Skiepai vos išvydus pasaulį

Jau pirmą dieną po to, kai jūsų mažylis išvydo pasaulį, gydymo įstaigos, kurioje gimdėte, seselė turėtų išsinešti jūsų mažylį pirmajai vakcinai nuo virusinio hepatito B (VH-B), mat ja naujagimius reikia skiepyti per pirmąsias 24 gyvenimo valandas. Vakcina suleidžiama paprastai į šlaunį. Paskiepytas mažylis 95 proc. apsaugotas nuo šios nepageidaujamos ligos, net jei atsitiktų taip, kad pati to nežinodama hepatitu B serga naujagimio mama.

Tai ne vienintelis adatos dūris, su kuriuo jūsų mažylis susidurs dar neperžengęs savo namų slenksčio. Visuotinai gimdymo namuose naujagimiai skiepijami ir BCG vakcina, kuri maždaug metus mažylius saugo nuo sunkių tuberkuliozės formų. Vyresniems vaikams šio skiepo paprastai nereikia, nes jų imuninė sistema jau gerokai stipresnė.

Keturiomis skiepų link

1 mėnuo

Pirmosiomis dienomis pajutęs adatos „saldumą“ mažylis jo greičiausiai ragaus dar ne kartą, ypač pirmaisiais gyvenimo metais. Vos mėnesio kūdikiai turi gauti antrąją injekciją nuo hepatito B, trečioji injekcija kūdikio lauks kai jam sueis pusė metų.

2 mėnuo

Į antrąjį gyvenimo mėnesį įžengęs mažylis pas savo šeimos gydytoją turėtų gauti dar vieną skiepą – kombinuotą penkiavalentę DTPa-IPV-Hib vakciną, kuri skirta apsaugoti naujagimį nuo difterijos, stabligės ir kokliušo, taip pat poliomielito ir Haemophilus influenzae b tipo bakterijos. Šis skiepas turi būti pakartotas, kai mažyliui sueis 4 ir 6 mėnesiai.

Kalbant apie „pasirenkamas“ vakcinas, antrąjį gyvenimo mėnesį mažyliai gali būti skiepijami nuo pneumokokinės infekcijos. Pneumokokinė infekcija – tai ūminė bakterijų sukelta liga, kuri gali sukelti plaučių ar vidurinės ausies uždegimus, sepsį ar net meningitą. Kaip ir rotaviruso atveju, tai nėra vienkartinė vakcina, visam skiepijimo kursui paprastai suvartojamos 4 vakcinos dozės: trys pirmaisiais gyvenimo metais ir ketvirta – antraisiais.

Taip pat tokio amžiaus vaikus jau galima skiepyti nuo rotaviruso, tačiau šie skiepai nėra valstybės kompensuojami. Rotavirusinė vakcina saugo tik nuo sunkiausių rotavirusinės infekcijos formų, todėl išlieka tikimybė, kad net paskiepytas vaikas gali susirgti rotavirusiniu viduriavimu, bet jis greičiausiai bus daug lengvesnis. Jei ši liga suaugusiesiems ir vyresniems nei 5 metų vaikams nėra labai pavojinga, to negalima pasakyti apie kūdikius. Ar skiepyti vaiką – spręsti jums, tačiau jei nusprendėte tai padaryti, skiepas į burnytę vaikučiui sugirdomas antrąjį gyvenimo mėnesį. Beje, kaip ir nuo hepatito B, nuo rotaviruso reikia skiepyti ne vieną kartą (pakartotinai ji „sugirdoma“ 3, kartais ir 4 mėnesį). Paprastai tėvai, norintys skiepyti vaiką, savo norą turi patvirtinti parašu, o informacija apie tai, kad mažylis gavo šį skiepą, turėtų būti įrašoma į vaiko sveikatos raidos istoriją.

6 mėnuo

Šešių mėnesių mažylis tėvų pageidavimu jau gali gauti skiepą nuo sezoninio gripo. Tiesa, ir čia egzistuoja įvairių nuomonių, kadangi aiškiai nuspėti, kokio tipo gripo virusas atkeliaus, neįmanoma, tai net ir paskiepijus mažylį jis vis tiek gali susirgti. Na, o jei apsisprendėte, tai turite žinoti, kad pirmą kartą turi būti suleisto dvi vakcinos, tarp kurių būtina mažiausiai vieno mėnesio pertrauka. Vėliau vaiką galima skiepyti tik po kartą prieš gripo sezoną (geriausia – rugsėjo–spalio mėnesį).

1 metai

Vienerių metukų sulaukę pypliai turėtų būti paskiepijami kombinuota MMR vakcina, skirta apsisaugoti nuo tymų, parotito (geriau žinomo kaip kiaulytė) ir raudonukės.

Taip pat tokio amžiaus mažylius auginantys tėvai savo noru gali nuspręsti vaikutį paskiepyti nuo vėjaraupių. Nors šia vakcina leidžiama skiepyti jau devynių mėnesių kūdikius, tačiau dauguma specialistų rekomenduoja palaukti, kol mažyliui sueis metai. Dažniausiai šia vakcina rekomenduojama skiepyti kartu su MMR vakcina. Abi šios vakcinos puikiai dera. Jei apsispręsite vaiką paskiepyti, jums prireiks ne vienos vėjaraupių vakcinos dozės, antroji skiriama ne anksčiau kaip po keturių ir ne vėliau kaip po šešių savaičių.

Vienerių metų sulaukę mažyliai jau gali būti skiepijami nuo erkinio encefalito (tėvų pageidavimu). Čia taip pat neapsieisite be kelių vakcinos dozių, po pirmo skiepo antroji vakcina skiriama praėjus 1–3 mėnesiams, o trečioji – po 5–12 mėnesių. Vėliau vaikas gali būti skiepijamas praėjus trejiems metams nuo trečios vakcinos dozės, o dar vėliau – kas 5 metus. Dažniausiai šia vakcina skiepijama pavasarį–vasarą, kai susirgti erkiniu encefalitu didžiausia tikimybė.

Aš jau didelis užaugau…

2 metai

Jei nusprendėte, kad dvejų metų mažylis jau pakankamai didelis, kad lankytų darželį, galite jį paskiepyti nuo virusinio hepatito A. Šio tipo vakcina vaikus patartina skiepyti ne tik vežantis į šalis, kuriose galima užsikrėsti šiuo virusu, bet ir prieš leidžiant juos į darželį, kur susirenka daug įvairiausių vaikų. Jei nuspręsite, kad šio skiepo jūsų mažyliui reikia, teks pas gydytoją apsilankyti du kartus. Pirmoji vakcina mažyliui rekomenduojama likus mėnesiui iki viešnagės darželyje ar kelionės į svečią šalį, o antrąją reiks suleisti po 6–12 mėnesių.

6–7 metai

Tokio amžiaus vaikai paprastai skiepijami kombinuota DTPa-IPV vakcina nuo difterijos, kokliušo, stabligės ir poliomielito, taip pat turėtų būti paskiepyta MMR kombinuota vakcina nuo tymų, parotito ir raudonukės.

12 metų

12 metų mergaičių tėvų pageidavimu gali būti paskiepijama žmogaus papilomos viruso vakcina. Įrodyta, kad žmogaus papilomos virusas gali būti gimdos kaklelio epitelio ikivėžinių ir vėžinių pokyčių priežastis. Kadangi ši liga plinta lytiškai, mergaites rekomenduojama skiepyti dar joms nepradėjus lytinio gyvenimo.

15–16 metų

Šio amžiaus paaugliai turėtų gauti dar vieną sustiprinamąją vakciną nuo difterijos ir stabligės (vėliau šis skiepas lauks jau suaugusio žmogaus, po 10 metų).

Visi norime, kad mūsų vaikai užaugtų sveiki, stiprūs ir laimingi. Vienareikšmiškai pasakyti, kad skiepai padės išvengti ligų, negalima, tačiau kol kas nesugalvota veiksmingesnių būdų, kaip apsisaugoti nuo įvairiausių infekcijų ir virusų. Kita vertus, kaip rašyta, vakcina nėra šimtaprocentinis garantas, kad apsisaugosite nuo ligų, o ir vaikučiai į skiepą reaguoja skirtingai, kai kada net labai sunkiai. Kokius skiepus rinktis ir ar skiepyti vaiką, sprendžia šeima, šeimos gydytojas gali patarti, tačiau paskutinį tašką apsispręsdami ir prisiimdami atsakomybę už savo vaikų sveikatą turite padėti jūs.

Parengė Marija Aisbergytė. Konsultavo prof. habil.dr. Vytautas Usonis

Vaikų skiepų kalendorius tėveliams, norintiems nepraleisti nė vieno dūrio