyvenimą – kartais reikia ir artimojo paskatinimo, nes ne visi taip jau lengvai kreipiasi į urologą.

Prostatitas – tai priešinės liaukos uždegimas

Kai kurie prostatito simptomai primena gerybinės prostatos hiperplazijos simptomus, tačiau jis išsiskiria skausmais dubens srityje – jis gali pasireikšti kirkšnyse, sėklidėse, apatinėje nugaros dalyje. Skausmas suintensyvėja lytinių santykių metu arba atsisėdus, todėl vyrams sunkiau dirbti sėdimą darbą, važinėti dviračiu ir panašiai. Taip pat gali atsirasti dažnesnis poreikis šlapintis, o šlapinimosi metu kamuoja nemalonus deginimo jausmas ar net stiprėjantis skausmas. Taip pat gali pakisti ir šlapimo srovė – ji tampa lėtesnė, silpnesnė, kartais net panaši į lašėjimą. Ūminio prostatito metu gali kamuoti karščiavimas ir šaltkrėtis, o spermoje kai kuriais atvejais atsiranda ir kraujo priemaišų. Dažniausiai skiriama antimikrobinė terapija. Tinkamai negydomas ūminis prostatitas (kurio kilmė nebūtinai bakterinė infekcija) linkęs pereiti į lėtinį prostatitą, kurio priežastį, deja, pavyksta nustatyti labai retai, nes vyras gali sirgti juo ilgus metus. Lėtinio prostatito metu stengiamasi slopinti nemalonius simptomus, pavyzdžiui, nesteroidiniais vaistais nuo uždegimo slopinamas uždegimas ir skausmas. Taip pat patariama vengti simptomų sustiprėjimą paskatinančių faktorių. Kartais skiriamas gana ilgai trunkantis mikrobus veikiantis gydymas. Esmė – grąžinti vyrui gyvenimo kokybę ir išvengti lėtinio prostatito keliamų nepatogumų. Mat lėtinis skausmas ir diskomfortas gali tapti net ir depresijos priežastimis.

Prostatos vėžys – dažniausias vyrų vėžys

Prostatos vėžio atvejų nuolat daugėja, ypač tarp vyresnio amžiaus vyrų. Prostatos vėžys ilgus metus gali nerodyti jokių simptomų, todėl itin svarbūs profilaktiniai sveikatos patikrinimai – jei prostatos vėžys diagnozuojamas dar ankstyvoje stadijoje, jis gali būti visiškai išgydomas. Manoma, kad prostatos vystymąsi labiausiai nulemia vyresnis vyro amžius ir genetiniai veiksniai. Kai kurie prostatos vėžio simptomai primena gerybinės prostatos hiperplazijos ir priešinės liaukos uždegimo simptomus. Gali pasireikšti dažnesnis poreikis šlapintis. Vyrui sunkiui pradėti ir baigti šlapintis, o kartais ir sulaikyti šlapimą. Taip pat pakinta ir šlapimo srovė – ji gali nutrūkti, susilpnėti, pakeisti savo trajektoriją, tapti panaši į lašėjimą. Šlapinimasis, ejakuliacija ir erekcija gali tapti skausmingi. Būtina atkreipti dėmesį į šlapime arba spermoje atsirandantį kraują, skausmą klubuose, apatinėje nugaros dalyje ir šlaunyse bei neignoruoti apetito sumažėjimo ir neaiškios kilmės kūno masės kritimo. Svarbiausi šiuo atveju yra profilaktiniai sveikatos patikrinimai, nes būtent jie padeda aptikti ligą ankstyvoje stadijoje ir padidinti sėkmingo gydymo tikimybę. Pavyzdžiui, vyresni nei 50 metų vyrai dėl prostatos ligų gydytojo urologo kabinete turėtų apsilankyti rečiausiai kartą per metus.

Šaltinis | Pasveik.lt